Meny

Välj från lista

Hälkuddesyndrom – ont i hälkudden

Hälkuddesyndrom kallas det sjukdomstillstånd där antingen hälkudden eller benhinnan runt hälbenet, kalkaneus, smärtar vid normal belastning. Syndromet benämns även Calcaneodyni, hälkuddeinsufficiens, trampdyneinflammation,  inflammation i trampdynan, uttrampad hälkudde eller hälkuddeatrofi.

Smärta från hälben eller hälkudde kan orsakas av överbelastning eller trauma mot hälen och kan finnas oavsett om hälkudden är tunn, normal eller tjock. Hårda slag mot hälkudden och mycket belastning över tid mot densamma kan orsaka smärttillstånd. Att hoppa och landa på fötterna från höga höjder och att arbeta på hårt golv i hårda platta skor är inte riskfritt.

Behandling som rekommenderas vid hälkuddesyndrom är framför allt avlastning av hälkudde och hälbenet. Detta genom väldämpade skor, tejpningsteknik, skoinlägg eller hälkoppsinlägg. Det krävs ofta en avlastning under en lång tid för att få god effekt.

Tunna hälkuddar?

Det är svårt att i forskningen se huruvida hälkudden faktiskt är tunnare hos patienter med hälsmärta eller ej, vilket dock kan bero på att forskning oftast görs i stillastående och då inte fångar upp hur hälkudden förändras i rörelse.

Ultraljudsvideo som visar kompression av hälkudden. Notera att mest rörelse sker i den djupa, mjukare delen av kudden som är närmast hälbenet (foten är upp-och-ner med fotsulan uppåt i bild).

Print Friendly, PDF & Email

Kompetensmatchad vård för hälkuddesyndrom

Du kan få vår hjälp via video eller genom att boka en tid för ett fysiskt besök till någon av våra mottagningar.

Vad roligt att du vill lämna omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård och vårdgivaren att erbjuda detta.

Tänk på att:

Tips på innehåll:

Så här används informationen du lämnar