fbpx

Shop

Meny

Välj från lista

Ont i höften

Smärta kring höften är vanligt förekommande i alla åldrar, och kan ha många olika orsaker. Det kan även lokalisera sig på flera olika ställen och de vanligast besvärsområdena är ljumske, utsida höft och bak mot skinka/ländrygg samt framsida lår.

Smärta kring höften kommer oftast smygande, och inte i plötsligt. Det är ett vanligt område att överanstränga. Besvären upplevs ofta vid belastning och aktivitet, men i vissa fall förekommer även besvär att ligga på sidan samt värk i vila.

Själva höftleden sitter djupt inne och ungefär mitt emellan ljumsken och utsidan höften, och kan ge en smärta rakt in i ljumsken, men även upplevas på utsidan av höften, bak mot ländryggen samt ner på framsidan låret och knät. Runt höften har vi flera olika muskelfästen som även de kan ge upphov till smärta på olika ställen. Dessutom har vi flertalet slemsäckar som kan bli irriterade och orsaka smärta. Det är även vanligt med så kallad refererad smärta – vilket innebär att smärtan upplevs kring höften trots att vävnadsskadan egentligen sitter någon annanstans, exempelvis i ryggen. Detta beror på att det blir en feltolkning av signalerna från vävnadsskadan och smärtområdet då dessa förses med samma nerv, och kan då tolkas av hjärnan som smärta även i områden som inte har någon skada. Förutom att ländryggsbesvär kan ge en smärta i höften, så kan problem med inre organ, genitalier samt bråck ibland ge en smärta i ljumske/höft.

Detta gör höften till ett komplicerat område som kräver noggrann undersökning och utredning för att kunna diagnosticeras.

De vanligaste åkommorna kring höften är höftledsartrosöveransträngda muskler/senfästerefererad smärta från ländryggen, impingement (FAI), kapsulit (ledinflammation) och fri kropp. Läs mer om dessa nedan.

Vård och hjälp vid ont i höften

Boka en tid för ett fysiskt besök till någon av våra mottagningar eller sök omgående avlastning och smärtlindring genom laserbehandling och bra skor.

Hitta vård

Söker du vårdgivare med expertkunskap för diagnostik och behandling?
Skriv in din ort eller region och boka tid för hjälp.

Hitta vård

Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.

Tänk på att:

Tips på innehåll:

Så här används informationen du lämnar