fbpx

Shop

Meny

Välj från lista

Artrosskola i grupp

Artrosskola i grupp

Artrosskola kan bedrivas i grupp men du kan även få individuell information och utbildning hos de flesta fysioterapeuter och arbetsterapeuter på din ort. Artrosskolan bör följa Socialstyrelsens Nationella Riktlinjer (2012) för grundbehandling av artros och är en utbildning ledd av fysioterapeut/sjukgymnast eller arbetsterapeut med specialkompetens om artros. Syftet är att du skall få information om artros och hur det bäst omhändertas. Du skall även få svar på dina frågor, få tips på egenvård och genomgång av ett enkelt utfört träningsprogram. Du får hjälp att komma igång med träning, vilken vanligtvis är den bästa behandlingen vid detta tillstånd och bästa sättet att förebygga framtida besvär. Du får även information om de övriga olika behandlingsalternativ som sjukvården kan erbjuda dig vid artros.

Upplägg och innehåll

Artrosskola i grupp kan ha något varierat upplägg beroende på mottagning, men vanligtvis är den fördelad på 3-4 tillfällen med ett par uppföljningar. Vid första tillfället har du en individuell träff med en sjukgymnast eller arbetsterapeut och därefter följer 2-3 stycken grupplektioner med 6-15 deltagare. Du kommer bland annat få höra erfarenheter från en så kallad ”artrosinformatör”, en person med egen erfarenhet om artros som berättar om sina upplevelser av besvär av artros.

Efter artrosskolan kan du tillsammans med din fysioterapeut eller arbetsterapeut göra upp om eventuell fortsatt behandling, 6 veckors gruppträning eller genomgång av individuellt träningsprogram.

Efter 3 respektive 12 månader görs en utvärdering och uppföljning där omhändertagandet och resultatet följs upp och registreras i det nationella artrosregistret.

Uppföljning sker ofta genom återkoppling från det nationella registret, BOA.

Resultat av artrosskola

Efter genomförd skola, vilket brukar ta ca 6 veckor, ses en ökad aktivitetsförmåga och minskad smärta hos deltagarna. Utbildningen är omtyckt och rekommenderas av vården.

Här är vårdgivare som erbjuder artrosskola

Alternativ artrosskola

Artrosskola på nätet är ett bra alternativ för dig som vill komma igång snabbt med diagnos och artrosskola. Hjälpen sker digitalt, online och resultaten är lika goda som vid fysiskt genomförd artrosskola i grupp. Du får diagnosen ställd av fysioterapeut eller läkare via telefonsamtal och kan därefter påbörja en digital, interaktiv kurs där du utbildas om artros och får individuellt anpassade övningar vilka följs upp av din artrosspecialiserade fysioterapeut som följer dig genom hela kursen. Resultaten och uppföljningen densamma som vid den fysiska artrosskolan och allt registreras i det nationella artrosregistret.

  • Skribent

  • Uppdaterat

    2013-12-20

  • Skriv ut

  • Dela

Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.

Tänk på att:

Tips på innehåll:

Så här används informationen du lämnar