Behandling vid hälkuddeatrofi?
2 svar
Lämna ett svar
Posta i forumet med formuläret nedan.
Du måste vara inloggad för att skriva i forumet.
Innan du kan posta i forumet behöver du registrera ett kostnadsfritt konto. Klicka här för att komma till formuläret.
Hej! Hoppas att denna tråd uppdateras. Läste på en annan sida om injektioner, att det är kombinationen av smärtstillande och koksaltlösning som kan få vävnaden i hälen att läka snabbare vid denna typ av skada. Tror du att stötvågsbehandling skulle kunna ge samma effekt?
Hej Carlos!
Det kom tyvärr ingen fråga med men jag utgår ifrån rubriken.
Hälkuddeatrofi behandlas vanligtivs genom försök att stödja hälkudden och avlasta denna och/eller hälbenet vilket är den primära struktur som hälkudden skyddar. Hälkudden kan stödjas genom tejpning eller skoinlägg med hälkopp. Bäst stöd uppnås troligtvis av en fotortos eller hälkopp avgjuten i avlastat läge, där hälkudden under avgjutningen inte är komprimerad av kroppstyngden, och där den styva och djupa hälkoppen därefter hindrar hälkudden att plattas ut då den belastas. Med ett ordentligt stöd runt hälkudden ökar tjockleken på denna och dämpningen ökar därmed vid varje steg.
Tanken med en period med daglig tejpning eller användande av stödjande skoinlägg är att avlasta den överbelastade vävnaden så att den återhämtar sig och därefter bättre tål normal belastning. Det är vanligt med bestående belastningskänslighet där skoval får anpassas och tofflor får användas inomhus då en hälkudde inte alltid återhämtar sig till fullo.
En annan behandling som kan göras om inte tejp eller skoinlägg/fotortos/hälkopp fungerar är injektion. En relativt stor mängd vätska (ej kortison) fyller upp hälkudden under en kort tid med möjlighet till bestående förbättrat tillstånd därefter. Orsaken till den möjliga förbättringen av denna behandling är så vitt jag vet inte klarlagd.
Med vänlig hälsning,
leg sjukgymnast Daniel Öhlin
http://www.ortomed.se