Internt impingement i axeln
Internt impingement i axeln
Internt impingement orsakas av en upprepad inklämning av muskulatur (infra- och supraspinatus) mot axelns ledpanna (glenoidale) och är således en överbelastningsskada. Detta orsakar smärta som vanligtvis placeras på axelns baksida. Troligen beror inklämningen på nedsatt förmåga att hålla ledhuvudet (caput humeri) stabilt mot ledpannan vid rörelse.
Tillståndet drabbar främst kastidrottare på såväl elit- som motionärsnivå. Det kan även uppstå hos icke-idrottare med fysiskt krävande arbete som involverar mycket rörelser ovan huvudhöjd. Till skillnad från impingement (inklämningssyndrom i axeln) förläggs smärtan vid internt impingement oftast baktill på överarmen och axeln.
Utöver smärtlokalisationen skiljer sig internt impingement i uppkomst och behandling från axelimpingement. Skadan uppstår till följd av upprepad inklämning av anatomiska strukturer på axelns baksida. Inklämning uppstår när armen lyfts ut åt sidan (abduceras) och utåtroteras, som vid ett överarmskast. Viss inklämning sker hos alla vid denna rörelse, men ibland kan den bli besvärande och orsaken kan då vara instabilitet i axelleden, nedsatt funktion i skulderbladets muskulatur samt förändrad rörlighet i axeln.
Vård vid internt impingement
Vi rekommenderar att du börjar med egenvård. Du kan boka en tid för diagnostik, åtgärdsplan och behandling till en medicinsk expert på axlar.
För smärtlindring och chans till omgående ökad aktivitetsgrad samt snabbare läkning finns alternativen axelskydd och hemlaser.
Symtom
Vid internt impingement upplever den drabbade oftast smärta på axelns baksida. När armen lyfts ut åt sidan och utåtroteras, som vid ett överarmskast, ökar smärtan och det kan vara svårt att utöva sin idrott på grund av detta. Smärtdebuten är ofta smygande och symptomen ökar över tid med fortsatt upprepad belastning. Idrottare som drabbas av skadan har svårt att värma upp och bli mjuk och rörlig. Även kraftbortfall och instabilitet av axeln förekommer. Vissa individer upplever så kallad subluxation av axeln, att axeln nästan går ur led. Utöver smärta i specifika rörelser kan nattlig smärta uppkomma vid sidliggande på den drabbade sidan. Ibland kan smärtan även förläggas på axelns framsida. Det är då kopplat till skada på infästningen av biceps långa sena (SLAP-skada) vilket kan vara en bakomliggande orsak till axelinstabilitet och internt impingement.
När och var kan jag söka hjälp?
Om du misstänker att du har internt impingement ska du vända dig till en fysioterapeut (sjukgymnast) eller liknande medicinsk expertis, gärna en som är kunnig inom ortopedisk medicin eller idrottsmedicin. Vårdgivaren behöver ha en fördjupad kunskap i rörelseapparatens anatomi och funktion för att korrekt kunna diagnostisera och behandla tillståndet. En rekommendation är att söka vårdgivare specialiserade på idrottsmedicin eller ortopedisk manuell terapi (OMT). För kirurgisk bedömning kan läkare specialiserade på ortopedisk kirurgi konsulteras.
Idrottsmedicinskt specialiserade vårdgivare
Vårdgivare specialiserade på Ortopedisk Manuell Terapi
Ortopedkirurgiska mottagningar
Så ställs diagnosen
Diagnosen ställs efter utförlig anamnes där smärtdebut, smärthistorik och aktivitetsgrad utreds. Därefter följer en noggrann klinisk undersökning för att bedöma vävnadsskada och axelns funktion. I vissa fall kan det vara aktuellt med slätröntgen alternativt magnetkameraundersökning för att identifiera bakomliggande orsaker.
Den kliniska undersökning bör innefatta test för att finna eventuell specifik vävnadsskada samt funktionell undersökning för att se om microinstabilitet (minimal instabilitet), förändring i axelns rörlighet (GIRD), dysfunktionell rörelse av skulderbladet (scapulär dyskinesi) eller muskelstramhet föreligger.
Vid den funktionella undersökning bedöms axelns stabilitet, skulderbladets rörelser och fixation mot bröstryggen samt det muskulära samspelet. Alla dessa områden kan, som tidigare nämnts, vara påverkade vid internt impingement.
Vad kan jag göra själv?
För att minska smärta kan du undvika provocerande rörelser eller aktiviteter, men med fördel fortsätta vara fysiskt aktiv inom smärtgräns. Specifika övningar för att öka tåligheten i påverkade vävnader rekommenderas.
Fysioterapeutiska åtgärder vid internt impingement ska vara individanpassade. Beroende på vad som anses vara de primära orsakerna till skadan ska rehabiliteringen innefatta åtgärder för dessa.
Övningar vid internt impingement
Microinstabilitet
Övningar anpassade för att stärka upp rotatorkuffen, främst muskulatur som utåtroterar axeln.
Scapulär dyskinesi
Övningar för att träna muskulatur som fixerar skulderbladet mot bröstryggen (Serratus Anterior och Trapezius).
GIRD
Övningar för töjning av kapselns baksida (Sleeper stretch och cross-body stretch).
Individer med internt impingement bör undvika töjning av den stora bröstmuskeln (pectoralis major) och den främre kapseln då det kan resultera i ytterligare instabilitet eller förändrat rörelseomfång.
Hur kan internt impingement undvikas eller förebyggas?
Möjligen kan internt impingement förebyggas genom att:
- Träna upp rotatorkuffen och motverka mikroinstabilitet.
- Träna upp skulderbladets muskulatur för att förebygga scapulär dyskinesi.
- Kombinera aktuell idrott med styrketräning som syftar till att bibehålla god muskelbalans.
- Bibehålla god rörlighet i inåtrotation genom töjningsövningar för bakre delarna av ledkapseln.
Behandling
Det är viktigt att behandlingen vid axelsmärta baseras på alla aspekter av undersökningen, såväl anamnes, klinisk och funktionell undersökning som radiologiska fynd.
Initialt rekommenderas vila från provocerande aktivitet för att de skadade strukturerna ska få tid till återhämtning och läkning. Under den tiden rekommenderas istället anpassad träning som utförs utan att belasta skadeområdet, så kallad aktiv vila. Detta innebär övningar för bålstabilitet, benstyrka och kondition. Rekommenderad aktiv viloperiod är ca 4-6 veckor. Under den initiala fasen kan vid behov även behandling för att stimulera läkning av skadad vävnad och för att minska smärta ingå. Funktionella övningar, så kallade kinetiska kedjor, ska integreras tidigt i rehabiliteringen för bästa effekt.
Rehabilitering
Individen anses vara färdigrehabiliterad när idrotten/aktiviteten kan utföras smärtfritt, rörelseomfånget är återställt och muskulaturen arbetar optimalt.
Rehabiliteringen innefattar specifika övningar riktade till förbättrad funktion samt att eventuell behandling av skadad vävnad ges. I de fall där internt impingement orsakas av stramhet i ledkapseln och nedsatt rörlighet kan manuell terapi användas för att töja denna struktur.
Kirurgiska åtgärder kan bli aktuellt i de fall där en omfattande bakomliggande skada är orsak till internt impingement, till exempel SLAP-skador och ruptur i rotatorkuffen. Viss evidens finns även för kirurgi i syfte att motverka instabilitet alternativt göra axeln mer rörlig. Det är dock viktigt att notera att inget kirurgiskt ingrepp är 100 % effektivt och att fysioterapi och vila är de åtgärder som främst rekommenderas vid internt impingement.
Självbehandling med laser
Hyr hem en laser och behandla dig själv varje dag. Behandling med laser är en smärtfri behandlingsmetod. Våra kroppar påverkas av ljus och laserljuset stimulerar aktiviteten i våra celler och leder till minskad smärta, minskad inflammation, minskad svullnad och främjar läkning.
Fördelar och effekt av laser
- Inflammationsmodulerande
- Smärtlindrande
- Minskar svullnad
- Påskyndar läkning
- Användas på akuta skador
- Användas på långvariga och svårbehandlade besvär
- Riskfritt
- Milda, få biverkningar
- Det känns inte
- Kan ge snabbt resultat som håller över tid
Hyr medicinsk laser av Skadekompassen
Vi har tagit fram ett tryggt erbjudande så att du enkelt kan hyra en säker laser för självbehandling. Det blir en kostnads- och tidseffektiv behandling då du genomför den själv varje dag.
- Du betalar via Klarna med kort, Swish eller faktura.
- Vi skickar den omgående till ditt paketombud.
- Du får en retursedel så att du enkelt kan skicka tillbaka den.
- Det är enkelt förlänga hyran och önskar du köpa loss utrustningen så får du tillgodoräkna dig en stor del av hyran i rabatt.
- Du får behandlingsinstruktioner för enkelt självbehandling hemma
Vad är ett internt impingement?
Orsaker till internt impingement
Internt impingement orsakas av en upprepad inklämning av muskulatur (infra- och supraspinatus) mot axelns ledpanna (glenoidale) och är således en överbelastningsskada. Inklämningen tros bero på nedsatt förmåga att hålla ledhuvudet (caput humeri) stabilt mot ledpannan vid rörelse.
Olika bakomliggande skador som orsakar denna oförmåga har tidigare identifierats. På senare tid har forskningen dock bytt fokus till axelns funktion, eller snarare dysfunktion, som en viktig orsak till uppkomst. Vanliga sådana funktionsnedsättningar som påträffas är microinstabilitet (minimal instabilitet), förändring i axelns rörlighet (GIRD), dysfunktionell rörelse av skulderbladet (scapulär dyskinesi) samt muskelstramhet.
Bakomliggande skador till internt impingement
- Skada på ledläppen (labrum)
- Ruptur i rotatorkuffen
- Tendinopati i rotatorkuffen
Microinstabilitet
Instabilitet av axeln innebär att överarmsbenet inte fixeras mot ledpannan optimalt. Stabiliteten i leden utgörs av ligament och ledkapsel men även till stor del av muskulatur (rotatorkuffen). En minimal instabilitet även kallad microinstabilitet är en instabilitet i axelleden som sällan leder till luxation (att axeln hoppar ur led) utan istället till att inklämning av ledstrukturer sker. Vid microinstabilitet i axeln kan de främre ligamenten vara uttöjda alternativt att muskulaturen inte samarbetar tillräckligt väl för att ledrörelsen skall bli korrekt.
Axelledens rörelseomfång (Glenohumeral internal rotation deficit – GIRD)
En förändring av axelns rörlighet är vanligt hos idrottare och individer som regelbundet använder axeln i dess ytterläge, det leder på sikt till att rörelseomfånget förskjuts. Glenohumeral internal rotation deficit (GIRD) innebär att inåtrotationen avtar medan utåtrotationen ökar. Detta resulterar i minskad ledstabilitet, förändring av ledhuvudets rörelse mot ledpannan och ökad risk för internt impingement.
Scapulär dyskinesi
En störning av skulderbladets rörelser mot bröstryggen kallas för scapulär dyskinesi. Det beror på obalans i styrka och aktiveringsmönster mellan de muskler som drar skulderbladet framåt och de muskler som drar det bakåt. Det är vanligt att muskulaturen som drar skulderbladet framåt är starkare hos kastidrottare och individer som arbetar mycket framför kroppen. Scapulär dyskinesi kan leda till ökad inklämning då skulderbladet inte följer överarmens rörelse.
Vilka drabbas
De som främst drabbas av internt impingement är idrottare på varierande nivå som använder axeln repetitivt i 90ᵒ abduktion och samtidig utåtrotation, som vid en kaströrelse. Handboll, tennis, volleyboll, badminton och simning är således idrotter där utövarna löper risk för denna typ av skada. Individer som har ett fysiskt krävande arbete med rörelser ovanför huvudhöjd kan också drabbas av internt impingement. Oftast drabbas den dominanta armen.
Differentialdiagnoser
Referenser
- Castagna, A. et al. (2010). Posterior Superior Internal Impingement: An Evidence-based Review.
- Cools, A. M. et al. (2007). Internal Impingement In The Tennis Player: Rehabilitation Guidelines.
- Greiwe, R. M., Ahmad, C. S. (2010). Management of the Throwing Shoulder: Cuff, Labrum and Internal Impingement
Axelskydd vid Internt impingement
Ett stabiliserande axelskydd kan hjälpa dig att vara mer aktiv och delta i idrott och träning tidigare. Detta ska ses som ett hjälpmedel under din rehabilitering och kan göra att du återgår i aktivitet snabbare eller kan fortsätta med minskad smärta och obehag.
-
Axelskydd SRX – Värmer och Stabiliserar
759,00 krMinska smärta och öka stabiliteten med vårt Axelskydd SRX stabil. Kompressionsgivande material och tre justerbara spännen för individuellt stöd vid muskelrelaterade problem. Beställ ditt ...
-
Axelskydd SRX Stabil – Värme och Reglerbar Stabilitet
859,00 krMinska smärta och öka stabiliteten med vårt Axelskydd SRX stabil. Kompressionsgivande material och tre justerbara spännen för individuellt stöd vid muskelrelaterade problem. Beställ ditt ...
-
Axelskydd OmoTrain – Kompressionstickad med pelott för centrering, stöd och smärtlindring
2.149,00 krMinska smärta och öka stabiliteten med vårt Axelskydd SRX stabil. Kompressionsgivande material och tre justerbara spännen för individuellt stöd vid muskelrelaterade problem. Beställ ditt ...
-
Axelskydd OmoTrain S – Ger kompression och lätt stabilitet med bibehållen rörlighet
2.149,00 krOptimerad rörlighet med samtidig smärtlindring med OmoTrain® S axelskydd. Skyddet följer varje rörelse för att ge välbefinnande och stabilitet.
...
Mått och storleksguide
Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.
Tänk på att:
Tips på innehåll:
Så här används informationen du lämnar