Meny

Välj från lista

Hälsporre (plantar fasciit)

Hälsporre, eller plantar fasciit som det egentligen heter, är en av de absolut vanligaste skadorna i foten. Skadan drabbar det senstråk som löper under hälen fram till framfoten och tårna. Skadan uppstår som en följdreaktion på överbelastning av senstråket. Drabbade besväras av smärta mot hälens undre- och ofta inre (mediala) aspekt men smärta kan också förekomma i senstråket mot hålfot och framfot. Tillståndet kan vara långvarigt men smärta och läkningstid kan minska betydligt med avlastning och behandling.

 

Print Friendly, PDF & Email

Vanligen är smärtan som värst på morgonen då man kliver upp ur sängen alternativt efter att ha varit i vila en stund och därefter belastar foten. Detta fenomen kallas för igångsättningssmärta och är vanligt förekommande vid senskador. Det är också vanligt att smärtan avtar efter en stund i aktivitet, efter “uppvärmning”, för att sen komma tillbaka igen. Smärtgraden varierar och är för vissa relativt liten men för andra kan den vara hög och kraftigt begränsande i vardagsaktiviteter. Ofta varierar även graden av symtom från dag till dag.

Behandling bygger på prognosen vid hälsporre. Det kan vara en tröst för den som lider av hälsporre att veta att hälsporre för en stor majoritet läker av sig själv. Detta gör att det är mycket ovanligt att drastiska åtgärder som operation eller injektionsbehandling är nödvändigt. Ofta tar det dock mycket lång tid för skadan att läka ut och i många fall kan besvären kvarstå i upp till ett år och för en minoritet även kvarstående belastningskänslighet under flera år. Behandling och avlastning kan i betydande grad lindra och korta besvärsperioden.

Hälsporre (plantar fasciit). Smärtans placering under hälen och ut i plantar fascian.

  1. Här är det vanligast att smärtan förläggs.
  2. Här är den näst vanligaste smärtlokalisationen
  3. Även här kan smärtan förlägga sig vid plantar fascialgi

Boka vård för hälsporre

Du kan få vår hjälp via video eller genom att boka en tid för ett fysiskt besök till någon av våra mottagningar. Vi erbjuder ett helhetsomhändertagande vid hälsporre, med diagnostik och rådgivning samt tips på övningar, avlastning med inlägg och hälkoppar samt självbehandling med laser. Allt för att optimera förutsättningarna för dig att bli frisk och tåla aktivitet snarast möjligt.

Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.

Tänk på att:

Tips på innehåll:

Så här används informationen du lämnar