Shop

Meny

Välj från lista

Artros i knät (gonartros)

Det viktigaste du kan göra för att förebygga utveckling av artros i knät är träning. Träning är även den bästa behandlingen. Det hjälper också att minska i vikt om du är överviktig. Med rätt kost och motion kan vikten minskas och tillståndet förbättras och med bra kost- och näringsintag kan inflammation regleras. Eftersom förmågan att belasta och träna är viktigt för att bli bra är det viktigt att hantera smärtan så att aktivitet kan genomföras. Direkt smärtlindrande åtgärder är knäskydd, laserbehandling, skoinlägg, mjuka skor, käpp, läkemedel och naturliga ämnen.

Hjälp vid knäartros

Symtom

  • Belastningssmärta
  • Morgonstelhet
  • Ledknaster
  • Nedsatt rörlighet i knät
  • Ökad bredd på knäleden
  • Nedsatt funktion

De vanligaste symtomen vid knäartros är att det gör ont när man går, så kallad belastningssmärta, samt morgonstelhet, ledknaster och nedsatt funktion. Besvären kan komma plötsligt, utan orsak eller vid till exempel en hård stöt. Ibland kan knäet bli ömt och/eller svullet. Knäet kan vara stelt när man suttit stilla eller går upp på morgonen, men blir oftast bättre vid rörelse.

När leden undersöks kan man höra ett knastrande ljud som kallas krepitationer. Låsningar i knäet kan förekomma på grund av fria broskfragment och/eller ojämna ledytor. Rörligheten i knäet minskar vid framskriden knäartros och det kan bli svårt att sträcka och böja ordentligt. Detta leder så småningom till problem vid gång och förflyttningar. Längre fram i sjukdomsförloppet kan smärtan även förekomma i vila och nattetid. Smärtan vid knäartros går ofta i skov och perioder av mycket smärta kan följas av perioder med mindre eller ingen smärta. I senare skede av artros i knän kan man se en felställning i leden som kan resultera i kobent- eller hjulbenthet. Leden kan också bli större i omfång på grund av benpålagringar.
Artros är ett tillstånd som efter hand omfattar alla ledens vävnader och inte bara brosket. Såväl skelett som menisker, ledband, kapsel och ledvätska är påverkade.

Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.

Tänk på att:

Tips på innehåll:

Så här används informationen du lämnar