fbpx

Shop

Meny

Välj från lista

Gubbvad (bristning i vadmuskeln)

Gubbvad är i sig ingen klinisk diagnos utan är snarare ett samlingsnamn för symtom som kan orsakas av flera olika skador. De symtom som ofta samlas under begreppet gubbvad är akut smärta, djupt liggande ömhet, krampkänsla, stelhet eller brännande smärta och domningskänsla i vaden. Symtomen uppstår ofta i samband med idrottsutövande som löpning, cykling eller vid sporter som tennis, badminton eller innebandy som involverar snabb löpning och riktningsförändringar.

På grund av att gubbvad är ett paraplybegrepp för symtom så finns det flera olika anledningar som kan orsaka symtomen. De vanligaste orsakerna är en muskelbristning i någon av vadens muskler eller en skada på bindvävshinnan mellan den djupa och ytliga vadmuskeln. Mer ovanliga orsaker kan vara inklämning av popliteus artären eller mer allvarligt, blodpropp.

Behandlingen för gubbvad varierar beroende på grundorsaken till symtomen. Ofta läker en initial skada ut av sig själv, men det är dessvärre inte ovanligt med långdragna eller återkommande besvär. Det kan därför vara viktigt att få hjälp med rehabilitering och se över möjliga orsaker till varför skadan uppstod.

 

Gubbvad ger smärta och stelhet i någon av vadmuskelns muskler. Beroende på skada kan smärtan vara allt från skarp och stark till molande och lite diffust lokaliserad.

Vård för gubbvad

Du kan få vår hjälp via video eller genom att boka en tid för ett fysiskt besök till någon av våra mottagningar. Vi rekommenderar också lämpliga skydd och hembehandlingsprodukter för smärtlindring, direkt ökad aktivitetsförmåga och snabbare läkning.

Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.

Tänk på att:

Tips på innehåll:

Så här används informationen du lämnar