Hälkuddesyndrom – ont i hälkudden
Hälkuddesyndrom kallas det sjukdomstillstånd där antingen hälkudden eller benhinnan runt hälbenet, kalkaneus, smärtar vid normal belastning. Syndromet benämns även Calcaneodyni, hälkuddeinsufficiens, trampdyneinflammation, inflammation i trampdynan, uttrampad hälkudde eller hälkuddeatrofi.
Smärta från hälben eller hälkudde kan orsakas av överbelastning eller trauma mot hälen och kan finnas oavsett om hälkudden är tunn, normal eller tjock. Hårda slag mot hälkudden och mycket belastning över tid mot densamma kan orsaka smärttillstånd. Att hoppa och landa på fötterna från höga höjder och att arbeta på hårt golv i hårda platta skor är inte riskfritt.
Behandling som rekommenderas vid hälkuddesyndrom är framför allt avlastning av hälkudde och hälbenet. Detta genom väldämpade skor, tejpningsteknik, skoinlägg eller hälkoppsinlägg. Det krävs ofta en avlastning under en lång tid för att få god effekt.
Tunna hälkuddar?
Det är svårt att i forskningen se huruvida hälkudden faktiskt är tunnare hos patienter med hälsmärta eller ej, vilket dock kan bero på att forskning oftast görs i stillastående och då inte fångar upp hur hälkudden förändras i rörelse.
Ultraljudsvideo som visar kompression av hälkudden. Notera att mest rörelse sker i den djupa, mjukare delen av kudden som är närmast hälbenet (foten är upp-och-ner med fotsulan uppåt i bild).
Vård för hälkuddesyndrom
Du kan få vår hjälp via video eller genom att boka en tid för ett fysiskt besök till någon av våra mottagningar. Direkt avlastning och minskade besvär kan fås genom avlastning i form av styva hälkoppsinlägg, ortopediska inlägg, tejpning, mjuka hälkoppar, väldämpade skor samt laserbehandling.
Symtom
- Ont i större delen under hälen
- Smärta i bakre kanten av hälkudden och på dess sidor, så kallad randömhet
- Första stegen på morgonen och efter stillasittande brukar vara bättre
- Smärta som ökar ju mer tid hälen belastas
- Bättre i skor med mjuk sula
- Bättre i skor med stödjande, tight hälkappa
- Sämre vid barfotagång på hårt underlag
- Belastningskänslighet som varar i månader och ibland år
När och var ska jag söka hjälp?
För diagnos och behandling
Om smärtan hindrar din aktivitetsnivå och inte gått över på en vecka kan du söka vård för diagnos och omgående behandling.
Du kan boka ett vård online ärende eller använda vårt register för att finna en mottagning nära dig som arbetar med hälkuddesyndrom och andra smärtor i hälen.
Vad kan jag göra själv?
Akut
Att avlasta hälen kan smärtlindra. Detta gör du genom att använda mjuka och väldämpade skor. Att använda en innesko eller sandal ger bättre stötdämpning än att gå barfota. Joyas sandaler har den mjukaste sulan på marknaden och brukar ge god och direkt lindring mot hälsmärta.
Fettkudden kan tejpas upp så att den blir hårdare och bättre står emot stötarna från underlaget vid varje steg.
Laserbehandling kan ge en direkt minskning av smärtan samt att det stimulerar läkning av vävnaden.
Subakut
Kvarvarande besvär lindras fortsatt bäst med mjuka och stötdämpande skor. Om detta inte ger fullgod smärtlindring rekommenderas att du bokar tid till fysioterapeut eller ortopedtekniker för ytterligare avlastning med hjälp av styva hälkoppsinlägg. Hälkoppsinlägg med djup styv hälkopp ger det överlägset bästa stödet för häl och hälben och brukar ge direkt smärtlindring och ökad gångförmåga. Ett alternativ är ortopediska hålfotsinlägg vilka kan ge tillräcklig lindring för många.
Laserbehandling kan göras dagligen hemma eller på mottagning, för smärtlindring och läkningsstimulering.
Behandling
Den mest rekommenderade behandlingen idag är avlastning i olika former som skoinlägg, tejpning och skotyp. Ett förändrat gångmönster kan innebära mindre belastning på hälen. Ibland erbjuds injektionsbehandling.
Vid användning av ortopedisk sula för detta tillstånd rekommenderar vi att den är dynamisk och sviktande och inte stum av typ genomgående EVA-material då din fot riskerar att passiviseras i onödan.
Avlastande behandling
- hälkoppsinlägg – ger mest stöd av avlastning genom kombinationen av individutellt gjuten styv, djup hälkopp och bra sviktande stöd i hålfoten.
- tejpning av hälkudden eller ett ortopediskt helfotsinlägg med hålfotsstöd och uppbyggd stödjande hälkopp
- standard ortopediska skoinlägg
- prefabricerad skoinlägg med hålfotsstöd och gärna lite skålning för hälen
- skor med väldämpad inner- eller yttersula
- skor med tight hälkappa samt olika typer av mjuka ”gele-inlägg”
- Laserbehandling för att minska smärta och inflammation och stimulera läkning.
Styv hälkopp – hälkoppsinlägg
Det skoinlägg som ger mest avlastning för hälkudde och hälben är det styva handtillverkade hälkoppsinlägget. Dess goda stöd i hålfoten och den djupa styva hälkopp som byggs upp på sidorna av hälen ger ett mycket bra stöd för hälkudden och hindrar den att plattas ut. Kraften upp mot hälkudde, plantarfascia och hälben reduceras mycket bra. En styv hälkopp leder ofta till direkt smärtlindring vid stående och gående. Rekommendationen är att bära hälkopparna så mycket som möjligt under en längre period på några månader och längre om nödvändigt för att hälkudden skall få en ordentlig avlastningsperiod och återhämta sig.
Skoinlägg och fotbädd
Ett bra alternativ till hälkoppsinlägget är ortopediska skoinlägg. De ger inte samma goda avlastning som hälkoppsinlägg men kan omgående reducera den belastningsrelaterade smärtan. Fördelen är att de har längre hållbarhet än styva hälkoppar. De bör tillverkas så att de ger stöd för hälkudden samt avlastar bra även i hålfoten. Avlastning i hålfoten leder till fördelning av belastningen över hela foten. Det finns en mängd olika typer av ortopediska skoinlägg och fotbäddar och olika sätt att tillverka dessa på. Det är att föredra om skoinlägget är dynamiskt och sviktar i hålfoten så att fotens naturliga svikt och rörlighet tillåts.
Gånganalys och fotisättning
Översyn av belastningsbilden vid gång och löpning (gång- och löpanalys) med efterföljande förändrad gång- respektive löpteknik kan kraftigt påverka belastningsbilden över hälen. Ett längre steg med hård hälisättning ger ökad belastning mot hälen. Ett kortare, ”tyst” steg ger mindre stöt och belastning från underlaget. Om varje steg kan ske med reducerad belastning av hälen blir det en stor belastningsförändring sett över en hel promenad eller arbetsdag.
Injektionsbehandling
Ibland erbjuds injektion en stor mängd bedövningsmedel in i hälkudden.
Laserbehandling – medicinsk laser
Laserbehandling minskar smärta och inflammation och främjar läkning i skadad vävnad.
Stötvågsbehandling
Stötvågsbehandling kan provas på långvariga tillstånd. Stötvågsbehandling lindrar smärta och stimulerar läkningsmekanismer i skadad vävnad.
Laserbehandling av hälkudde
Behandling med laser kan ge en direkt lindring vid ömma hälkuddar samt påverka läkningsmekanismerna så att långvarig effekt uppnås. Våra kroppar påverkas av ljus och laserljuset stimulerar aktiviteten i våra celler vilket leder till minskad smärta, minskad inflammation, minskad svullnad och främjande av läkning.
Fördelar och effekt av laser
- Inflammationsmodulerande
- Smärtlindrande
- Minskar svullnad
- Påskyndar läkning
- Användas på akuta skador
- Användas på långvariga och svårbehandlade besvär
- Riskfritt
- Milda, få biverkningar
- Det känns inte
- Kan ge snabbt resultat som håller över tid
Hyr eller köp en medicinsk laser av Skadekompassen
Vi har tagit fram ett tryggt erbjudande så att du enkelt kan hyra professionella laser för självbehandling. Det blir en kostnads- och tidseffektiv behandling då du genomför den själv varje dag. Du kan även köpa en laser om du vill ha en behandlingsmetod nära till hands som hjälper på många av de smärt- och sjukdomstillstånd vi drabbas av i det muskuleskeletala systemet.
När du hyr eller köper en laser av Skadekompassen får du tillgång till våra tips och behandlingsriktlinjer rörande medicinsk laserbehandling.
- Du betalar via swish eller faktura.
- Du väljer om vi skall skicka den till ditt paketombud eller direkt hem till dig.
- Du får en retursedel så att du enkelt kan skicka tillbaka den.
- Det är enkelt förlänga hyran och önskar du köpa loss utrustningen så får du halva hyreskostnaden i rabatt.
- Du får behandlingsrekommendationer och support
Vad är hälkuddesyndrom?
Anatomi och biomekanik
Hälkudden är inte en homogen vävnad utan består av kammare fyllda med fettblåsor och elastiska fiber.
Kammarväggen består av tjock fibrös vävnad och tillsammans står de emot både de kompressions- och skjuvkrafter som hälen utsätts för under gång. Hälkudden är även uppdelad i två lager. Det ytliga lagret, närmare huden, är tunnare och styvare och det djupare närmare hälbenet är tjockare och mjukare.
Hälkudden utvecklas från födseln fram till att man blir vuxen. Fysisk aktivitet och att belasta hälkudden regelbundet är viktigt för att hälkudden skall utvecklas och fungera optimalt. En frisk hälkudde är mycket elastisk och lagrar och återger ca 70 % av den energi den utsätts för. En obelastad hälkudde tappar sin elasticitet och får försämrad stötupptagningsförmåga.
I stillastående tas ca 60 % av kroppsvikten upp av hälen. Vid gång och löpning är krafterna som går genom hälen mycket stora. En frisk hälkudde skyddar vävnaderna längre upp i kroppen, först plantarfasciafästet och hälbenet och sedan skelett och leder vidare upp i kroppen.
Differentialdiagnoser
Referenser
Chueh-HungWu et al. Altered stiffness of microchamber and macrochamber layers in the aged heel pad: Shear wave ultrasound elastography evaluation. Journal of the Formosan Medical Association. Volume 117, Issue 5, May 2018
Che-YuLin et al. Spatial-dependent mechanical properties of the heel pad by shear wave elastography. Journal of Biomechanics, Volume 53, 28 February 2017
Scott C.Wearing. Bulk compressive properties of the heel fat pad during walking: A pilot investigation in plantar heel pain. Clinical Biomechanics. Volume 24, Issue 4, May 2009
Mjuka skor och sandaler vid hälkuddesyndrom
Specialskor och sandaler med extra mjuk dämpning i sulan leder ofta till direkt minskad smärta och ökad gångförmåga vid hälkuddesyndrom. Joya tillverkar en av världens mjukaste skor med väldigt skön komfort som kan hjälpa mycket vid smärta i häl och fot. Här rekommenderar vi några utvalda modeller.
Vi har valt att ha ett betalt samarbete med Stööks, ett familjeföretag i tre generationer, som älskar skor och är intresserade och måna om sina kunder och svarar upp mot våra krav på produktkvalitet, kompetens, service, snabb och trygg handel.
Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.
Tänk på att:
Tips på innehåll:
Så här används informationen du lämnar