Hälseneinflammation?
Hej!
Jag är 65 år och har som mål att åka Vasaloppet i år (7:e gången). Efter ett träningspass för ca en vecka sedan fick jag ont i ena hälsenan. När jag lyfter hälen och skjuter ifrån så gör det ont. Även när jag går så gör det ont precis då hälen lättar från golvet. Har tränat några ggr efteråt och får ont efteråt men det känns inte som att skadan förvärras. Har provat att ta naproxen och Alvedon några dagar utan att det blir märkbart bättre.
Vad tycker ni att jag skall göra?
Fortsätta träna?
Vila?
Fortsätta äta inflammationshämmande tabletter?
Vill gärna försöka genomföra Vasaloppet!
Tackar på förhand för råd!
Tommy Svensson
Långsele
1 svar
Lämna ett svar
Posta i forumet med formuläret nedan.
Du måste vara inloggad för att skriva i forumet.
Innan du kan posta i forumet behöver du registrera ett kostnadsfritt konto. Klicka här för att komma till formuläret.
Hej Tommy!
Bra att du tränar och står i. Bästa medicinen. Bra också att du reagerar när hälsenan smärtar. Smärta i en sena bör man ta hänsyn till och snarast försöka hamna i förbättringsfas. Du behöver inte avstå helt från träning utan tänk dig att du “backar dig ur” provocerande belastning. Det vill säga minska på belastningen till dess du hamnar i en förbättringsfas och blir successivt bättre. Sänk exempelvis tempot under passen, korta av passen och/eller träna mindre ofta. Alltmer inser man idag vikten av vila mellan pass. Jag vet inte hur ofta du tränar, men du bör ha två vilodagar efter ett pass som för dig och din vävnad räknas som ansträngande.
Om du negligerar smärtan och bara tränar på riskerar du att senan får bestående förändringar (degenereras) med kroniska besvär och ökad risk för att senan helt eller delvis går av (ruptur) som följd. Det är bra att läsa artikeln om senskador för att förstå och bli motiverad till rätt beteende: https://www.skadekompassen.se/skador-sjukdomstillstand/senskada-tendinit-tendinos/
Det finns även behandling som kan hjälpa; stötvågsbehandling, laserbehandling och tvärfriktionsmassage kan förbättra tillståndet.
Inte minst bör du påbörja egenvård i form av långsamma relativt tunga tåhävningar. Bäst är om du träffar en vårdgivare som kan anpassa egenvården till dig specifikt, instruera dig detta och kanske även hjälpa dig med någon behandling.
Lycka till!
Vänligen,
Daniel Öhlin, leg fysioterapeut
Ortomed Göteborg