Shop

Meny

Välj från lista

Infraspinatustendinit (infraspinatustendinos)

Infraspinatustendinit innebär att infraspinatusmuskelns sena har blivit inflammerad. Detta uppstår ofta efter en skada/trauma eller efter överansträngning och resulterar i att det gör ont att lyfta armen uppåt, ut från sidan av kroppen samt att föra armen åt sidan bakåt. Inflammationen, som är den första fasen i läkningsprocessen och alltså naturlig, går vanligtvis över inom några dagar men vävnadsförändringar och värk och besvär kan kvarstå. Smärttillståndet kallas efter den första fasen istället för infraspinatustendinos. Smärtan placerar sig på baksida, utsida eller framsida av axeln och ofta strålar det ner i utsida av överarmen. Prognosen är god, men besväret kan fortgå länge och skadan förvärras om felaktig belastning av supraspinatus fortföljer. Skadan bedöms och omhändertas i den allämnna vården.

Muskeln Infraspinatus roterar överarmen utåt. Skadan är inte lika vanlig som supraspinatustendinit eller slemsäcksinflammation, och den kan uppstå för sig själv eller ihop med dessa. Skadan lokaliseras oftast till själva senfästet eller sena. Tidigt i skadefasen kan inflammtion föreligga i vävnaden. Degenerativa förändringar och partiella rupturer är vanligt förekommande.

Vid infraspinatustendinit och tendinos är smärtan ofta placerad till utsidan av axel och överarmen. Det gör ont att rotera armen utåt mot motstånd.

Kompetensmatchad vård för impingement

Du kan få vår hjälp via video eller genom att boka en tid för ett fysiskt besök till någon av våra mottagningar.

Behandling för axelsmärta online hos Joint Academy, kostnad 0kr.

Joint Academy bedriver fysioterapi online på landstingskassa. Läs mer om Joint Academy och deras arbete med axelsmärta här eller anslut till programmet direkt via knappen nedanför.

Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.

Tänk på att:

Tips på innehåll:

Så här används informationen du lämnar