Behandling vid höftartros
Behandling vid höftartros
Träning är en viktig del av behandlingen för personer med höftartros. Den syftar till att lindra smärta, optimera och behålla fysisk funktion samt förebygga eller vända progressen av skadliga strukturförändringar i brosk, ben, ligament och muskler.
Vetenskapliga studier visar att träning vid artros har bäst effekt om den är handledd (av fysioterapeut eller motsvarande). Såväl styrketräning som konditionsträning är effektivt som artros behandling och man har inte kunnat påvisa någon större skillnad i effekt. Det påstås att styrketräning är bättre för smärtlindring i det korta perspektivet medan konditionsträning är bättre för bestående funktionsförbättring.
Det finns inget som tyder på att träning skulle vara skadligt vid artros så länge gränsen för acceptabel smärta inte överskrids. Om smärtan dagen efter är större än innan träning eller aktivitet är det ett tecken på att belastningen var för hög. I dessa fall kan man minska belastningen eller förkorta tiden för träningen.
Träningseffekten är relativt kortvarig och det är därför viktigt att man tränar regelbundet. Att välja en träningsform man trivs med och som passar in i vardagen är därför viktigt. Fysioterapeuten (sjukgymnasten) hjälper till att anpassa träningen efter dina förutsättningar och att kontinuerligt utvärdera effekterna av träningen så att övningarna successivt stegras.
Individuell träning
Träningsprogram kombinerat med t.ex. promenader eller cykling är bra. Träningen bör anpassas efter individens förutsättningar och det kan vara lämpligt att börja träna med en fysioterapeut för att sedan övergå till egen träning när man blir mer van. Generellt rekommenderas dynamisk styrketräning, först utan redskap och sedan med successivt ökad belastning.
Träning med fysioterapeut (sjukgymnast) kommer att innehålla:
- styrketräning av muskulatur i ben, rygg och mage
- rörlighetsträning inklusive töjning/stretching
- balansträning
- stabilitetsträning
- konditionsträning, exempelvis cykling
- eventuell alternativ träning, till exempel i bassäng
Ledarledd gruppträning
Det kan vara trevligt och motiverande att träna i grupp. Det bästa är att hitta grupper speciellt anpassade för personer med höftartros. Fråga din fysioterapeut om du är intresserad av att hitta en grupp på din ort.
Vattengympa – bassängträning
Vattengymnastik har visat sig effektiv som behandlingsmetod för personer med höftartros. Det är lätt att ta ut rörligheten i vatten och ger mycket liten påfrestning på lederna. Man bör välja gympaprogram speciellt för patienter med artros.
Manuell terapi
Utförs av fysioterapeut. Detta kan innebära traktion (passiv sträckning) av leden och töjningar av ledkapsel, ligament samt muskler runt höften.
Gånghjälpmedel
Används för att avlasta leden. Det kan innebära käpp eller krycka och man använder den på motsatta sidan från den drabbade leden. Fysioterapeuten kan hjälpa till att prova ut hjälpmedlet och instruera i korrekt användning.
Hjälpmedel
Man kan behöva hjälpmedel i hemmet. Exempelvis griptång, toalettförhöjning och handtag i badrummet kan underlätta i vardagen.
Ergonomi
Innebär att man lär sig avlasta höften och undviker tunga lyft t.ex. genom att använda shoppingvagn istället för bärkassar i affären.
God hållning vid sittande, liggande och stående är viktigt. För att åstadkomma detta kan man använda hjälpmedel som kuddar och kilar. I sittande bör höften vara högre än knäna. I sidliggande kan en kudde läggas mellan knän och i ryggliggande under knän för att minska påfrestningen i höften. Längre stunder i stående bör undvikas.
Skor och golvunderlag
Skor med extra dämpning i sulan kan minska smärta vid gång och skor med rundad sula kan göra gången mjukare också med minskad smärta som resultat.
Stötdämpande underlag kan användas på ståarbetsplatser för att minska hårdheten från golv. Prata med en ergonom gällande detta.
TENS och Akupunktur
Kan ge smärtlindring. Båda metoderna utförs av fysioterapeut och utnyttjar kroppens egna smärthämmande system.
Operation
Alla helproteser består av en femoral (lårben) och en acetabulär (bäcken) komponent och en kontaktyta däremellan. Fixationen sker med bencement eller genom beninväxt över implantatet. Fysioterapi (sjukgymnastik) efter behandling har effekt på resultatet och bör påbörjas omgående efter operation. Den opererade leden kan och bör belastas så snart efter operationen som möjligt. Träningen påbörjas redan på sjukhuset där fysioterapeuten kommer att gå igenom övningarna och ge råd om den närmaste tiden efter hemgång för att sedan rekommendera att man kontaktar sig egen fysioterapeut för uppföljande träning på sin hemort.
Läs mer om Artros i höften
-
Träning och egenvård vid höftartros
Träning och egenvård vid höftartros Träning och egenvård är den viktigaste behandlingen vid höftartros. Det kan göra ont och vara ansträngande att komma igång med egenvård och därför är det...
Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.
Tänk på att:
Tips på innehåll:
Så här används informationen du lämnar