fbpx

Shop

Meny

Välj från lista

Hallux Valgus

Hallux valgus är en mycket vanlig felställning av stortån. Felställningen i sig är inte smärtsam men medför ofta komplikationer som leder till smärta och nedsatt funktion. Namnet hallux valgus innebär att stortån (hallux) intar en position där den pekar utåt från kroppen i förhållande till ledens position (valgus), detta medför ett karaktäristiskt utseende på foten, där framfoten ofta är utplattad och bred medan stortån trycks mot de mindre tårna. Symtom av smärta uppstår vanligen på insidan av stortå-leden, men kan även vara lokaliserat under stortå-leden och ut i själva tån. Det är också vanligt med smärta i de övriga tårna eller under trampdynan som följd av hallux valgus.

Den primära behandlingen vid hallux valgus är framförallt inriktad mot att reducera vidare utveckling av felställningen samt minska symtom och besvär. Detta sker genom avlastande hjälpmedel och träning för att stärka upp muskler samt laserbehandling för smärtlindring. Om symtomen inte går att lindra och felställningen ökar rekommenderas ofta operation.

Boka vård för hallux valgus

Du kan få vår hjälp via video eller genom att boka en tid för ett fysiskt besök till någon av våra mottagningar. Du kan även skaffa avlastande hjälpmedel samt bra skor lämpliga för hallux valgus.

Röntgenbild av hallux valgus

Här syns ett ökat avstånd mellan tåben 1 och 2 (metatarsalben), en liten förstoring av stortåns grundled (mtp-led) samt in utåtvinkling av stortån. Man kan säga att foten har fått formen av en klassisk sko, vilket får en att förstå att skor med ökad bredd för tårna ofta är bättre för våra fötter. En stark fot där fot- och underbensmuskler håller upp det mediala fotvalvet minskar sannolikt också risken för detta utseende.

Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.

Tänk på att:

Tips på innehåll:

Så här används informationen du lämnar