Låsning i rygg leda till kortare ben?
Jag har till och från under några år haft problem med låsningar/ryggskott i ländryggen. senast för ca 3 v sedan fick jag min värsta låsning någonsin. Kunde knappt gå på 1 vecka och sedan har det blivit bättre men jag har fortfarande ont i höger sida vid ländryggen (innan gjorde det ont över hela ländryggen ) Nu när smärtan nästan är borta märker jag att mitt högra ben känns en aning kortare än det vänstra, väldigt obehagligt och jobbigt att gå.
vad ska jag göra ? kan det vara musklerna i ena höften som säckat ihop och de behöver tränas upp ? kan jag göra övningar själv och bli bättre eller måste jag gå till en naprapat eller kiropraktor?
2 svar
Lämna ett svar
Posta i forumet med formuläret nedan.
Du måste vara inloggad för att skriva i forumet.
Innan du kan posta i forumet behöver du registrera ett kostnadsfritt konto. Klicka här för att komma till formuläret.
Hej Lina och tack för din fråga!
Bra att den ställs för det är många som berörs av den.
Att du nu efter ryggskottet upplever att ditt högra ben är kortare än det vänstra beror inte på att musklerna i ena höften säckat ihop och behöver tränas upp. Dina muskler kring ryggrad och höft skapar förmodligen din upplevelse men musklerna gör detta som ett resultat av den förmodade diskbuktning du har i ländryggen som orsakat detta ryggskott och sannolikt dina tidigare. Tillfälliga snedställningar i rygg och höft vid ryggskott är reflektoriskt skapade för att minska smärtan som produceras av tillståndet är på sätt och vis naturliga. Dessa snedställningar försvinner vanligtvis då orsaken till dem, det vill säga diskbuktningen, normaliserats igen och den drabbade upplever då också att ryggskottet ”gått över”.
Det är tyvärr fortfarande många ryggpatienter som vid sin vårdkontaktakt felaktigt får höra att deras ryggskott beror på något av följande;
* låsningar i ryggen
* låsningar i höft/bäcken/SI-led
* inflammation i ryggens muskler
* krampande muskler
* sneda höfter/bäcken
* benlängdsskillnader
* SI-leden
Möjligen är dessa orsaksförklaringar outtalade argument för att patienten skall vara återkommande kund till kliniken, åravis, eftersom det är svårt för den drabbade att med dessa förklaringar förstå sin skada rätt. Utan förståelse blir det svårt för den drabbade att själv göra rätt åtgärder för att fortast möjligt bli bra, för att minska risken att tillståndet fortsätter utvecklas till ett diskbråck med eller utan ischias samt för att minska risken för återkommande ryggskott.
Den vanligaste orsaken till ryggskott, ryggstelhet, smärta i ländrygg, utstrålande smärta ner i höft, skinka, ljumske och lår samt ischias anses vara diskrelaterad. Det vill säga att disken mellan kotorna i ryggraden har en smärtgenererande förändring eller utseende och de olika symtomen man upplever är ett resultat av detta. Vid en diskrelaterad skada uppstår det en muskulär respons med spända, ömma muskler och så kallade triggerpunkter samt att smärtan från den diskrelaterade skadan förlägger sig kring dessa muskelvävnader. Det är tyvärr därför lätt att tro att orsaken är primärt (först och främst) muskulärt betingad, när den muskulära delen av tillståndet i själva verket vanligtvis är sekundär (en följd av annan orsak).
För att återgå till dig Lina, så kan du ha kvarstående muskulära responser som orsakar en till synes benlängdsskillnad. Du kan även ha kvarstående diskstörning som orsak till den muskulära responsen och mitt råd är att du uppsöker en vårdgivare vidareutbildad inom MDT (McKenzie-metoden) eller inom OMI (ortopedisk medicin international). Vanligtvis är det sjukgymnaster som vidareutbildat sig inom detta och dessa kan du söka till direkt utan remiss.
Du får då en bra undersökning och förhoppningsvis kan ni finna en sannolik förklaring till ditt restbesvär och återkommande ryggskott. Du får även rätt behandling vilket kan innefatta manipulation av ryggraden samt rygg- och höftstärkande övningar samt att du får verktyg att själv, vanligtvis effektivt, hantera ditt tillstånd och eventuella framtida återfall.
Du kan läsa mer om ryggskott, diskbråck etc på http://www.ontiryggen.nu
Lycka till!
Hälsar
Daniel Öhlin, leg sjukgymnast
http://www.ortomed.se
Hej!
Vid ”ryggskott” kan en s.k. smärtskolios uppstå. Det innebär att ländryggen ställs i ett sidoböjt läge – en slags försvarsmekanism för att undvika smärta. Ena benet kan då se kortare ut än det andra, och belastningen kan fördelas ojämnt mellan benen. Smärtskoliosen försvinner ofta med den akuta smärtan, men det händer att den kvarstår längre än så. Det finns sannolikt enkla övningar du kan göra själv för att motverka smärta och snedhet, men de bör provas ut tillsammans med sjukgymnast. Eventuellt kan manipulation av ländryggen vara en del av behandlingen. Jag rekommenderar att du uppsöker sjukgymnast med examen inom OMI (Orthopaedic Medicine International) eller MDT (McKenzie) för bedömning och behandling.
En lista över vårdgivare som tagit examen inom OMI hittas på http://www.ominorden.com.
Mvh
Viktor Henning
Leg. sjukgymnast
Högre examen OMI