Skydd, knäskydd och ortos vid artros i knät
Skydd, knäskydd och ortos vid artros i knä
Olika former av knäskydd, skydd, ortoser och skoinlägg, kan underlätta vid träning och vardagliga aktiviteter för den som har artros i knät. Det finns olika former av stödjande knäskydd för knät, dels de som enbart består av mjukt material och dels de som består av både mjukt och hårdare material. Man brukar dela upp dessa knäskydd i ”mjuka” respektive biomekaniska (kallas även ”funktionella eller dynamiska”) knäskydd. Andra hjälpmedel som kan påverka både belastningsbild och smärta vid knäartros är skoinlägg, laterala kil eller en käpp att stödja sig på.
Resultaten av studier gjorda på effekten av enbart skoinlägg med lateral kil vid knäartros är tvetydiga, medan en kombination av lateral kil och biodynamiskt knäskydd visar på tydligare effekt. Kombinationen av en biodynamisk knäortos och ett skoinlägg med lateral kil (lutning inåt) har visat bäst leda till ett mer normalt gångmönster vid trappgång, vilket ofta är smärtande vid knäartros, jämfört med inget hjälpmedel eller med endast skoinlägg eller knäskydd. Enbart biodynamiskt knäskydd vid knäartros har visat sig vara en kostnadseffektiv behandlingsmetod som kan skjuta på behovet av knäplastikoperation vid ensidig knäartros.
Knäskydd, knästöd och ortos som behandling vid knäartros
Mjuka knäskydd verkar genom att de med sin beröring och tryck mot hud och muskler stimulerar det muskulära stödet samt minskar smärtupplevelsen genom störning/minskning av smärtsignaler. En del av dessa har styva skenor och/eller remmar som även ger en viss yttre ökad stabilitet. Mjuka knäskydd lämpar sig för dem med knäartros som under aktivitet, träning eller rehabilitering önskar minska smärta eller förbättra den muskulära stabiliteten.
Syftet med de biomekaniska ortoserna för knät är att de genom sin konstruktion ska avlasta den drabbade ytan i leden. Denna avlastning ger också ofta en stabiliserande känsla hos användaren. På senare tid har det presenterats stark bevisning för att en biomekanisk ortos av detta slag bidrar till att både reducera smärtan, minskar läkemedelsförbrukningen och ökar aktivitetsnivån. Det finns olika typer av dessa ortoser där vissa är förhållandevis nätta, med låg profil och bra komfort och upplevs som användarvänliga och lätta att hantera. De kan därmed vara ett mycket bra komplement till övrig behandling vid artros t.ex. under fysioterapeutiskt ledd medicinsk träning (rehab).
2014 blev biomekaniska lösningar erkända som kompletterande behandlingsalternativ, vid knäartros, av OARSI. Man har sedan tidigare vetat att en biomekanisk lösning avlastar den drabbade leden på ett effektivt sätt och nu rekommenderas dessa skydd som en kompletteranade behandling till basbehandlingen av knäartros. Biomekaniska lösningar sammanfattas lämpligast med att man endera med en fotbädd (skoinlägg) eller med en avlastande knäortos styr bort belastningen från den drabbade ytan för att uppnå smärtlindring. I många fall uppnås detta med något vinklade fotbäddar, men för vissa behövs ett knäskydd för större effekt.
Enligt de sista årens evidens har de biomekaniska ortoserna visat sig vara ett mycket patientvänligt alternativ. Detta då de, enligt principen, avlastar ledytan bara då belastningen är som störst över denna, det vill säga under belastningsfasen av benet. Under de tillfällen då leden i sig själv är avlastad, då knäleden är mer böjd, är inte heller ortosen aktiv.
Knäortosens syfte är att komplettera övrig behandling vid knäartros. Den ska användas som ett hjälpmedel för att kunna vara aktiv, t.ex. under fysioterapi och rehab eller vid fysisk aktivitet. Den biomekaniska avlastningen ger möjlighet att med reducerad smärta genomföra aktiviteter där smärtan annars begränsar den drabbade. Ortosbehandlingen har också visat sig vara ett effektivt sätt att hålla sig aktiv under en längre period och att senarelägga eller öka chansen att undvika den kirurgiska behandlingen av knäartrosen.
Nedan har vi valt ut lämpliga knäskydd för smärtlindring och lättare stöd ur Rehabotekets sortiment. Vi har valt att ha ett betalt samarbete med Rehaboteket då de svarar upp mot våra krav på kompetens, service och snabb och trygg handel.
Lutande skoinlägg och lateral kil
Man kan åstadkomma en svagt lutad fot genom att tillverka ett ortopediskt skoinlägg (fotbädd) som är högre på utsidan än insidan eller genom att lägga ett vinklat kil-inlägg under foten i skon. Det sistnämnda är billigare och kan vara ett bra sätt att testa om åtgärden har någon effekt. Har den det kan ett ortopediska skoinlägg med önskad lutning tillverkas.
En lateral kil att använda i skor i kombination med ett biodynamiskt knäskydd av unloadertyp kan ha ytterligare effekt. Man kan även prova att använda ett mjukt knäskydd då det kan minska smärtan och öka stabilitetsupplevelsen.
Knäskydd vid artros i knät
Ett stabililserande och avlastande knäskydd kan minska belastningen och smärtan vid gående, stående och träning vid knäartros. Ett knäskydd som syftar till avlasta ledytorna genom att förändra biomekanik och belastning kallas för biodynamiska knäskydd. Dessa kan omgående minska smärtan och öka aktivitetsförmågan. Ytterligare bättre effekt kan fås genom att använda ett skoinlägg med lateral kil.
Komprimerande knäskydd kan dels motverka svullnad, minska smärta samt påverka neuromotoriken så att den interna stabiliteseringsförmågan stimuleras.
Nedan rekommenderar vi knäskydd för olika förutsättningar ur Rehabotekets sortiment. Vi har valt att ha ett betalt samarbete med Rehaboteket då de har ett brett sortiment av funktionella knäskydd av hög kvalitet ur vilket vi tillsammans med dem kan välja och rekommendera de bästa skydden utifrån de olika krav och förutsättningar som råder. Rehaboteket svarar upp mot våra krav på kompetens, service och snabb och trygg handel.
Först ger vi tips på mjuka komprimerande knäskydd, därefter komprimerande knäskydd vid lättare instabilitet följt av stabiliserande knäskydd och knäskydd lämpliga för idrott.
-
Elastiskt knäskydd | Genulastic sport
499,00 krKnäskydd Genulastic Sport är elastiskt, ventilerat och rundstickat knäskydd för behaglig komfort, stöd och luftighet vid idrott och motion.
... -
Knäskydd Artros Co-Tex Basic
599,00 krKnäskydd Co-TEX Artros vid knäartros och knäsmärta – ger stabilitet och avlastning vid olika typer av knäsmärta och kan användas vid alla tillfällen.
... -
Knäskydd G60
309,00 krStabiliserande och kompressionsgivande knäskydd för avlastning och kompression av knäleden vid knäledssmärta och problem.
...
Knäskydd för kompression och stabilitet
-
Knäskydd GenuFit LIGHT
1.399,00 krKnäskydd GenuFit LIGHT är ett smidigt, lätt avlastande knäskydd med dubbla flexibla sidoskenor, vid smärta och lätt instabilitet i knät.
... -
Knäskydd Pushcare Basic
999,00 krKnäskydd Pushcare basic ger extra stöd och avlastning av knäleden. Knäskyddets konstruktion möjliggör mycket bra anpassning och enkel applicering
... -
Knäskydd Påläggsortos – Genum LIGA EASE
1.599,00 krPåläggsortosen är konstruerad för enklaste applicering över knäleden. Knäskyddet har två sidostabiliserande skenor för optimalt stöd vid ex artrosproblem
...
Knäskydd vid idrott och artros
-
Knäskydd GenuFit LIGHT
1.399,00 krKnäskydd GenuFit LIGHT är ett smidigt, lätt avlastande knäskydd med dubbla flexibla sidoskenor, vid smärta och lätt instabilitet i knät.
... -
Knäskydd PSB Active Plus
1.299,00 krKnäskyddet PSB Active Plus – Ett extremt tunt, luftigt kompressionsskydd med pelott och flexibla skenor populärt för idrott som padel, löpning etc.
... -
Knästöd GenuFit LIGA
2.099,00 krKnästöd GenuFit LIGA är ett smidigt, stabiliserande knäskydd med låg tjocklek och höjd samt två styva sidoskenor och remband för ökad stabilitet.
...
Läs mer om Artros i knät (gonartros)
-
Behandling vid knäartros
Behandling vid knäartros Vetenskapliga studier visar att träning vid artros har bäst effekt om den är handledd av fysioterapeut (sjukgymnast). Såväl styrketräning som konditionsträning är effektivt som artros behandling och...
-
Egenvård vid knäartros
Egenvård vid knäartros Egenvård, den vård man kan göra själv, är den viktigaste medicinen vid knäartros. Det hjälper att tidigt förstå sitt sjukdomstillstånd och att upptäcka och använda sina egna...
Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.
Tänk på att:
Tips på innehåll:
Så här används informationen du lämnar