fbpx

Shop

Meny

Välj från lista

Behandling och Egenvård vid Hallux valgus

Behandling och Egenvård vid Hallux valgus

Hallux valgus kan orsaka smärta och påverka vår förmåga att röra på oss som vi önskar på olika sätt. I vissa fall kan stelhet vara det huvudsakliga symtomet men det absolut vanligaste är smärta i eller omkring stortå-leden eller de närliggande tårna. Beroende på symtom så varierar vilken behandling eller egenvård som ska rekommenderas.

Egenvård vid Hallux valgus

Exempel på egenvård som kan ge symtomlindring kan vara:

  • Tåspridare som placeras mellan stortå och pektå
  • Silikonkudde för insidan av stortåleden
  • Plana skor utan klack
  • Skor med bred framfot och mjuk läst
  • Kylbehandling efter aktivitet eller längre tid med skor

Utöver dessa åtgärder så kan övningar för fotens rörlighet och styrka hjälpa. Exempel på övningar vid Hallux valgus:

Tåböjningar kan vara bra att börja med för att bibehålla och öka rörligheten. Försök att knipa med tårna följt av att böja tårna bakåt. Rörlighetsövningar ska utföras med fler repetitioner och gärna flera gånger per dag för bästa effekt.

Övning knipa med tårnaÖvning böja tår bak med tårna

Tåspridningsövningar är styrketräning för muskeln Adduktor Hallucis som löper från hälen ut i stortån på fotens insida. Övningen går ut på att tårna lyfts fån underlaget och därefter spretas, försök att få stortån rak eller något pekande inåt. Lägg därefter ner tårna i marken. Slappna av och upprepa.

Tåspridarövning 1 av 3Tåspridarövning 2 av 3Tåspridarövning 3 av 3

Då en kollaps av det inre, mediala longitudinella, fotvalvet ofta är orsaken till att processen till hallux valgus börjar är det bra att träna med kontroll och styrka av fotvalvet. En övning är att lyfta den mellersta delen av foten, utan att knipa med tårna. Sitt på en stol med hela foten i golvet, tänk dig att du ska göra foten kortare och spänna muskulaturen på fotens insida.

Övning lyfta fotvalvet 1 av 2Övning lyfta fotvalvet 2 av 2

Musklerna på underbenets in och utsida hjälper till att bibehålla fotvalvet vid aktivitet och belastning. Träning med gummiband med vinkling utåt och inåt av foten hjälper till att stärka fot och underben. Försök att hålla foten lätt pekande neråt under övningarna.

Övning för eversion av foten 1 av 2Övning för eversion av foten 2 av 2

Övning för inversion av foten 2 av 2Övning för inversion av foten 2 av 2

Behandling vid Hallux valgus, stöd och ortoser

Utöver egenvård och övningar är det rekommenderat att använda skoinlägg vid Hallux valgus. Skoinlägget syfte är att ge ett stöd åt hålfoten och det främre, transversella, fotvalvet genom en så kallad pelott. Inlägget kan även utformas för att avlasta på andra sätt, så som en kil under den främre trampdynan eller urgröpningar under foten.

Nattskenor har tidigare rekommenderats för att minska fortsatt utveckling av Hallux valgus. En nattskena innebär ett stöd som stabiliseras och vinklar stortån medialt, och som namnet tyder bärs på natten. Det finns endast sparsamt med stöd i forskningen om effekten med nattskenor men det förekommer och vissa individer upplever lindring av symtom med hjälp av nattskenor.

Tejpning och lättare ortoser kan användas dagtid för att ställa stortån rak vid aktivitet. Effekten av dessa varierar från individ till individ, tejpningstekniken kan enkelt prövas men ska avlägsnas om symtomen förvärras.

Tejpningsteknik vid Hallux valgus 1 av 2Tejpningsteknik vid Hallux valgus 2 av 2

Vårdgivare inriktade på manuella behandlingstekniker kan mobilisera stortåleden för att öka rörligheten och således minska symtomen. Det finns stöd för användande av manuella mobiliseringstekniker vid Hallux valgus, dock är effekterna endast kortvariga och ingen bestående förbättring har påvisats.

Operation vid Hallux valgus

Operation är en effektiv åtgärd vid Hallux valgus och leder ofta till minskade symtom. Som vid alla operationer är det förknippat med viss risk, det är även mycket viktigt att förväntningarna på utkomsten är rimliga. Det är tyvärr vanligt att stortån fortsatt är felställd samt att framfoten är bred och försvårar användande av snäva skor även efter operation, trots att symtomen har minskat. Beroende på val av operationsmetod varierar läkningstiden, mellan 6-8 veckor har rapporterats, dock kan tillståndet fortsätta att förbättras under 6-12 månader efter operation.

  • Skribent

  • Uppdaterat

    2019-12-02

  • Skriv ut

  • Dela

Läs mer om Hallux Valgus

Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.

Tänk på att:

Tips på innehåll:

Så här används informationen du lämnar