Shop

Meny

Välj från lista

Ont i ryggen

Ont i ryggen – Sammanfattning

Ont i ryggen kan bero på många olika saker och ta sig flera uttryck. De övergripande diagnoserna som ryggont brukar klassificeras till är lumbago, lumbago-ishias, ischias, ryggskott (akut lumbago), diskbråck, spondylos, spondylolistes, spinal stenos, Bechtrews sjukdom och kotkompression. Dessa olika ryggskador är relaterade till olika vävnader och sjukdomsprocesser. De olika tillstånden medför olika symtom som att det gör ont i ryggen på morgonen, på ena sidan, när jag hostar eller nyser, när jag suttit, när jag vänder mig i sängen, när jag reser mig upp, med stelhet, som ett bälte över ländryggen, med huggsmärta, med spända muskler och kanske strålande smärta ner i skinka eller ben och lår.

Det är mycket vanligt att drabbas av ont i ryggen och det är vanligt att ha återkommande episoder av ryggvärk. Under olika åldrar är vi mer benägna för olika typer av ryggskador vilket beror på naturliga åldersförändringar. Men vi kan även få ont i ryggen efter olyckor och sjukdomar som vid Bechtrew och cancer samt sjukdomstillstånd som artros. Lidandet vid de olika ryggtillstånden varierar också och kan vara allt från lite molvärk och trötthet vid vissa rörelser och positioner till konstant och outhärdlig smärta även i vila. Trots stark smärta är det oftast bättre att vara i rörelse och försöka arbeta. Rehabträning och vård av ryggspecialiserad vårdgivare leder till goda resultat för de allra flesta. Däremot kan operation ibland vara nödvändigt för vissa åkommor. Det är dock viktigt att diskutera vilka resultat som kan förväntas inför operationen.

Att ha ont i ryggen drabbar nästa alla någon eller några gånger i livet. De värsta besvären brukar gå över inom några dagar och veckor men ryggbesvär tenderar att återkomma episodsvis. Ofta är det förknippat med ett beteende tillsammans med genetiska förutsättningar. Ibland finns en bakomliggande sjukdom. Träffa därför en ryggspecialiserad fysioterapeut, naprapat, kiropraktor eller ortopedmedicinskt vidareutbildad läkare för att få rätt bedömning, information och hjälp.

Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.

Tänk på att:

Tips på innehåll:

Så här används informationen du lämnar