fbpx

Shop

Meny

Välj från lista

Ischias

Ischias är egentligen ett symtom och ingen diagnos. Innebörden är smärta som strålar från skinkan ner längs benet inom ischiasnervens utbredningsområde. Dock används termen ofta mer ospecifikt när det gäller rygg- och bensmärtor generellt. Orsaken till ischias kan variera. Dock bedöms så mycket som 85-90% vara associerat med skada på en av ländryggens diskar, vilken ger tryck på en av ischiasnervens nervrötter. Hur vanligt det är med ischias varierar mellan olika studier. Detta beror just på att definitionen av ischias skiljer sig. Allt från att 3,7% till 43% upplever ischias någon gång under livet. Prognosen är generellt god och de flesta förbättras inom 2-4 veckor.

Anpassade rörelser är bästa medicinen

Den bästa behandlingen att börja med vid ischias är anpassade rörelser. Du kan söka dig till en digital ryggskola där du får hjälp att komma igång med anpassad träning under handledning och stöttning av en personlig fysioterapeut. Ryggskolan har 0 kr i patientavgift och genom den får du personlig hjälp direkt i ditt hem, på jobbet eller resan. Du kan även söka dig till en vårdgivare på din ort. Remiss behövs inte.

Komplettera behandlingen med övriga medicinska åtgärder

Det finns olika behandlingsformer som alla kan bidra till lindring och ökad aktivitetsförmåga vid ischias, såsom riktade övningar, postural träning, manuell medicin, smärtstillande och inflammationsdämpande läkemedel, medicinsk laser, avlastande ryggskydd och stötdämpande skor. 

Smärta ner i ben

Ischias är smärta i något av de områden i benet som försörjs av ischiasnerven. Smärtan kommer från någon form av skada eller påverkan på någon av de nervrötter som bilder ischiasnerven eller direkt mot denna.

Vård för ischias

Sök vård hos vårdgivare specialiserade på ischias. Du kan även komma igång direkt med digital ryggskola där du får stöd och hjälp av en fysioterapeut. Direkt smärtlindring kan fås genom hemlaser, ryggstöd och dämpade skor. Har du återkommande problem rekommenderar vi Postural träning.

Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.

Tänk på att:

Tips på innehåll:

Så här används informationen du lämnar