KBT – Kognitiv beteendeterapi
KBT – Kognitiv beteendeterapi är en behandlingsmetod som är vanlig vid behandling av ångest och depression, men även andra psykiska och fysiska hälsoproblem. Behandlingen fokuserar på samspelet mellan individen och omgivning med den bärande iden att tankar, känslor och beteenden är sammankopplade och påverkar varandra. Det är en behandlingsform som är bevisat effektiv och kan leda till minskade psykiska problem och bättre livskvalitet.
KBT kännetecknas av ett strukturerat upplägg där patienten tillsammans med terapeuten undersöker och kartlägger vad som utlöser problemen och gör att de kvarstår. Utifrån detta skapas en behandlingsplan med syfte att hitta annorlunda sätt att agera och förhålla sig till tillvaron jämfört med tidigare, för att på så vis må och fungera bättre.
Behandlingen är fokuserad framförallt på den nuvarande situation och aktuella problem, men kan utgå från tidigare erfarenheter, livsförhållanden eller relationer. En viktig del i behandlingen är hemuppgifter där nya förhållningssätt prövas i vardagen.
Diagnoser där det finns evidens för kognitiv beteendeterapi är exempelvis:
- Depression
- Panikångest
- Generaliserad ångest (GAD)
- Fobier
- Social ångest (social fobi)
- Tvångssyndrom (OCD)
- Posttraumatiskt stressyndrom (PTSD)
- Sömstörning, tex insomni
- Ätstörning
- Substans och spelmissbruk
- Irritable bowels syndrome (IBS)
Kognitiv beteendeterapi är ett samlingsbegrepp för flera olika behandlingar som har förankring i kognitiv psykologi, inlärningspsykologi och socialpsykologi. De olika KBT behandlingarna fokuserar i varierande utsträckning på tankar, känslor, beteenden, medveten närvaro eller acceptans. Dialektiskbeteendeterapi (DBT), Acceptance and commitment therapy (ACT), Mindfullnessbaserad kognitiv terapi (MBKT) och Compassionfokuserad terapi (CFT) är alla behahandlingsmodeller med utgångspunkt i kognitiv beteendeterapi.
Boka vård för KBT-behandling
KBT individuellt eller i grupp
Kognitiv beteendeterapi är en vetenskapligt beprövad och konstaterat effektiv behandling för flera olika psykiska problem och ökat välmående.
Även om KBT kan användas vid många olika tillstånd, och det finns många olika former av KBT, är vissa saker gemensamma. Det sker i början en kartläggning av klientens problematik, där även mål för behandlingen formuleras tillsammans av behandlaren och klienten. Dessa mål ligger sedan till grund för behandlingen, och utvärdering sker under behandlingens gång. Syftet med det är att det ska vara uppenbart att klienten närmar sig sina mål. Om så inte verkar vara fallet får terapins inriktning diskuteras och omprövas så att förutsättningarna för att målen ska uppnås förbättras. Ett viktigt inslag för att underlätta att klienten når sina mål är förekomsten av hemuppgifter. Enligt tänkesättet i KBT är det nödvändigt att klienten själv mellan sessionerna gör olika former av hemuppgifter för att terapin ska få optimal effekt.
På slutet av terapin görs en genomgång av vad som uppnåtts under behandlingen. Att en hel del av målen har uppnåtts kan man förvänta sig. Men kanske har inte precis allt uppnåtts. Därför sker i slutet på terapin en utvärdering. Då görs en analys av hur klienten ska kunna gå vidare på egen hand, samt vilka risker som kan finnas för tillbakagång. Syftet med detta är att uppnådda resultat ska kunna vidmakthållas och ytterligare förbättringar ska kunna uppnås.
Vanligen mellan 5 och 20 behandlingar
Omfattningen av antalet sessioner varierar beroende på problematik och individ. Den kortaste KBT-behandling som finns är en enda session, som då är extra lång, i storleksordningen på 2-3 timmar. En sådan behandling används vid så kallad specifik fobi. Vanligen är det dock bra med flera sessioner även vid specifik fobi. Det beror på att klienten då kan få hemuppgifter för att förändra saker och utmana sig själv i sin vardag. De längsta behandlingarna i KBT är runt 40 gånger, vid riktigt svåra problem. Det är dock ovanligt. Vanligen är en KBT-behandling mellan 5 gånger och 20 gånger.
KBT i grupp
KBT i grupp brygger på samma principer som individuell behandling. Målet är att finna funktionella sätt att hantera tankar känslor och beteenden som skapar psykologiska problem och hindrar välmående. Behandling sker vanligtvis veckovis och består av en mindre grupp individer (ofta 6-10) med liknande problem. En fördel med gruppbehandling är att träffa andra och utbyta erfarenheter medan en nackdel kan vara att fokus på det blir mindre fokus på de egna problemen. Det finns goda stöd för gruppbehandling. Grupp behandling visat sig vara effektivare än individuell behandling vid exempelvis social ångest.
Internetterapi - KBT på nätet
KBT har visat sig fungera mycket bra vid videokonsultationer och som behandling genom internetförmedlade behandlingsprogram där man med stöd av behandlare arbetar med de svårigheterna man besväras av i sitt liv. Innehållet i behandlingen är likvärdig det som ges vid individuell behandling – men förmedlas i annan form. Internet förmedlad behandling har för flera olika tillstånd visat sig ha god effekt, fullt jämförbara med individuell och gruppbehandling.
Det finns digitala program för olika specifika problemområden, exempelvis nedstämdhet, ångest, oro sömn, eller specifika diagnoser så som panikångest, social fobi eller IBS.
Först görs en bedömning av måendet och om internetterapi kan vara en hjälpsam behandling. Om internetterapi bedöms lämpligt startas en behandling utifrån ett valt behandlingsprogram. En behandling pågår vanligtvis 8-10 veckor och består av olika moduler som du arbetar med veckovis med stöd av psykolog(behandlare). I modulerna finns information (text och eller video) och övningar som du arbetar med på egen hand. Du kommer utföra praktiska övningar på egenhand och få feedback från behandlare förmedlat genom behandlingsplatformen eller telefon. För att få god effekt krävs att du är aktiv och arbetar med behandlingen. Du fyller även i formulär för utvärdera hur måendet förändras. När behandlingsprogrammet avslutas görs ibland uppföljande samtal med behandlaren.
Legitimerad behandlare
Det finns flera olika utbildningar i kognitiv beteendeterapi, kbt-terapeut är ett generellt begrepp. Legitimerade psykologer och legitimerade psykoterapeuter har legitimation som är utfärdad av socialstyrelsen. Legitimationen fungerar som en grundläggande garanti för kunskap, kompetens och att behandlare bedöms vara lämplig att utöva yrket. Det är endast om behandlaren är legitimerad som en patient som upplever sig felbehandlad kan vända sig till inspektionen för vård och omsorg (IVO).
En legitimerad psykoterapeut kan ha olika grundyrken. Grundutbildningen kan vara till exempel till läkare, sjuksköterska eller sjukgymnast. Ibland kan det vara en fördel att psykoterapeuten har ytterligare en utbildning. Vid exempelvis kroniskt trötthetssyndrom har kombinationen sjukgymnastik och KBT visat sig fungera väl. Det kan också röra sig om en person som är utbildad i KBT men som inte är legitimerad. I så fall ska den personen ha handledning av en legitimerad person med utbildning i KBT.
Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.
Tänk på att:
Tips på innehåll:
Så här används informationen du lämnar