fbpx

Shop

Meny

Välj från lista

Artros i handen

Artros i händer är den vanligaste formen av artros och är vanligt förekommande bland äldre. Artros är en ledsjukdom som orsakar en försämring i broskkvaliteten i den drabbade leden samt påföljande inflammation i ledkapseln.

Symtom vid artros i handen är smärta vid aktivitet, morgonstelhet och nedsatt handfuktion. Vid artros i händer förkommer även felställningar av fingrarna och knotor på lederna. Det är vanligt att flera leder i händerna är drabbade men symtomen är ofta intermittenta och endast en eller två leder ger symtom samtidigt.

Behandlingen är främst inriktad på att minska symtom genom träning, ortoser och anti-inflammatoriska mediciner.

Artros vara orsaken till smärta, stelhet och svullna leder i händerna

Vid artros i händerna blir broskkvaliteten i leden försämrat. Det kan bildas så kallade knotor och felställningar i fingrarna. Stelhet, smärta och svullnad är vanliga symtom. Träning, handstöd och medicinering leder ofta till smärtlindring och ökad aktivitetsförmåga.

Vård för Artros i handen

Du kan få hjälp via video eller genom att boka en tid för ett fysiskt besök till någon av våra mottagningar eller få diagnos och personlig hjälp direkt via digital artrosskola.

Olika typer av hand ortoser kan ge minskade besvär och ökad aktivitetsförmåga.

Ny studie visar att digital artrosskola är mycket effektiv, smärtan minskar med 41% samt att funktionen ökar med 48% jämfört med traditionell vård där smärtan minskade med 6% och funktionen ökade med 13%.

Studier på laserbehandling med 904 ljus visar på minskad smärta, svullnad, värme och dysfunktion.

Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.

Tänk på att:

Tips på innehåll:

Så här används informationen du lämnar