Impingement
Hej! Jag har fått diagnosen Impingement (light) av en sjukgymnast. Min egen slutsats är att det beror på allt för många rundor på golfbanan 2014, ca 50 stycken. Fyller 50 år senare i år och 2014 var min första golfsäsong. Nåväl, under vintertid är min enda medvetna träning vattengympa en gång i veckan. Men snart bär det iväg på min första golfresa! Min frågor är 1) är vattengympa en lämplig träning? 2) Kan värken bli värre efter golfspelandet? Jag har haft ont sedan i mitten av september.
Undrar
Lotta
1 svar
Lämna ett svar
Posta i forumet med formuläret nedan.
Du måste vara inloggad för att skriva i forumet.
Innan du kan posta i forumet behöver du registrera ett kostnadsfritt konto. Klicka här för att komma till formuläret.
Hej Lotta,
Tack för din fråga. Kul att du är fysiskt aktiv. När man börjar med en ny aktivitetsform så är risken stor att få en överbelastning, som du märkt. Men dessa är övergående och ofarliga.
Till dina frågor.
1) Vattengympa är generellt en mycket bra träningsform både under rehabilitering som vid friskvård. Om den är bra för dig med ditt axelbesvär beror dock helt på vilka övningar du gör vid vattenträningen. Vid impingement är någon av dina vävnader; supraspinatus, infraspinatus, subscapularis, biceps långa sena eller den stora slemsäcken i axeln överbelastad och belastningskänslig/skadad. Bakomliggande och bidragande orsaker till detta kan vara exempelvis en störd skulderfunktion. Om du gör övningar som är riktade för just impingement eller för någon av de specifika vävnaderna jag räknade upp så borde vattengympan öka chansen till snabbare tillfrisknande. Ha kontinuerlig kontakt med din sjukgymnast (fysioterapeut) så att denne blir uppdaterad på hur din axel svarar på övningarna.
2) Beroende vilken vävnad som ger ditt impingement-tillstånd kan golfspelande vara ok eller inte så lämpligt. Det beror även på vilken axel som är skadad och åt vilket håll du slår. Generellt är det bra att inte ta i med armen när du har armen i axelhöjd, dvs det är snällare mot vävnaderna med en kortare sving och inte gå så högt i rörelsen samt att inte slå så snabbt/hårt, både vid accelerationsfasen som vid uppbromsningsfasen. Eftersom du tror att ditt besvär kan ha kommit av just golfspelande så innebär just fortsatt golfspelande en risk att läkningen tar extra tid. Om du upplever att du får ökade besvär av ditt golfspel så kanske du ändå inte måste vila totalt från det utan du kan börja med att ”backa lite”, dvs spela mindre ofta, mindre länge och med mindre kraft.
Ha kontinuerlig uppföljning med din fysioterapeut och försök rehabiliteringsträna samt vara fortsatt aktiv på något sätt under läkningstiden. Går det åt fel håll bör fysioterapeuten omvärdera behandlingsplanen.
Med vänlig hälsning,
Daniel Öhlin, leg fysioterapeut
Ortomed Göteborg
http://www.ortomed.se