Meny

Välj från lista

Ont i foten

Smärta i foten placeras på olika ställen beroende på skada eller sjukdom, och drabbar vanligen vristen (fotleden), kring fotknölarna, i eller under hälen, i hålfoten, utsidan av foten, i och under främre tampdynan, mellan tårna och i stortå eller övriga tår.

Smärtan beror oftast på överbelastning av muskel, sena eller ledstruktur i vrist, häl, mellanfot, framfot eller tår, men kan också vara orsakad av nervpåverkan i rygg eller ben eller av olika sjukdomar.

Bidragande faktorer till överbelastning kan vara felbelastning på grund av vilken fottyp, gång- eller löpsteg man har samt hur mycket foten belastas i arbete, fritid och träning. Utredning av detta görs hos en fotspeciliaserad vårdgivare.

Fottyper som är förknippade med fotsmärta är plattfot eller låga fotvalv samt höga fotvalv och där foten är fixerad i sin fottyp. Mycket gående och stående på hårda underlag samt i skor som inte är lämpade för sin fottyp och aktivitet innebär också ökad risk.

Man brukar skilja på fottyperna:

  • Plattfot eller lågt fotvalv, flexibel
  • Plattfot eller lågt fotvalv, fixerad
  • Medelhög fot (flexibel, normal, fixerad)
  • Högt fotvalv, cavo-varus
  • Pes equinus

Här placerar sig smärta i foten

Vanligast är att få ont under foten, under hälen samt under framfoten och hålfot. Smärtan placerar sig också i stortå eller tår, på utsidan mellanfoten, i mellanfoten, på utsidan eller insidan av fotleden, baksidan av hälen samt i fotleden. Nedan hjälper vi dig att hitta orsaken till din fotsmärta.

Komplett vård vid ont i foten

Du kan få vår hjälp via video eller genom att boka en tid för ett fysiskt besök till någon av våra mottagningar. Omgående avlastning och smärtminskning kan nås genom lämpliga inlägg, skydd, ortoser och skor samt självbehandling med laser.

Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.

Tänk på att:

Tips på innehåll:

Så här används informationen du lämnar