fbpx

Shop

Meny

Välj från lista

Artros – flera faktorer minskar din smärta och ökar din aktivitetsförmåga

Artros innebär en gradvis nedbrytning av brosket som täcker ledens benändar vilket leder till stelhet, belastningskänslighet och värk samt att knäledens ledkapsel drar ihop sig och du blir stelare. Artrosen kan vara mer eller mindre svår och medföra allt från lindriga besvär till påtagligt plågsam smärta och minskad aktivitetsförmåga.

Artros behandlas bäst med information om sjukdomen samt fysisk aktivitet och träning och detta bör sättas in så tidigt som möjligt efter symptomdebut.

Det finns även bra kompletterande behandlingsmetoder och hjälpmedel för att omgående lindra värk, dämpa irritation och inflammation i leden samt öka aktivitetsförmågan. Några exempel på detta är medicinsk laserbehandling samt stöttande ortos exempelvis knäskydd eller handledskydd, väldämpade skor och käpp. Vi hjälper dig med rekommendationer på bra saker som hjälper vid artros.

Artros i höft, knä, fot, axel och hand

Artros kan förekomma i kroppens alla leder men är mer vanligt förekommande i vissa, som t. ex. höft, knä, axel, hand, tumme, finger och fot. Artros i knä drabbar framför allt insidan och leder till förstorade knäleder och hjulbenthet (se bild). Behandling vid artros är primärt alltid träning vilken kan kompletteras med avlastning och smärtlindrande behandling. Om besvären blir för stora ersätts vissa ledytor med protes.

Artros i den inre ledytan i båda knäna, s.k. bilateral medial gonartros.

Komplett vård för artros

Du kan få hjälp via video eller genom att boka en tid för ett fysiskt besök till någon av våra mottagningar, komma igång med artrosskola, hyra hem en hemlaser, få våra tips på väldämpade skor och bra ledskydd för direkt avlastning.

Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.

Tänk på att:

Tips på innehåll:

Så här används informationen du lämnar