Hallux Valgus
Hallux valgus är en mycket vanlig felställning av stortån. Felställningen i sig är inte smärtsam men medför ofta komplikationer som leder till smärta och nedsatt funktion. Namnet hallux valgus innebär att stortån (hallux) intar en position där den pekar utåt från kroppen i förhållande till ledens position (valgus), detta medför ett karaktäristiskt utseende på foten, där framfoten ofta är utplattad och bred medan stortån trycks mot de mindre tårna. Symtom av smärta uppstår vanligen på insidan av stortå-leden, men kan även vara lokaliserat under stortå-leden och ut i själva tån. Det är också vanligt med smärta i de övriga tårna eller under trampdynan som följd av hallux valgus.
Den primära behandlingen vid hallux valgus är framförallt inriktad mot att reducera vidare utveckling av felställningen samt minska symtom och besvär. Detta sker genom avlastande hjälpmedel och träning för att stärka upp muskler samt laserbehandling för smärtlindring. Om symtomen inte går att lindra och felställningen ökar rekommenderas ofta operation.
Boka vård för hallux valgus
Du kan få vår hjälp via video eller genom att boka en tid för ett fysiskt besök till någon av våra mottagningar. Du kan även skaffa avlastande hjälpmedel samt bra skor lämpliga för hallux valgus.
Symtom vid hallux valgus
Förutom en estetisk förändring av foten kan smärta uppstå som följd av komplikationer vid Hallux valgus.
- Smärta på insidan av stortå-leden
- Smärta på ovan och undersidan av stortå-leden
- Svullnad i stortå-leden och nedsatt rörlighet
- Smärta och känselrubbning av stortån
- Smärta i de mindre tårna
- Smärta under den främre trampdynan
Dessa symtom uppstår som följd av hallux valgus:
-
- Slemsäcksinflammtion och/eller skada på ligament och ledkapsel
- Degeneration, osteofytpålagring och errosion av stortå-leden
- Inklämning av nerv som löper ut i stortån
- Hammartå felställning av de mindre tårna (se tå nr 2 på bilden)
- Metatarsalgi
När och var skall jag söka hjälp?
Vid symtomgivande hallux valgus bör man söka vård hos fysioterapeut, naprapat eller annan vårdgivare med specialintresse för fotskador. Ortopedtekniker och ortopedingenjörer som arbetar med fotortoser och avlastande stöd kan hjälpa vid hallux valgus.
För ett fysiskt besök kan du använda vårt register över vårdgivare som jobbar med hallux valgus
Vård online vid hallux valgus
Har du ont i stortån och vill ha vår hjälp? Du kan prata med oss. Vi hjälper dig i ett video- eller telefonmöte.
Så här ställs diagnosen
Hallux valgus felställning medför ett karaktäristiskt utseende och kan därför ofta väldigt enkelt diagnostiseras. Genom anamnes (sjukdomshistoria) och en klinisk undersökning så kan diagnosen konfirmeras och potentiella komplikationer identifieras. Röntgenundersökning används framförallt inför operation och är inte nödvändigt för att ställa diagnos.
Trots att hallux valgus är en vanlig felställning i foten är det viktigt att känna till att det är normalt med en adduktionsvinkel på 10-25° och att det inte behöver medföra symtom eller progression till felställning av tån.
Vad kan jag göra själv?
För den som lider av hallux valgus kan det upplevas skönt med avlastning mot foten på olika sätt. Träning med styrka och rörlighet kan även det hjälpa att lindra symtomen.
Hallux valgus kan orsaka smärta och påverka vår förmåga att röra på oss som vi önskar på olika sätt. I vissa fall kan stelhet vara det huvudsakliga symtomet men det absolut vanligaste är smärta i eller omkring stortå-leden eller de närliggande tårna. Beroende på symtom så varierar vilken egenvård som ska rekommenderas.
Exempel på egenvård som kan ge symtomlindring är:
- Hallux band och skenor för avlastning och upprätning av stortå
- Skor med bred framfot och mjuk läst
- Inlägg med pelott
- Inlägg med medialt stöd och pelott
- Silikonkudde med tåspridare för insidan av stortåled
- Tåspridare som placeras mellan stortå och pektå
- Plana skor utan klack
- Kylbehandling efter aktivitet eller längre tid med skor
Utöver dessa åtgärder så kan övningar för fotens rörlighet och styrka hjälpa.
Behandling
Konsensus vid hallux valgus är att behandling med t.ex. skoinlägg, skomodifikation, skydd och stöd, mobilisering och träning för foten ska prövas som första åtgärd. Syftet med dessa åtgärder är att minska symtom, hindra vidare utveckling och i slutändan förhoppningsvis undvika operation. Manuella och smärtlindrande behandlingstekniker kan minska symtomen kortvarigt.
Generella råd
- Använd skor med bredare framfot, mjukare läst och undvik skor med klack (då belastningen ökar på framfot och stortå).
Avlastande hjälpmedel
- Skoinlägg, individuellt anpassade ger mest avlastning
- Prefabricerade skoinlägg kan vara tillräckligt och provas först.
- Hallux valgus band och skenor ger avlastning och smärtlindring
- Tåspridare
- Nattskenor
Smärtlindrande behandling
- Laserbehandling
- Töjning och traktion
- Kyla och massage
Träning
- Styrka i muskler som motverkar pronation
- Tibialis anterior
- Tibialis posterior
- Peroneus longus
- Flexor hallucis longus
- Höftens utåtrotatorer
- Höftens abduktorer
- Se över och träna gångmönster. Kan belastningen i varje steg förändras innebär det stor belastningsförändring sett över en hel dag.
- Gånganalys
- Löpanalys
Operation
I de fall då ingen effekt ses av de ovan nämnda åtgärderna kan operation vara nödvändigt. De flesta som opereras för hallux valgus rapporterar reducerad eller eliminerad smärta och ökad funktion. Det är dock ingen garanti att stortå-leden återfår en helt rak ställning, vilken kan vara viktigt för den drabbade att ha kännedom om inför operation.
Rehabilitering
Efter operation är rehabilitering med inriktning på gångmönster, rörlighet, styrka och aktiveringsmönster i foten viktigt för att återfå så bra funktion som möjligt.
Laser för självbehandling
Hyr hem en laser och självbehandla din hallux valgus varje dag. Behandling med laser är en smärtfri och effektiv behandlingsmetod vid hallux valgus. Våra kroppar påverkas av ljus och laserljuset stimulerar aktiviteten i våra celler och leder till minskad smärta, minskad inflammation, minskad svullnad och främjar läkning.
Fördelar och effekt av laser
- Inflammationsmodulerande
- Smärtlindrande
- Minskar svullnad
- Påskyndar läkning
- Användas på akuta skador
- Användas på långvariga och svårbehandlade besvär
- Riskfritt
- Milda, få biverkningar
- Det känns inte
- Kan ge snabbt resultat som håller över tid
Hyr medicinsk laser av Skadekompassen
Vi har tagit fram ett tryggt erbjudande så att du enkelt kan hyra Irradias professionella laser för självbehandling. Det blir en kostnads- och tidseffektiv behandling då du genomför den själv varje dag.
- Du betalar via swish eller faktura.
- Du väljer om vi skall skicka den till ditt paketombud eller direkt hem till dig.
- Du får en retursedel så att du enkelt kan skicka tillbaka den.
- Det är enkelt förlänga hyran och önskar du köpa loss utrustningen så får du halva hyreskostnaden i rabatt.
- Du får behandlingsrekommendationer och support
Vad är hallux valgus?
Anatomi och biomekanik
Fotens mekanik är komplex och bygger på ett samspel mellan fotens samtliga muskler, ledband och leder för att fungera optimalt.
Den främre delen av foten består av fem så kallade strålar som är uppkallade efter deras nummerordning där stortån tillsammans med dess metartarsalben (framfotens rörben) utgör den första strålen, följt av stråle två till fem (lilltån). Den första strålen består av tre ben och tre leder. Detta skiljer den första strålen från de övriga som består av fyra ben och fyra leder. Stortån innefattar två ben och dess grundled som förbinder den med foten kallas för Metatarsophalangealled eller MTP-led. MTP-lederna omsluts av en så kallad ledkapsel och stabiliseras av sidoligament (kolateralligament).
På ovansidan av den första strålen löper muskulatur som lyfter stortån uppåt och under den muskulatur som böjer den neråt. På både in och utsidan av stortån löper muskler som för stortån inåt och utåt, dessa är dock belägna mer mot fotsulan än direkt på sidorna av tån. Den första strålen hålls i en rak linje från mellanfoten genom musklerna adduktor hallucis och peroneus longus som genom att dra i benet stabiliserar hela första strålen. Ligament mellan metatarsalbenens huvuden utgör ett passivt stöd som håller ihop tårna.
Orsaker till hallux valgus
Det är inte helt klarlagt vad som orsakar hallux valgus men tillståndet anses kunna uppstå som ett resultat av nedsatt styrka och stabilitet i foten med successiv utveckling av snedställning, svullen led och smärta.
- Ärftlighet misstänks vara av stor betydelse för utvecklingen av hallux valgus.
- Nedsatt styrka och stabilitet i foten anses kunna leda till utveckling av tillståndet
- Gående i skor med klack och smal framfot misstänks kunna påskynda processen.
En misstanke har länge varit att snäva skor och klackskor ska orsaka felställningen. Det finns dock inte någon säker evidens för att skovalet frambringar felställningen då flera individer som inte går i snäva och högklackat drabbas av hallux valgus samtidigt som långt ifrån alla som går med snäva skor drabbas. Det är sannolikt att skor påskyndar och framhäver processen snarare än att det är en primär orsak.
Detta händer vid hallux valgus
Vid hallux valgus tappar det första metatarsalbenet sitt stöd och vinklas in mot kroppens medellinje (medialt) samtidigt som stortån viks utåt och mot de mindre tårna (lateralt). Detta uppstår på grund av att det mediala longitudinella fotvalvet sjunker ner och den första strålen blir mer rörlig och mindre stabil. Det transversella fotvalvet sjunker ner och framfoten breddas. Detta medför att de passiva strukturer som håller strålen rak mattas ut och blir längre. Musklerna som ska stabiliserar stortåleden i sidled glider ner under leden och mister sin funktion som stabiliseringsmuskler. Vid långvariga besvär brister ledkapsel och kolateralligament på MTP-ledens (stortåns grundled) insida, vilket vidare minskar ledens stabilitet i sidovackling. Således är Hallux valgus ett resultat av ett förlopp med minskad stabilitet i foten.
Vilka drabbas av hallux valgus
Hallux valgus är vanligt. 23 % mellan 18-65 år och 36 % över 65 år har felställningen. Kvinnor drabbas i högre utsträckning än män.
Ärftlighet, hypermobilitet (överrörlighet) och andra felställningar i foten ökar risken för att utveckla hallux valgus. Regelbunden användning av högklackade och snäva skor ansågs tidigare orsaka utveckling av hallux valgus, idag vet vi dock att det inte finns ett definitivt samband. Skor kan påverka utveckling av tillståndet för individer som lider en ökad risk eller redan har begynnande hallux valgus. Individer med inflammatoriska sjukdomar (t.ex. reumatoid artrit) utvecklar i större utsträckning felställningar av fötter och däribland hallux valgus.
Prognos vid hallux valgus
Hallux valgus deformiteten återställs ej utan åtgärd. Med hjälp av fysioterapi, avlastning och stöd kan progression av felställning undvikas och symtom minskas. Däremot leder dessa åtgärder inte till att stortå-leden återtar en rak position och framfoten smalnar av.
Operation av hallux valgus kan reducera felställningen, det är dock ingen garanti. Det är vanligt att framfoten fortsatt är breddad efter operation men att symtomen har reducerats eller eliminerats. Beroende på typ av operationsteknik varierar läkningstiden.
Referenser
Nix SE, Vicenzino BT, Collins NJ, Smith MD. Gait parameters associated with hallux valgus: a systematic review. J Foot Ankle Res 2013; 6:9.
Bek, N, Kurklu, B. Comparison of different conservative treatment approaches in patients with hallux valgus. Artroplasti Artroskopik Cerrali 2002; 13:90.
Budiman-Mak E, Conrad KJ, Roach KE, et al. Can foot orthoses prevent hallux valgus deformity in rheumatoid arthritis? A randomized clinical trial. J Clin Rheumatol 1995; 1:313.
Ferrari J, Higgins JP, Prior TD. Interventions for treating hallux valgus (abductovalgus) and bunions. Cochrane Database Syst Rev 2004; :CD000964.
Övningar vid hallux valgus - akut fas
I den akuta fasen ligger fokus på att smärtlindra, då tån ofta kan göra väldigt ont. Utöver belastninganpassning rekommenderas cirkulationsträning; lätta övningar som görs ofta för att bättra på blodgenomströmningen i området. Övningarna kan göras flera gånger om dagen, gärna varje timme om det känns bra.
Spreta med tårna
Sitt eller ligg ner. Aktivera foten och gör så att avståndet mellan varje tå ökar. Håll kvar i det läget i några sekunder, och slappna sedan av. Upprepa. Ibland kan det underlätta att samtidigt spreta med fingrarna för att hjälpa hjärnan att förstå vilken rörelse det är som ska ske i foten.
Växelvis tåsträck
Sitt eller ligg ner så att foten är avlastad. Lyft upp stortån så högt du kan, samtidigt som resterande tår böjs så långt ner de kan. Håll kvar i ytterläget några sekunder, och böj sedan stortån neråt så långt det går samtidigt som resterande tår lyfts så högt upp det går. Håll kvar. Byt håll och upprepa.
Växelvis böjning/sträckning av foten
Sitt eller ligg ner så att foten är avlastad. Vinkla foten neråt så långt det går inom smärtgräns. Håll kvar i någon sekund, böj sedan upp foten så långt det går och håll kvar någon sekund i det ytterläget. Upprepa.
Övningar vid hallux valgus - subakut/läkande fas
I den subakuta fasen är smärtan lite mer under kontroll, men kan blossa upp av längre belastning. Här ligger fokus på att stärka kringliggande vävnader så att stortåleden avlastas.
Inåtföring av stortån
Sitt ner på en stol med hela foten i marken. Slappna av i tårna, och för stortån in mot mitten och bort från de andra tårna. I början är det vanligt att det inte blir så stor rörelse, kanske ingen alls. Men träning ger färdighet. Ibland kan det hjälpa att hålla ett finger på stortåns insida för att taktilt försöka hjälpa till att visa åt vilket håll rörelsen ska ske åt.
Sittande tåhävningar
Sitt bekvämt på en stol med fötterna i marken. Lägg över tyngden på framfoten och lyft upp hälarna så högt du kan. Bromsa långsamt neråt igen innan du upprepar
Lyft av hålfoten
Sitt på en stol, med hela foten i marken. Börja med att notera hur du har belastningen under foten så att den är jämnt fördelad fram/bak och insida/utsida, tänk att undersidan av foten ska ha så stor understödsyta som möjligt – som att foten sjunkit ut över golvet och är avslappnad. Sedan är målet att ”förkorta” foten, genom att du mjukt drar framfoten bak mot hälen. Tårna ligger avslappnade under hela övningen, det som ska jobba är hålfoten. Det är ingen stor rörelse som sker, så ta inte i för mycket för då är det lätt att det är tårnas ”böjar”-muskler som tar över istället, utan känn efter att det tar på rätt ställe.
Övningar vid hallux valgus - underhållande/förebyggande fas
Det är svårt att förebygga hallux valgus i många fall, då så många andra faktorer spelar in också. Men det vi vet är att det aldrig är negativt att vara stark i foten, så att styrketräna hålfot och intrinsic-muskulatur så kan fotens biomekanik förbättras vilket i sin tur kan förbättra stortåledens belastningsmönster.
Tåböjning med handduk
Sitt på en stol med fötterna i golvet. Placera en lite tjockare handduk under halva foten. Målet är sedan att dra in handduken under foten genom att böja in tårna och aktivera hela undersidan av foten. Notera att det inte bara är tårna som är aktiva, utan försök jobba med hela framfoten. När du inte kan samla ihop mer utav handduken så ska du putta ut den igen genom att sträcka i tår och fot och släta ut handduken igen. Upprepa.
Tåhävning sumo
Ställ dig med fötterna så brett isär du kan, fötterna pekar ut åt sidan. Händerna hålls rakt framför kroppen som balanshjälp. Böj i höfter och knän så du kommer ner lite mer mot golvet. Bibehåll sedan denna position samtidigt som du lyfter hälarna från marken så högt du kan, och sedan sänker ner dem sakta igen. Upprepa.
Inversion med gummiband
Sitt på golvet med benen raka, alternativ sitt på en stol med hälen i marken. Fäst ett gummiband på insidan av foten, och sen i en fast punkt på utsidan av dig – exempelvis ett bordsben eller liknande. Vinkla in fotsulan så att den förs inåt och gummibandet spänns, utan att det sker någon rörelse i resten av benet. Tänk att hålfoten ska närma sig underbenets insida. När du inte kommer längre håller du kvar i ytterläget i några sekunder, och vinkla sen tillbaka igen och upprepar.
Pelott, skydd, band, skena och inlägg
En direkt avlastning och lindring av smärta kan fås genom hjälpmedel som pelott, pelottsula, hallux valgus band, styva skenor samt olika typer av inlägg. Här har vi valt ut de specifika produkter ur våra partners stora sortiment som vi tror kan ha god chans att hjälpa dig.
Vi valt att ha ett betalt samarbete med Rehaboteket då de är mycket intresserade och kunniga och måna om sina kunder och svarar upp mot våra krav på produktkvalitet, stort sortiment, kompetens, service, snabb och trygg handel.
Bra skor för hallux valgus
Bra skor och sandaler för hallux valgus är för oss sådana som har någon av följande egenskaper: rundad sula, styv sula, bred sula/form eller mjukt skinn. Vilka egenskaper som lämpar sig beror på hur besvärssymtomen är. Rätt skor kan ge en direkt avlastning och lindring av smärta och därmed öka din aktivitetsförmåga.
Vid hallux valgus och smärta vid avveckling av steget, då stortån böjs, är det bra med en rullsula och/eller en styv sula eller ett styvt inlägg.
Vid hallux valgus och smärta av tryck mot grundleden och knölen är det bra med en bred sko och mjukt skinn.
Vid alla hallux valgus är det bra med en sko som inte trycker ihop dina tår och det är nästan alltid en skön avlastning att ha ett inlägg som ger stöd för hålfot och mot en överdriven pronation.
Vi har här tillsammans med Stööks valt ut de specifika modeller som vi tror kan ha god chans att hjälpa dig. Vi har valt att ha ett betalt samarbete med Stööks, ett familjeföretag i tre generationer, som älskar skor och är intresserade och måna om sina kunder och svarar upp mot våra krav på produktkvalitet, stort sortiment, kompetens, service, snabb och trygg handel.
-
Joya ID Cairo II Black
1.895,00 krJoya Cairo II är en sko som är bra för dina fötter och gör det roligt att röra på sig. Ett skinn av hög kvalitet ligger behagligt och mjukt på foten och ger skon ett speciellt utseende. S...
-
Meindl Dovre Extreme GTX ”wide”
5.399,00 krDovre Extreme GTX® wide är Meindls storsäljande jaktmodell med högsta kvalitet och komfort. Det är en mycket stabil, vridstyv och rymlig jakt- och vandrarkänga med GORE-TEX® och högt skaf...
-
Meindl Island MFS Active ”Wide”
Meindl Island MFS Active är Meindls-, och en av världens mest sålda kängmodeller med över 1,5 miljoner par. Island MFS Active \”wide\” har en bredare läst än den vanliga läste...
-
Saucony Echelon 7 Wide Herr
1.595,00 krEchelon 7 är en neutral, grundstabil och extra rymlig sko, vilket gör den till den perfekta problemlösaren för löparen med breda fötter, likväl som för löparen med individuella ortopedisk...
Läs mer om Hallux Valgus
-
Behandling och Egenvård vid Hallux valgus
Behandling och Egenvård vid Hallux valgus Hallux valgus kan orsaka smärta och påverka vår förmåga att röra på oss som vi önskar på olika sätt. I vissa fall kan stelhet...
Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.
Tänk på att:
Tips på innehåll:
Så här används informationen du lämnar