Ont i axeln
Ont i axeln kan bero på olika skador
Ont i axeln beror vanligen på en skada av vävnaderna kring axelleden men kan även komma från nack-kotpelaren. I denna artikel beskriver vi symtom, olika orsaker samt lämplig behandling för de olika tillstånden.

Olika skador som ger smärta i axeln
Vanligast är att skadan är en överbelastningskada i någon av de vävnader som ligger kring axelleden eller nyckelbenet men smärtan kan även vara refererad från en skada i nacken.
Kompetensmatchad vård vid ont i axeln
Du kan få vår hjälp via video eller genom att boka en tid för ett fysiskt besök till någon av våra mottagningar.
Ont i och på utsidan av axeln
Den vanligaste smärtan i axeln placerar sig i och på utsidan av axeln och ner en bit på utsidan av överarmen. Oftast gör det mer ont då armen lyfts uppåt och ut åt sidan samt mer ont då armen är lyft i axelhöjd. Anledningen till detta är att det är vanligt att slemsäcken eller någon av senorna från supraspinatus, infraspinatus, biceps eller subskapularis muskel har överbelastats eller skadats, svullnat upp, blivit smärtkänsligare och signalerar smärta då de kläms under akromion benet när armen lyfts.
Ont i axeln då jag lyfter armen
Då det gör ont att lyfta armen utåt åt sidan och uppåt beror det oftast på att en eller flera överansträngda vävnader i axeln kläms. Samlingsnamnet för detta smärttillstånd kallas Impingement. Inklämning av någon eller flera av dessa vävnader ger smärta i axeln, på utsidan, framsida eller baksida av axeln och nästan alltid gör det även ont en bit ner på utsidan av överarmen. De vävnader som ger impingement (inklämningssmärta) är bursa subakromialis, supraspinatus, infraspinatus, subskapularis eller långa biceps senan.
Ont i och på utsidan axeln vid lyft av armen
Smärta i axeln och utsida överarmen då armen lyfts utåt-uppåt beror oftast på supraspinatustendinit eller supraspinatustendinos. Skadan uppstår ofta efter överbelastning som exempelvis målning och renovering men är även vanlig bland industri och kontorspersonal. Särskilt smärtsamt är det att belasta armen från utsidan, som att pressa upp en dörr med handens utsida. Smärtan kan vara stark och skärande eller molande och ibland strålar den ända ner i underarmen. Domnings- och svaghetskänsla kan förekomma.
Läs mer om supraspinatustendinit här »
Slemsäcksinflammation kan orsaka stark och plötslig smärta i axeln eller en mer molande värk som verkar ta evigheter på sig att läka ut. Smärtan placerar sig i axeln, på utsidan, framsida och ibland på baksidan och strålar ofta ner i överarmen. Beroende på hur besvärande det är varierar det vad axeln tål. Vid akut slemsäcksinflammation kan det vara svårt att sova och svårt att röra armen alls. Vid långvarig så kallad kronisk slemsäcksinflammation är det mer vissa rörelser som att lyfta armen utåt-uppåt som gör ont. Styrkan vid de olika axelrörelseriktningarna brukar dock vara god, även om det kan göra lite ont att testa detta.
Läs mer om slemsäcksinflammation i axeln här »
AC-leden är den led som förbinder nyckelbenet och skulderbladet. Denna är lokaliseras rakt ovanpå axeln. Smärta i AC-leden är en vanlig problematik som kan uppkomma både akut i samband med ett fall på utsidan av axel, men också gradvis av repetitiv belastning. Smärtan förläggs ovanpå axeln, oftast ett mindre specifikt område. Det är vanligt att det är tryckömt precis på denna led.
Läs mer om smärta i AC-leden här »
Ont i och på baksidan av axeln vi lyft av armen uppåt samt vid utåtrotation
Vid infraspinatustendinit placerar sig smärtan på utsida eller baksidan av axeln samt att det ofta strålar ner i utsidan av överarmen. Smärtan kommer då armen lyfts uppåt och utåt sidan bakåt (utåtrotation av överarmen). Det brukar göra ont att pressa upp en dörr åt sidan med handryggen då armbågen är böjd (så kallad utåtrotation av axeln). Om svaghet finns så kan senan delvis ha gått av (partiell ruptur).
Läs mer om infraspinatustendinit här »
Ont i och på framsidan av axeln vid lyft av armen uppåt samt vid inåtrotation
Smärta mer på framsidan av axeln som provoceras av att lyfta armen eller då man vrider underarmen inåt mot motstånd indikerar att subskapularis är skadad. Detta kallas subskapularistendinit (tendinos).
Stark smärta och nedsatt rörlighet i axeln
Stark smärta ihop med en påtalig stelhet och rörelseinskränkning i axeln tyder på frusen skuldra (frusen axel eller frozen shoulder)
Frusen axel eller frusen skuldra (frozen shoulder) är beteckning för ett smärttillstånd med okänd etiologi där det utvecklas en stelhet av axelns ledkapsel och den passiva rörligheten minskar. Sjukdomen karakteriseras av spontan debut med smärta och en ökandes global stelhet av den glenohumerala leden (axelleden). Det kan periodvis göra fruktansvärt ont att röra armen. Framför allt hastiga, oförsiktiga rörelser kan ge en nästan svimmningstark smärta och efterföljande kraftlöshet i armen. Prognosen är god och sjukdomen läker ut av sig själv. Ibland kan en liten kvarstående rörelseinskränkning finnas. Sjukdomstiden brukar vara 1-2 år, beroende på vilken typ av frusen axel man drabbats av. Sjukdomsprocessen kan avbrytas och lidandet minskas med behandling. Behandlingen är olika beroende på stadie av sjukdomen och av vilken typ man har. Dock brukar en serie kortisoninjektioner i axelleden ge bra resultat oavsett sjukdomstyp.
Självbehandling med laser
Hyr hem en laser och självbehandla din axelsmärta varje dag. Behandling med laser är en bra och smärtfri behandlingsmetod vid axelsmärta. Våra kroppar påverkas av ljus och laserljuset stimulerar aktiviteten i våra celler och leder till minskad smärta, minskad inflammation, minskad svullnad och främjar läkning.
Fördelar och effekt av laser
- Inflammationsmodulerande
- Smärtlindrande
- Minskar svullnad
- Påskyndar läkning
- Användas på akuta skador
- Användas på långvariga och svårbehandlade besvär
- Riskfritt
- Milda, få biverkningar
- Det känns inte
- Kan ge snabbt resultat som håller över tid
Hyr medicinsk laser av Skadekompassen
Vi har tagit fram ett tryggt erbjudande så att du enkelt kan hyra Irradias professionella laser för självbehandling. Det blir en kostnads- och tidseffektiv behandling då du genomför den själv varje dag.
- Du betalar via swish eller faktura.
- Du väljer om vi skall skicka den till ditt paketombud eller direkt hem till dig.
- Du får en retursedel så att du enkelt kan skicka tillbaka den.
- Det är enkelt förlänga hyran och önskar du köpa loss utrustningen så får du halva hyreskostnaden i rabatt.
- Du får behandlingsrekommendationer och support
Axelskydd och axelortoser vid ont i axeln
Nedan har vi valt ut lämpliga axelskydd för smärtlindring och lättare stöd ur Rehabotekets sortiment. Vi har valt att ha ett betalt samarbete med Rehaboteket då skydden och företaget svarar upp mot våra krav på funktions-, och produktkvalitét, kompetens, kundservice och snabb och trygg handel.
Först rekommenderar vi skydd som ger värme och stöd och under dem några hållningsortoser som underlättar god hållning, vilket skapar bättre förutsättning för läkning och mindre smärta under utläkning och rehabilitering.
-
Axelskydd SRX för stabilisering och värme
799 krEtt anatomisk axelskydd för extra stöd med stumma stabiliserande band för effektivare stabilitet över axelleden.
... -
Kylsystem NovaCool Axel – Skuldra
999 krSmidigt axelskydd med kompression och kyla för smärtlindring vid akut skada, frusen axel, impingement eller artros med smärta i AC-led eller axelled.
... -
Axelskydd för värme och lätt stabilitet
599 krVärmande axelskydd för lätt stabilisering av axeln. Axelskyddet värmer axelleden ger lätt ökad kompression.
...
-
Hållningsband SLIM 8 – för bättre hållning
349 krSmidigt åttaband – hållningsband som motverkar dålig hållning. Hållningsbandet fungerar lika bra på jobbet, på festen som vid träning.
... -
Hållningsväst DorsoLite™
599 krFör extra kraftigt stöd vid dålig hållning. Med låg profil, oelastiska polstrade band och snabbspänne, lämplig för män, kvinnor och barn.
... -
Hållningsväst Satin
489 krEn smidig, nätt och luftig hållningsväst vid dålig hållning. Med mycket låg profil i mjuk bomull för användning under kläder.
...
Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.
Tänk på att:
Tips på innehåll:
Så här används informationen du lämnar