Shop

Meny

Välj från lista

Ont i höften

Smärta kring höften är vanligt förekommande i alla åldrar, och kan ha många olika orsaker. Det kan även lokalisera sig på flera olika ställen, de vanligast besvärsområdena är ljumske, utsida höft och bak mot skinka/ländrygg.

Smärta kring höften kommer oftast smygande, och inte i plötsligt. Det är ett vanligt område att överanstränga vilket kan leda till smärta. Besvären upplevs ofta vid belastning och aktivitet, men i vissa fall förekommer även besvär att ligga på sidan samt värk i vila.

Själva höftleden sitter djupt inne, och kan ge en smärta rakt in i ljumsken, men även upplevas på utsidan av höften eller bak mot ländryggen. Runt höften har vi flera olika muskelfästen som även de kan ge upphov till smärta på olika ställen. Dessutom har vi flertalet slemsäckar kring höften som kan bli irriterade och orsaka smärta. Kring höften är det även vanligt med en så kallad refererad smärta – vilket innebär att smärtan upplevs i höften trots att vävnadsskadan egentligen sitter någon annanstans, exempelvis i ryggen. Detta beror på att det blir en feltolkning av signalerna från vävnadsskadan och smärtområdet då dessa förses med känsel via samma nerv, och kan då tolkas av hjärnan som smärta även i områden som inte har någon skada. Förutom att ländryggsbesvär kan ge en smärta i höften, så kan problem med inre organ, genitalier samt bråck ibland ge en smärta i ljumske/höft.

Detta gör höften till ett komplicerat område som kräver noggrann undersökning och utredning för att kunna diagnosticeras.

De vanligaste åkommorna från höften är höftledsartrosöveransträngda muskler/senfästerefererad smärta från ländryggen, impingement (FAI), kapsulit (ledinflammation) och fri kropp. Läs mer om dessa nedan.

Kompetensmatchad vård för ont i höften

Du kan få vår hjälp via video eller genom att boka en tid för ett fysiskt besök till någon av våra mottagningar.

Hitta vård

Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.

Tänk på att:

Tips på innehåll:

Så här används informationen du lämnar