fbpx

Shop

Meny

Välj från lista

Artros i höften

Artros i höften kallas även höftledsartros och coxartros. Det är ett kroniskt sjukdomstillstånd som utvecklas gradvis över månader och år. Symptomen kommer oftast smygande och kan börja med att höftleden smärtar efter träning eller fysisk aktivitet. Höftledsartros är vanligare ju högre upp i åldrarna man kommer men förekommer även bland yngre, då oftast efter tidigare trauma till leden.

Vanliga symtom är smärta i ljumskområdet på den drabbade sidan, över framsida låret och ner mot insidan/framsida av knäet. Smärta kan även sätta sig på andra platser som i säte och skinka. Det kan leda till att man får svårt att böja sig och gå längre sträckor. Det finns inget botemedel mot artros i höften men med anpassad träning, viktnedgång, behandling och hjälpmedel kan förloppet bromsas upp, smärtan minska och aktivitetsförmågan öka betydligt. I vissa fall krävs ändå operation där en protes ersätter den skadade leden.

Om du misstänker att du har artros kan du direkt söka dig till en artrosskola höft. Där får du en diagnos och direkt hjälp att komma igång med det som hjälper bäst – utbildning och individuellt handledd träning av fysioterapeut. Artrosskolan på nätet har 0 kr i patientavgift och du kan få diagnos och individuell hjälp direkt från ditt hem.
Du kan även söka dig till en vårdgivare på din ort för en första bedömning samt information och hjälp med individuell träning och behandling. Remiss behövs inte.

Hembehandling med laser samt mjuka dämpade skor kan ge direkt smärtlindring och leda till att du kan gå och aktivera dig bättre.

 

Den primära behandlingen vid artros i höften är information och hjälp att komma igång med träning. Om du misstänker att du har artros i höften rekommenderas du därför att direkt söka dig till en artrosskola. Där får du en diagnos och direkt hjälp att komma igång med det som hjälper bäst – utbildning och individuellt handled träning av fysioterapeut. Redan efter sex veckors artrosskola ses ökad livskvalitet och ökad aktivitetsförmåga.
Du kan även söka dig till en fysioterapeut eller läkare för en första bedömning och information och hjälp med individuell träning och behandling. Remiss behövs inte.

Kompletterande behandling kan vara läkemedel och hjälpmedel som käpp eller rullator för avlastning vid gång.

Vård vid artros i höften

Boka videobesök eller en tid för ett fysiskt besök till någon av våra mottagningar eller få diagnos och personlig hjälp direkt via digital artrosskola. Behandling med medicinsk hemlaser samt väldämpade skor kan ge snabb lindring och förbättrad aktivitetsförmåga.

Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.

Tänk på att:

Tips på innehåll:

Så här används informationen du lämnar