Shop

Meny

Välj från lista

Ont i underben – vrist – fotled

ONT I BAKSIDAN AV UNDERBENET OCH VRIST

Hälsenbesvär – hälseneinflammation

Akuta besvär över häl och hälsena kan vara ett tecken på en delbristing av achillessenan. Smygande ökande besvär i hälsenan med en förtjockning av densamma brukar bero på tendinos. Symtomen är att det gör ont när du går och springer. Ofta mer i trappor. Hälsenan blir vanligtvis förtjockad över ett område och vanligt är att det mest ömma partiet är extra förtjockat. Förtjockningen i hälsenan kan ligga kvar även efter det att senan blivit belastningstålig igen, men den återfår så småningom sitt normala utseende. Ökad stelhet och värk vid första stegen på morgonen samt första stegen efter vila är också karaktäristiskt för hälseneinflammation. Långvariga besvär kan vara ett tecken på överbelastning och problem med stram ärrvävnad och nybildning av nervändar och blodkärl, vilket ökar smärtkänsligheten. Hälseneinflammation diagnostiseras av sjukgymnast, läkare eller naprapat och behandlingar som erbjuds brukar vara; friktionsmassage, stötvågsbehandling, laserbehandling samt injektionsbehandlingar som sklerosering, PRP (trombocyt-koncentrerad plasma) samt HVIGI (ultraljudsguidad hög-volyms injektion) samt operativ behandling iform av mini-kirurgisk skrapning.
Egenvård vid hälseneinflammation är mycket viktig och då framför allt eccentrisk tåhävning, vilket i flera studier visat på mycket goda resultat. Om felvinkling/fotfelställning föreligger som möjlig bidragande orsak så rekommenderas korrigerande ortopediska skoinägg samt anpassade träningsskor.

Läs mer om hälseneinflammation »

Tennisleg – bristning i vaden

Denna relativt vanliga skada drabbar vanligtvis insidan av vadens muskelparti och ofta lokaliserat ca 5 cm ovanför muskel-senövergången, dvs 5 cm ovanför där hälsenan börjar. Skadan kommer plötsligt och ofta i samband med en rusch eller start eller vid en större kraftansträngning. Symtomen är att det gör plötsligt ont lokalt i vaden och det blir direkt svårt eller omöjligt att vinkla foten uppåt vid gång den drabbade går istället på tå på den skadade sidan. Detta beror på att muskelfibrer runt skadan hamnar i spasm (kramp). Det är ömt och ibland svullet i skadeområdet och vid större bristningar kan en grop eller ett gap palperas. Behandlingen består i att minskar risken för ofunktionell ärrvävnad. Detta kan fås genom injektion av bedövningsmedel i syfte att släppa på muskelspasmen samt daglig djup friktionsmassage, el-stimulerade muskelkontraktioner eller aktiva muskelkontraktioner gjorda av patienten själv. En förhöjning för hälen alternativt gående i skor med klack rekommenderas för att minska belastningen på de drabbade vadmuskelfibrerna vid gående och stående. Vid rätt omhändertagande kan den skadade vara tillbaks i aktivitet igen efter ca 3 veckor. Vid större bristningar kan operation krävas och längre rehabtid.


ONT PÅ FRAMSIDAN AV UNDERBENET

Benhinneinflammation / Medial tibiasyndrym

Benhinnneinflammation (medialt tibialt stress syndrom) har i de flesta fall sin orsak i överbelastning och irritation av muskulatur som fäster på skenbenet. Ibland kallas det för periostit (senfästesinflammation) då det anses att det är musklernas senors infäste i skenbenet som överansträngts. Symtomen förläggs ofta vid insidan av skenbenet ca 10-15 cm från ankeln, ibland även på dess utsida. Aktivitet provocerar som regel ytterligare. Det kan kännas ömt och svullet då man trycker mot skenbenskanten. Ortopediska skoinlägg kan minska risken att drabbas om man har viss fotfelställning och även ha effekt på utläkningshastigheten hos dem som drabbas. Stötvågsbehandling kan även det ha god effekt på hur fort vävnaden återhämtas vid skada.

Läs mer om symtom, behandling och egenvård vid benhinneinflammation ».


ONT I VRIST OCH FOTLED

Fotledsstukning

När du trampar snett, med belastning på utsidan av foten och foten stukas skadas framför allt ledskapsel och de stabiliserande ligamenten vid den yttre fotknölen (laterala malleolen). Ibland skadas även muskelsenor. Om foten stukas med belastning på insidan skadas de inre ligamenten.
Beroende på hur allvarligt man skadar sig klassificeras skadan som grad 1, 2 eller 3 (lindrig, medel, svår). Den senare involverar fullständig ruptur av ledband och/eller fraktur. Det vanligaste är dock att det gör ont att gå och stå. Foten svullnar och ett större blåmärke kan framträda så småningom. Det gör ont att stödja på foten, men de flesta klarar sig utan kryckkäppar. Klarar du ej att belasta foten alls skall du söka till en akutmottagning.

Läs om fotledsstukning »
[no_toc]

  • Skribent

  • Uppdaterat

    2014-03-17

  • Skriv ut

  • Dela

Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.

Tänk på att:

Tips på innehåll:

Så här används informationen du lämnar

Supervettiga nyheter för hälsanIbland har vi extra bra tips, kampanjer eller erbjudanden och då berättar vi om dem för dig i ett nyhetsbrev

Ibland har vi extra bra tips, kampanjer eller erbjudanden och då berättar vi om dem för dig i ett nyhetsbrev