Hopparknä (patellarsenetendinos)
Hopparknä är en överbelastningsskada som ger smärta på framsidan av knät. Skadan uppkommer vid upprepad överbelastning av patellarsenan (senan under knäskålen). Skadan drabbar framförallt idrottare inom sporter där mycket hopp ingår, exempelvis volleyboll. Patellarsenan drar åt sig vätska och det blir en ökad aktivitet i blodkärlen och för individen normal belastning börjar smärta. Det är viktigt med belastningsanpassning för att undvika degeneration i senan med kvarstående defekt senstruktur. Smärtlindring kan uppnås med knäskydd, tejpning och läkemedel. Läkning och uppträning av vävnadstålighet sker bäst genom medicinsk träning. Behandling i form av laser, stötvåg, EPTE och injektionsbehandling kan ha effekt och ibland kan operation krävas.

Hopparknä är överbelastning av patellarsenans övre del
Hopparknä eller jumper’s knee är vardagsuttrycket för proximal patellarsenetendinopati, vilket är smärtande överbelastning av knäskålssenans övre del och fäste mot knäskålen. Med ultraljud kan man se en vävnadsförändring med ökad vätska samt ofta även ökad kärlaktivitet, vilket i praktiken visar sig med ökad känslighet mot belastning med smärta även vid för individen normal aktivitet.
Kompetensmatchad vård för hopparknä
Du kan få vår hjälp via video eller genom att boka en tid för ett fysiskt besök till någon av våra mottagningar.
Symtom
- Lokal smärta vid knäskålens nedre spets
- Lokal smärta i knäskålssenan
- Smärta vid uppresning och hopp
- Ömhet vid tryck mot knäskålssenan
Symptomen vid hopparknä är oftast väldigt vällokaliserad smärta på knäets framsida där patellarsenan (knäskålssenan) fäster in mot nederkanten av knäskålen, och som förvärras vid ansträngning. Är skadan av mildare karaktär har man framförallt smärta efter aktivitet samt vid uppresning efter vila och sittande, men i takt med att skadan förvärras känner man av den även i början av aktiviteten. Efter hand kan det göra ont även under aktivitet och tillslut även när man vilar.
När och var ska jag söka hjälp?
Om du har värk som inte går över efter 1-2 veckors vila från aktivitet kan du söka hjälp.
Du kan använda vårt register för att finna en vårdgivare nära dig som arbetar med hopparknä.
Snabblänkar till specifik behandling vid hopparknä
Stötvågsbehandling vid hopparknä
Få individuellt träningsprogram för hopparknä
Kirurgisk behandling vid hopparknä
Så här ställs diagnosen
Diagnosen ställs dels utefter ovan nämnda smärtsymptom, dels efter tryckömhet vid knäskålens nedre del. Dessutom kan man göra ett belastningstest med knäböj på ett sluttande underlag där personer med skadan får smärta vid ett tidigare stadium än friska. Man kan även studera senan med olika bildtekniker som ultraljudsundersökning eller MRI (magnetkameraundersökning), men det råder fortfarande delade meningar om hur stor nytta man kan ha av den informationen vid just denna skada.
Den sammanlagda informationen från anamnes, kliniska och bildtekniska fynd indikerar vilken fas senskadan befinner sig i och detta påverkar rekommenderad egenvård och behandling.
Vad kan jag göra själv?
Då vi har att göra med en överbelastningsskada är det givetvis viktigt att minska ner på belastningen, dock är det viktigt att inte vila helt då detta inte är till fördel för läkningsprocessen. Belastningsanpassning kan göras utifrån smärthanteringsmodellen. Utifrån den kan du göra det som fungerar – om du håller dig till riktlinjerna och inte försämras.
Smärthanteringsmodell – SMH
“Det får göra ont på en nivå av upp till max fem på en skala till tio (max 5/10) och denna besvärsökning skall klinga av inom 24 timmar efter aktiviteten. Du får heller inte bli successivt sämre och belastningskänsligare.”
Du behöver alltså inte nödvändigtvis ta en paus från din aktivitet utan tänk dig att du “backar lite i belastning” till dess att du inte överträder riktlinjerna i SMH samt att du upplever en successiv förbättring.
Medicinsk träning innebär individuellt doserad och successivt ökad belastning i olika former vilket är det som bäst leder till läkning och hållbar tålighet. Du kan få hjälp med detta av vårdgivare specialiserade på ortopedisk och idrottsmedicinsk rehabilitering (fysioterapeuter, naprapater och kiropraktorer).
Knäskydd kan ge smärtlindring under rehabilitering och utläkningsperioden.
Behandling
Stötvågsbehandling är en behandlingsform som man sett ger resultat och går ut på att man utifrån skickar in ljudvågor som stimulerar återuppbyggnaden av vävnaden.
Rehabilitering som bland annat riktar in sig på rörelsemönster, uthållighet samt att stärka och göra musklerna smidiga finns det många olika varianter på och i litteraturen är där inget bevis för att något program skulle vara bättre än det andra. Just excentrisk styrketräning används dock ofta. Prognosen för att bli fri från skadan vid denna typ av rehabilitering är mellan 50-100 procent.
Laserbehandling är en behandlingsform där kroppens egen läkande förmåga stimuleras genom ljusvågor. En stor fördel med laserbehandling är att den kan utföras även vid akuta skador, inflammationer och svullnader då många andra behandlingar inte är aktuella. Detta gör att det är ett utmärkt komplement till övrig behandling vid hopparknä för att lindra smärta, svullnad och eventuell inflammation
EPTE och EPI är behandlingsformer som sker via att en akupunkturnål koppas till likström och åstadkommer en liten microskada/kemisk reaktion i vävnaden för att stimulera läkning/återbildning av den skadade vävnaden. Behandlingen görs alltid guidad med ultraljud vilket säkerställer att nålen placeras på rätt plats i rätt struktur.
EPTE och EPI används framförallt vid långvariga tendinopatier/tendinoser = långvariga senbesvär, som till exempel hopparknä.
Om man testat ovanstående behandlingar och fortfarande har smärta eller funktionsnedsättning efter 6 månaders behandling kan man överväga kirurgisk behandling. Denna kan gå till på flera olika sätt och chansen att lyckas bedöms i viss litteratur till över 80 procent medan annan litteratur ställer sig mer tveksamma till denna siffra.
Andra metoder som kortison, NSAIDer (inflammationshämmande läkemedel) och lokal behandling som exempelvis magnetfält, ultraljud och laser är mer omdebatterade.
Laser för självbehandling
Hyr hem en laser och självbehandla ditt hopparknä varje dag. Behandling med laser är en smärtfri och effektiv behandlingsmetod vid hopparknä. Våra kroppar påverkas av ljus och laserljuset stimulerar aktiviteten i våra celler och leder till minskad smärta, minskad inflammation, minskad svullnad och främjar läkning.
Fördelar och effekt av laser
- Inflammationsmodulerande
- Smärtlindrande
- Minskar svullnad
- Påskyndar läkning
- Användas på akuta skador
- Användas på långvariga och svårbehandlade besvär
- Riskfritt
- Milda, få biverkningar
- Det känns inte
- Kan ge snabbt resultat som håller över tid
Hyr medicinsk laser av Skadekompassen
Vi har tagit fram ett tryggt erbjudande så att du enkelt kan hyra Irradias professionella laser för självbehandling. Det blir en kostnads- och tidseffektiv behandling då du genomför den själv varje dag.
- Du betalar via swish eller faktura.
- Du väljer om vi skall skicka den till ditt paketombud eller direkt hem till dig.
- Du får en retursedel så att du enkelt kan skicka tillbaka den.
- Det är enkelt förlänga hyran och önskar du köpa loss utrustningen så får du halva hyreskostnaden i rabatt.
- Du får behandlingsrekommendationer och support
Vad är hopparknä?
Anatomi och skadeutveckling
Hopparknä är en degenerativ skada som drabbar patellarsenan, vilken är en förlängning av lårmuskeln och som börjar i knäskålens nedre del och fäster in i skenbenet. När man överbelastar denna sena uppkommer små skador på senan. Om upprepade överbelastningar sedan överstiger senans reparationsförmåga leder detta till den degenerativa skadan vilket innebär att det annars tätt packade kollagenet, som bygger upp senan, har ändrat struktur. Man kan även se en ökad grundsubstans, döda fibrer, nya blodkärl men även fler celler.
Skadeutvecklingen förvärras över tid om man inte tar hänsyn till symtom och gör belastningsförändringar. Du kan läsa mer om senskadors olika faser och vilken typ av egenvård och behandling som rekommenderas i dessa faser i artikeln om senskador.
Orsaker till Hopparknä
Framförallt är det en överbelastning av patellarsenan som ger upphov till hopparknä. Teorier har dock presenterats som föreslår att en bidragande faktor till skadan skulle vara att senan kläms mot knäskålen när man böjer benet.
Vilka får Hopparknä?
Hopparknä drabbar både elitidrottare och motionärer i de flesta idrotter, men sporter som involverar mycket hopp är extra utsatta, därav namnet, och just volleyboll och basket pekas ut som riskidrotter. Hopparknä är inte heller helt ovanligt bland militära rekryter där det finns studier som pekar på att just hopparknä utgör ca 15 procent av alla mjukdelsskador i denna grupp.
Kan man undvika och förebygga skadan?
För riskidrotterna, exempelvis volleyboll, är det viktigt att man varierar träningen för att undvika överbelastningsskador. Det finns även litteratur som pekar mot att det är viktigt med bra rörlighet i musklerna på lårets fram och baksida och att man därför bör vara noga med att stretcha dessa. Huruvida exempelvis överpronation eller olika benlängd skulle vara riskfaktorer som behöver åtgärdas råder det dock delade meningar om.
Differentialdiagnoser
Skydd och knäskydd vid hopparknä
Ett knäskydd kan ge omgående avlastning och smärtlindring vid hopparknä och annan smärta i knäskålssenan och/eller dess fäste mot knäskålen. Vi har valt att ha ett betalt samarbete med Rehaboteket då vi i samråd med dem har valt ut lämpliga skydd för detta smärttillstånd samt att de svarar upp mot våra krav på hög kvalitet både vad gäller produktmaterial, funktion, kundservice och snabb och trygg e-handel.
-
Knäband – ett extra stöd för hopparknä
239 krSRX Knee strap är ett smidigt knäskydd för problem med hopparknä. Universal storlek passar alla.
... -
Knäskydd MB Schlatter, PFSS
1.999 krKnäskydd Schlatter Stabil är ett knäskydd för optimal avlastning av schlatter, hopparknä och knäskålsrelaterade problem i samband med aktivitet.
... -
Knäskydd BOA
899 krKnäskydd BOA® för hopparknä och schlatter ger smidigt och effektiv avlastning av knäskålssenan vid hopparknä och schlatter.
...
Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.
Tänk på att:
Tips på innehåll:
Så här används informationen du lämnar