fbpx

Shop

Meny

Välj från lista

Behandling vid knäartros

Behandling vid knäartros

Vetenskapliga studier visar att träning vid artros har bäst effekt om den är handledd av fysioterapeut (sjukgymnast). Såväl styrketräning som konditionsträning är effektivt som artros behandling och man har inte kunnat påvisa någon större skillnad i effekt. Det påstås att styrketräning är bättre för smärtlindring i det korta perspektivet medan konditionsträning är bättre för bestående funktionsförbättring.

Lämplig motion och styrketräning av benmusklerna minskar vanligtvis knäsmärtan. När man först sätter igång med träning kan besvären öka tillfälligt men detta blir bättre efter en tid och är helt normalt. Det finns inget som tyder på att träning skulle vara skadligt vid artros så länge gränsen för acceptabel smärta inte överskrids. Om smärtan dagen efter är större än innan träning eller aktivitet är det ett tecken på att belastningen var för hög. I dessa fall kan man minska belastningen eller förkorta tiden för träningen.

Träningseffekten är relativt kortvarig och det är därför viktigt att man tränar regelbundet. Att välja en träningsform man trivs med och som passar in i vardagen är därför viktigt. Fysioterapeuten hjälper till att anpassa träningen efter dina förutsättningar och att kontinuerligt utvärdera effekterna av träningen så att övningarna successivt kan stegras.

Laserbehandling har visat sig minska besvären vid knäartros och kan vara ett komplement till träningen eller som enskild behandling om träning inte är lämpligt.

Ortopediska skoinlägg i syfte att minska belastningen på inre eller yttre ledytan kan reducera besvären och rekommenderas ibland.

Hitta en artrosskola

Alla vårdgivare som arbetar med knäartros

Här är vårdgivare som erbjuder laserbehandling vid knäartros

Här är vårdgivare som provar ut knäskydd / ledortoser vid knäartros

Här är vårdgivare som tillverkar ortopediska skoinlägg

Träning med fysioterapeut kommer att innehålla:

  • styrketräning av muskulatur i ben, rygg och mage
  • rörlighetsträning inklusive töjning/stretching
  • balansträning
  • stabilitetsträning
  • konditionsträning, exempelvis cykling
  • eventuell alternativ träning, till exempel i bassäng
  • Fysioterapeuten kan även utforma ett lämpligt hemträningsprogram.

Här är fysioterapeuter som arbetar med knäartros

Träning efter knäprotesoperation

Efter en knäprotesoperation är träning mycket viktigt. Redan dagen efter operation bör man komma upp och belasta benet. Träning i form av cirkulation och rörlighetsövningar instrueras av fysioterapeut (sjukgymnast). Man får ett självträningsprogram som bör utföras flera gånger per dag. Det inkluderar fottramp, träning av lårmuskeln i liggande och sittande, rörlighetsövningar i sittande och raka benlyft. Man börjar gå med hjälp av två kryckkäppar för att sedan övergå till en käpp i motsatt hand. Trappträning påbörjas redan på sjukhuset. Därefter fortsätter rehab hos fysioterapeut på sin hemort.

Här är fysioterapeuter som arbetar med rehabilitering efter kirurgi

  • Skribent

  • Uppdaterat

    2014-05-29

  • Skriv ut

  • Dela

Läs mer om Artros i knät – Knäartros (gonartros)

Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.

Tänk på att:

Tips på innehåll:

Så här används informationen du lämnar