Ett opererat knä
Jag fick operera bort en tredjedel av inre menisken i vänster knä för 5 år sedan. Det tog 2 år innan det kändes bra i knäet igen. Före operationen sprang jag en del, och har i vår provat att springa lite igen. Men tyvärr märks det lite i knäet.
Symtomen är två. Det ena är en viss instabilitet i knäet, det gör inte ont men ibland känns knäet lite “rackligt” i sidled, ungefär som ett gånggärn som skaver lite. Tänker att det där nog sliter på knäet i längden.
Det andra symtomet går mer snett över knäskålen, gör inte ont, men jag märker att det finns en viss påfrestning där.
Har slutat springa igen, men undrar nu, ska jag träna benet på något vis, eller bara vila? Och om jag behöver träning, ska jag i gå till en ortoped först, eller räcker det att söka sjukgymnast?
Billy
1 svar
Lämna ett svar
Posta i forumet med formuläret nedan.
Du måste vara inloggad för att skriva i forumet.
Innan du kan posta i forumet behöver du registrera ett kostnadsfritt konto. Klicka här för att komma till formuläret.
Hej Billy!
Förslitning i knäled (och övriga leder) är en naturlig del i åldringsprocessen, där vävnadskvaliteten i knälederna (brosk, menisk, ligament) långsamt försämras. Bästa sättet att hålla brosket så starkt och belastningståligt som möjligt är regelbunden belastning/aktivitet/träning. Regelbunden belastning håller därmed nedbrytningstakten av brosket låg. Vid för lite belastning och vid för hög belastning slits ledbrosk snabbare. Artros kallas ett tillstånd när denna förslitning har startat i förtid. Vid knäskada eller operatation i knäleden, som bland annat meniskoperation, ökar risken för artros.
Det kan hända att du har en begynnande artros, men eftersom du inte beskriver smärta eller stelhet som symtom så är den i så fall sannolikt mycket liten. Den instabilitetskänsla du beskriver kan tyda på begynnande artros.
Vid begynnande artros är det bästa man kan göra att komma igång med regelbunden belastning/träning samt försöka öka styrkan i musklerna runt knäleden. Bäst är om du söker direkt till en sjukgymnast som kan undersöka och bedöma ditt knä och instruera dig lämpliga övningar. Ingen remiss krävs för sjukgymnast- eller läkarbesök i Sverige. Om sjukgymnasten bedömer att röntgen eller vidare utredning är aktuellt så hänvisar hon/han dig vidare.
Jag tycker du skall ha som målsättning att öka styrka, träna regelbunden ”broskträning” samt därefter åter börja med jogging, och då vara noggrann med att springa i bra skor, undvika/minska mängden asfaltlöpning och undvika långlopp. Löpning i lagom dos är en väldigt bra träningsform för hela kroppen, och framför allt för ben, leder och cirkulation (hjärta).
Hälsar Daniel på ortomed.se