Ischias
Ischias är egentligen ett symtom och ingen diagnos. Innebörden är smärta som strålar från skinkan ner längs benet inom ischiasnervens utbredningsområde. Dock används termen ofta mer ospecifikt när det gäller rygg- och bensmärtor generellt. Orsaken till ischias kan variera. Dock bedöms så mycket som 85-90% vara associerat med skada på en av ländryggens diskar, vilken ger tryck på en av ischiasnervens nervrötter. Hur vanligt det är med ischias varierar mellan olika studier. Detta beror just på att definitionen av ischias skiljer sig. Allt från att 3,7% till 43% upplever ischias någon gång under livet. Prognosen är generellt god och de flesta förbättras inom 2-4 veckor.
Anpassade rörelser är bästa medicinen
Den bästa behandlingen att börja med vid ischias är anpassade rörelser. Se våra övningar i akut, subakut och förebyggande fas för stöd. Lindra smärtan och öka aktivitetsförmåga genom medicinsk laser, avlastande ryggskydd, stötdämpande skor. manuell medicin, smärtstillande och inflammationsdämpande läkemedel.
Du kan även söka dig till en vårdgivare på din ort. Remiss behövs inte. Har du återkommande ischias rekommenderar vi postural träning för att belasta din rygg och resten av koppen på ett snällare och effektivare sätt.
Smärta ner i ben
Ischias är smärta i något av de områden i benet som försörjs av ischiasnerven. Smärtan kommer från någon form av skada eller påverkan på någon av de nervrötter som bilder ischiasnerven eller direkt mot denna.
Vård för ischias
Sök vård hos vårdgivare specialiserade på ischias. Du kan även komma igång direkt med digital ryggskola där du får stöd och hjälp av en fysioterapeut. Direkt smärtlindring kan fås genom hemlaser, ryggstöd och dämpade skor. Har du återkommande problem rekommenderar vi Postural träning.
Symtom
Symtomen vid ischias är framför allt smärta som strålar eller löper ner i ena eller båda benen. Smärtan stannar vanligtvis ovanför knät men kan fortsätta ner i underben och fot. Var i benet smärtan placerar sig beror på vilken del av ischiasnerven som är klämd, skadad eller på annat sätt påverkad samt hur stor kraftig påverkan är. En klämd ischiasnerv kan även ge upphov till olika symtom beroende på var och hur hårt trycket är. Dessa symtom är smärta, nedsatt känsel, nedsatt reflex samt nedsatt kraft eller styrka. Det är därför vanligt att den med ischias upplever en försämrad kontroll i benet
- Smärta från rygg eller säte som strålar nedåt i benet. Smärtan kan vara skarp, molande, ilande, skärande eller huggande.
- Oftast påverkas endast ena benet.
- Det kan smyga sig på långsamt eller uppstå plötsligt
- Ofta förläggs smärtorna på baksidan eller utsidan av benet.
- Domningar, pirrningar och muskelsvaghet kan förekomma.
- Ofta ökar smärtorna ner i benet vid framåtböjning och sittande.
- Vid besvär i båda benen är det vanligare att smärtorna framkallas vid gång eller stående.
- Ökad rygg- och ischiassmärta vid hosta och nysningar indikerar att en disk i ländryggen är orsak till besvären.
När och var ska man söka vård?
Vid ischias symtom är det bra att boka tid hos en vårdgivare som är vidareutbildad inom klinisk diagnostik och ortopedisk medicin. Detta kan du göra direkt vid plötslig uppkomst av smärtan eller om de inte börjat gå över efter ett par dagar. Om besvären har kommit smygande och om de successivt ökar eller om de inte har gett med sig inom ett par veckor är det också bra att boka en tid för bedömning och behandling.
För diagnos och behandling vid ischias
Genom oss kan du söka vårdgivare som arbetar med ischias
Vid dessa symtom skall du söka akut
Om du i samband med din ischias har ytterligare symtom, som t ex att du inte känner när du är kissnödig eller får svårt att hålla dig, samt får domningar eller nedsatt känsel i underlivet eller ändtarmen, bör du söka vård direkt på en akutmottagning. Detta då det kan innebära en större skada på nerverna som kontrollerar dessa funktioner och kan kräva en akut operation. Du bör även söka vård akut om du har ont i ryggen och varit med om ett trauma, har feber och känner dig allmänt sjuk, samt om du har smärta från bröstkorg eller mage.
Digital behandling vid ländryggssmärta
Du kan även få hjälp direkt via digital ryggskola där du får bedömning och stöttning av en personlig fysioterapeut. 5 min träning om dagen kan snabbt minska smärta och öka din förmåga.
Så här ställs diagnosen
Eftersom ischias är ett symtom och inte en diagnos så kan diagnostiseringen variera. En vårdgivare som är vidareutbildad inom klinisk diagnostik och ortopedisk medicin kan göra en träffsäker klinisk bedömning. Ofta behövs ingen ytterligare utredning utöver detta.
Ett vanligt sätt att diagnostisera om ischiasnerven är påverkad är genom att det påverkade benet lyfts passivt med bibehållet rakt knä. Om smärta från benet uppstår mellan 30-70° böjning i höftleden så är det troligt att smärtan beror på disktryck på en av ländryggens nervrötter. Ett positivt fynd bör alltid jämföras med andra sidan. Vårdgivaren undersöker även reflex, känsel och styrka och tillsammans med patientberättelsen ger detta den viktigaste diagnostiska informationen. Den ytterligare information som röntgen och MR tillför kan både förvilla, bekräfta och värdera diagnosen varför den inte rekommenderas som primärt tillägg i denna.
Vid misstanke om nervrotspåverkan med vissa typer av förutsättningar så kan vidare utredning bli aktuellt. Detta beror på vilken diagnosmisstanke det handlar om men också på symtomens art. Vidare utredning genom bilddiagnostisk undersökning är främst aktuellt vid:
- Intensiv stark smärta med begränsad effekt av smärtlindring med värktabletter.
- Markant nedsättning på nervens fortledningsförmåga.
- Då symtomen uppstått efter ett trauma.
- Vid nedsatt känsel eller domningar till underlivet eller ändtarmen samt om du inte känner när du är kissnödig eller får svårt att hålla dig.
- Misstanke om allvarligare sjukdom.
- Långvariga besvär av nervrotssmärta som ej förbättras efter 6-8 veckors rehabilitering.
MR, MRI, DT, CT och EMG
En magnetkameraundersökning (MR) av ländryggen är för det mesta förstahandsvalet vid vidare remittering. Om detta av medicinska eller praktiska skäl inte är genomförbart kan datortomografi (DT) också användas. En vanlig röntgenundersökning kan ej ge någon bild av om det föreligger tryck på nervroten. Däremot kan diskhöjden ses, vilket är ett indirekt tecken till att besvären orsakas av en disk i ländryggen. Dessutom kan allvarligare sjukdomar upptäckas. Vid sällsynta fall av ischias, med misstanke om nervpåverkan kan en elektromyografi (EMG) och/eller neurografi utföras. Då undersöks nervens ledningsförmåga samt kopplingen och aktiveringsförmågan i innerverad muskulatur. Dessa undersökningar kan vara till hjälp vid misstanke om yttre påverkan på ischiasnerven där orsaken ej kommer ifrån ryggraden.
Vad kan jag göra själv?
Övningar och egenvård är det man kan göra själv då man råkat ut för ischias. Vid många besvär och inte minst vid ischias är egenvården en stor och viktigt del i behandlingen. Detta kan påskynda läkningen och minska lidandet under tiden för läkning. De är även bra verktyg att ta till för att minska risken för återfall och bör initieras då varningstecken/tidiga symtom som molvärk och stelhet uppkommer.
Smärthanteringsmodell – belastningsstrategi
Det kan vara svårt att veta vad som är bra att göra och vad man bör undvika. Generellt kan man därför hålla sig till smärthanteringsmodellen. Utifrån den kan du göra det som fungerar – om du håller dig till riktlinjerna och inte försämras.
Det får göra ont på en nivå av upp till max fem på en skala till tio (max 5/10) och denna besvärsökning skall klinga av inom 24 timmar efter aktiviteten. Du får heller inte bli successivt sämre och belastningskänsligare.
Akut fas
Det är viktigt att till en början minska smärta genom kroppsposition och snälla rörelser och att fortsätta hålla sig aktiv trots smärtan. Det innebär inte att man ska forcera genom smärtan, men inte heller att den nödvändigtvis måste undvikas. Smärta eller stelhet som blir successivt värre är tecken på försämring. Nedan följer några enkla tips som kan vara bra att tänka på i det första skedet av ett ryggskott.
- Håll dig så aktiv du kan. Ta gärna promenader och försök att klara av att arbeta om det är möjligt.
- Vid svår ryggsmärta så bör den position där ryggsmärtan är som minst intas, såvida den inte leder till endast tillfällig lindring men successiv försämring.
- Undvik i den mån det är möjligt aktiviteter som markant eller successivt ökar ryggsmärtan.
- Använd smärtstillande åtgärder så att du kan vara mer rörlig, då går det fortare över.
- Ofta kan värktabletter nödvändigt för att hålla ryggsmärtan på en acceptabel nivå.
- Medicinsk laser kan minska inflammation och smärta
- TENS kan minska smärta och hjälpa dig att vara mer aktiv
- Rörelser i motsatt riktning som den rörelse som förvärrar ryggsmärtan kan med fördel utföras (t ex kan bakåtböjningar av ryggen provas om framåtböjning samt att sitta ihopsjunken förvärrar).
- Testa att ha en kudde bakom ryggen, som stödjer nedre delen av svanken när du sitter.
Subakut – läkande fas
Om symtomen ökar av aktivitet eller viss position så minska eller undvik denna tillfälligt.
- Försök att röra på dig som vanligt. Var aktiv!
- Använd smärtstillande åtgärder om det gör dig mer aktiv.
- Undvik statisk belastning i framåtböjt läge samt tunga lyft så gott det går. Även vridningar av ryggen under belastning bör undvikas.
- Minska på dagens alla framåtböjningar av ryggen.
- Om ischiassmärtan ökar i sittande position så kan en kudde under svanken ofta lindra.
- Gör frekvent de övningar som reducerar/minskar dina symtom och besvär.
Förebyggande och underhållande egenvård
Det är vanligt med återfall av ryggbesvär såsom ischias. Det beror på att hela disken inte är blodförsörjd, varför läkningen inte blir total i den efter en skada. En viss känslighet kan därav kvarstå. Dock är diskarna så stabila och tåliga att du som utgångspunkt skall leva och röra dig fritt och ohämmat. MEN om du vet med dig att du skall göra arbetsmoment som innebär extra mycket framåtböjning eller många tunga lyft så kan du i samband med detta tänka dig lite för och göra vissa belastningskompenserande övningar.
För att tåla mycket belastning och mer riskbenägen sådan är styrka i rygg, bål, höfter och lår bra. Att regelbundet, under hela livet, träna styrka för dessa kroppsdelar rekommenderar vi.
Behandling
Behandling vid ischias baseras på orsaken till symtomen eller om det inte går, mot att lindra symtomen. Behandlingen består generellt av en kombination av manuell terapi och träning då inga tecken på allvarlig sjukdom finns med i undersökning och sjukdomshistoria. Mycket sällan kan operation vara nödvändigt.
Tre mycket viktiga komponenter som ska ingå i behandlingen är
- information kring skada och förhållningssätt samt
- uppmuntran till fysisk aktivitet
- smärtstillande åtgärder för att minska lidande samt öka aktivitetsförmågan
Vilken information som ges och vilken aktivitet som ska utföras för bästa effekt är individ och skadespecifik, men det finns generella råd att följa.
Eftersom disken i 85-90% av fallen är orsaken till ischiasbesvären är det viktigt att patienten får lära sig anatomi och biomekanik kring kotor och diskar = kotsegment och de innerverade vävnader som ligger i anslutning till kotsegmenten och som påverkas av en buktande disk. Disken i sig är en passiv vävnad som inte kan tränas upp. Den och diskbuktningen påverkas av hur kotan ovanför och under trycker på disken samt hur omkringliggande vävnad bistår i belastning och stöd.
Generella råd
- Ta hjälp av vårdgivare specialiserade på ryggrelaterade sjukdomstillstånd
- Förstå kotsegment, smärtuppkomst och biomekanik
- Hållning och positionering för att säkerställa en sund belastning av kotsegment och diskar
- Rörelser för att påverka diskbuktningen och kringliggande drabbade vävnader
- Försöka ta dagliga promenader
- Försök fortsätta att arbeta
- Smärtstilla dig för att förbättra förutsättningar för rörelse
Vanliga behandlingsmetoder som används
- Mekanisk diagnostik och terapi (McKenzie-metoden)
- Träning av bålkontroll
- Mobilisering och manipulation
- Mjukdelsbehandling
- Laserbehandling
- TENS
- Akupunktur
- Injektionsbehandling
- Hjälpmedel och ryggstöd vid ischias
Vilken behandling som är bäst lämpad vid ischias symtom är styrt av orsaken till besvären. Behandlingen kan även inriktas mot att lindra symtomen vid ischias och kan då ses som ett komplement till annan behandling. För det allra flesta innebär behandlingen rehabiliterings träning eller manuell terapi. Vid svåra besvär som består trots vanlig behandling så kan injektionsbehandling bli aktuellt.
Nedan följer en introduktion till vanligt förekommande behandlingsmetoder för ischias.
McKenzie-metoden
Mekanisk diagnostik och terapi, även kallat McKenzie-metoden används ofta vid undersökning och behandling av ischias. Vid denna regim används upprepade rörelser i undersökningen och eventuellt även i behandlingen. Detta för att undersöka hur olika strukturer svarar på belastning och hur upprepade rörelser kan användas för en effektiv behandling. När det gäller just ischias vill behandlaren hitta de rörelser som gör att utstrålningen till benet minskar eller avtar helt. Detta kallas centralisering. Vid ischiassmärta som orsakas av diskpåverkan på nervroten i ländryggen så bör rörelser som ökar ischiassmärtan undvikas. Däremot om ärrvävnad, så kallade adherenser, påverkar nervens rörlighet och ger uppkomst till ischiassmärta, då ser behandlingen annorlunda ut och rörelser kan riktas mot lägen där nerven sträcks ut maximalt och framkallar ischiassmärtan.
Studier har påvisat att kroppens anti-inflammatoriska celler ökar vid utförande av upprepade rörelser i en specifik riktning och detta kan därmed bidra till smärtlindring. Utförande av upprepade specifika rörelser är oftast huvudbehandlingen. Manuella terapier kan användas som komplement.
Träning av bålens muskulatur och bålkontroll.
Träning av bålen kallas ibland för motorisk kontroll eller för stabiliseringsträning. Det innebär träning för att förbättra funktionen av musklerna som omger ryggraden och förmågan att kontrollera ryggens rörelser. Detta kan leda till minskad tryck mot nervrötter dels genom en förbättrad förmåga till att kontrollera rörelser i ryggens olika segment.
Träningen är ofta lågbelastad och ofta möjligt att påbörja trots intensiva ryggsmärtor. De muskler som träningen är inriktad mot är den stabiliserande muskulatur som ligger närmast ryggraden transversus abdominis, multifidus, diaphragma och bäckenbottenmuskulaturen. Träningen syftar också till att bättre aktivera dessa muskler vid rörelser.
Det går att anpassa träningen beroende på din nivå. Om du är träningsvan är ett exempel på träning av motorisk kontroll med hög belastning, att träna marklyft. Marklyft har i studier påvisat god effekt när det gäller behandling av besvär från ländryggen.
Postural träning
Postural träning har som syfte att undersöka orsaken till ischias problematik och åtgärda den. Postural träning är en väldigt effektiv undersöknings- och behandlingsmetod vid ischias såväl i ett akut skede som vid långvariga problem.
Medicinsk laser
Medicinsk laser kan användas med fördel för att lindra smärta och inflammation samt främja läkningsprocess vid ischias. Medicinsk laser kan snabba på återhämtningen avsevärt speciellt i ett mer akut skede. Du kan få hjälp med laserbehandling på en fysioterapimottagning eller så kan du hyra en laser hemma för självbehandling.
Själv-mobilisering av ischiasnerven
Syftar till att förbättra blodflödet och rörligheten i drabbade nervstrukturer. Förbättrat blodflöde och rörlighet i nerven leder till mindre smärta. Dessutom minskar risken för att ärrvävnad kan begränsa nervens rörlighet framöver. Själv-mobilisering av ischiasnerven ska inte smärta. Övningsförslag finns under rubriken “övningar” under “egenvård”.
Mobilisering/manipulation
Mobilisering och manipulation används både i smärtlindrande syfte och för att öka rörligheten. Vid mobilisering sker behandling med låg hastighet och upprepade gånger för att normalisera den led i ryggraden och dess omkringliggande vävnad. Mobilisering kan användas då den som behandlas är avslappnad och passiv men även vid samtidig aktivitet för att bana in ett rörelsemönster. Vid manipulation är däremot den som behandlas helt passiv. Leden tas då ut förbi sitt fysiologiska rörelseomfång utan att passera ledens ytterläge. Detta sker via en impuls i hög hastighet vilket kan fortplanta sig som en “knäckning”. Denna manöver ökar rörligheten i aktuell led och kan också vara direkt smärtlindrande genom reflektorisk avspänning. Vid ischias kan båda dessa behandlingstekniker vara effektiva åtgärder beroende på orsaken till ischias. Bäst effekt uppnås ofta genom en kombination med specifik träning. Vid en del smärttillstånd från ländryggen är det olämpligt att behandla med mobilisering eller manipulation. Legitimerade vårdutövare som använder sig av dessa behandlingstekniker är väl utbildade i detta.
Nervmobilisering
Syftar till att förbättra blodflödet och rörligheten i drabbade nervstrukturer. Förbättrat blodflöde och rörlighet i nerven leder till mindre smärta. Dessutom minskar risken för att ärrvävnad kan begränsa nervens rörlighet framöver. Vid mobilisering utför antingen terapeuten rörelserna alternativt att terapeuten anpassar utgångspositionen för mest gynnsamma läge för nerven.
Mjukdelsbehandling
Manuell behandling av muskulaturen i smärtande område kan ha god effekt som smärtlindring om det föreligger en muskulär inverkan. Kan användas vid t ex ett muskelförsvar om orsaken till ischiassmärtorna lokaliseras till ländryggens diskar.
Vid piriformissyndrom eller ischias som orsakas av annan muskulatur, så kan mjukdelsbehandlingen inriktas direkt mot aktuell muskel. T ex så kan sätesmusklerna blir överbelastade och ge uppkomst till triggerpunkter. Dessa triggerpunkter kan i sin tur ge uppkomst till ischiassmärta. Genom triggerpunktsbehandling kan dessa muskler behandlas för att minska dess spänning och ökad blodcirkulationen. Detta gör att ischiassmärtan minskar eller försvinner helt. Samma punkter kan användas vid akupunkturbehandling.
Akupunktur
Akupunktur kan vara ett bra komplement till specifik träning när det gäller smärtlindring vid ischias. Vid akupunktur används steriliserade nålar som placeras i smärtande området och eventuellt även i andra lokalisationer på kroppen. Stimulering av dessa nålar ger lokalt ökad blodflöde samt en generell smärtlindrande effekt genom aktivering av kroppens egna smärtlindrande system. Det kan behövas flera behandlingar för god effekt.
Stötvågsbehandling
Om orsaken till ischias bedöms vara muskulär, t ex vid ett piriformissyndrom, så kan stötvågsbehandling (radial extracorporeal shock wave therapy) vara en effektiv behandlingsåtgärd. En kompressor genererar då så kallad pneumatisk energi, som sedan överförs via en löpande kula till ett munstycke/applikator. Denna genererar i sin tur stötvågor ner i den påverkade vävnaden. Dessa stimulerar kroppens eget läkningssystem. Behandlingen inriktas mot inflammerad senfästen i drabbad muskulatur. Läs mer om stötvågsbehandling här.
Injektionsbehandling
Både om ischiassmärtorna orsakas av diskpåverkan på en nervrot i ländryggen eller av muskulatur (som vid piriformissyndrom) så kan injektionsbehandling ha god effekt. Hos en läkare som är vidareutbildad inom ortopedisk medicin kan du få en blockad i facettled eller nervrot. Då injiceras cortison vilket kan minska inflammationen i nervroten eller leden och därmed lindra smärtan och förbättra möjligheterna till läkning. En epidural injektion i ländryggen är också möjlig då cortison istället injiceras i durasäcken vid nervroten. Detta kräver dock vägledning via genomlysning med röntgenteknik (fluoroskopi) alternativt med ultraljud. Detta rekommenderas framför allt vid svår nervsmärta i benet.
Om ischiassmärtan kan härledas till muskulatur runt sätet så kan cortisoninjektion istället inriktas mot senfästet. I detta område handlar det oftast om senfästen in mot lårbenshalsen, t ex piriformis infästning. Injektionen kan även sättas i en slemsäck vid en slemsäcksinflammation (bursit).
Referenser:
Barratt, P. A., Brookes, N. & Newson, A. (2017). Conservative treatments for greater trochanteric pain syndrome: a systematic review. Br J Sports Med.
Byström, M. G., Rasmussen-Barr, E. & Grooten, W. J. (2013). Motor control exercises reduces pain and disability in chronic and recurrent low back pain: a meta-analysis. Spine.
Fernandez, M., Hartvigsen, J., Ferreira, M. L., et al. (2015). Advice to Stay Active or Structured Exercise in the Management of Sciatica: A Systematic Review and Meta-analysis. Spine.
Han, S. K., Kim, Y. S., Kim, T. H., et al. (2017). Surgical Treatment of Piriformis Syndrome. Clin Orthop Surg.
Ji, M., Wang, X., Chen, M. et al. (2015). The Efficacy of Acupuncture for the Treatment of Sciatica: A Systematic Review and Meta-Analysis. Evid Based Complement Alternat Med.
Kao, S. C. & Lin, C. S. (2017). Caudal Epidural Block: An Updated Review of Anatomy and Techniques. Biomed Res Int.
Lehtola, V., Luomajoki, H., Leinonen, V., et al. (2016). Sub-classification based specific movement control exercises are superior to general exercise in sub-acute low back pain when both are combined with manual therapy: A randomized controlled trial. BMC Musculoskelet Disord.
Leung, F. T., Mendis, M. D., Stanton, W. R., et al. (2015). The relationship between the piriformis muscle, low back pain, lower limb injuries and motor control training among elite football players. J Sci Med Sport.
Lewis, R. A., Williams, N. H., Sutton, A. J. et al. Comparative clinical effectiveness of management strategies for sciatica: systematic review and network meta-analyses. Spine J.
Michaelson, P., Holmberg, D., Aasa, B., et al. (2016). High load lifting exercise and low load motor control exercises as interventions for patients with mechanical low back pain: A randomized controlled trial with 24-month follow-up. J Rehabil Med.
Petersen, T., Larsen, K., Nordsteen, J. et al (2011). The McKenzie method compared with manipulation when used adjunctive to information and advice in low back pain patients presenting with centralization or peripheralization: a randomized controlled trial. Spine
Reid, D. (2016). The management of greater trochanteric pain syndrome: A systematic literature review. J Orthop.
Ui-Cheol, J., Cheol-Yong, K., Young-Han, P., et al. (2016). The effects of self-mobilization techniques for the sciatic nerves on physical functions and health of low back pain patients with lower limb radiating pain. J Phys Ther Sci.
Vassalou, E. E., Katonis, P. & Karantanas, A. H. (2017). Piriformis muscle syndrome: A cross-sectional imaging study in 116 patients and evaluation of therapeutic outcome.
Laserbehandling
I det akuta stadiet vid ischias kan laserbehandling ha en god smärtlindrande effekt och även vid längre tids smärta kan behandlingen lindra symtom och öka aktivitetsförmåga och allmänhälsa. Laser är ett utmärkt komplement till övriga verksamma behandlingar vid Ischias. Boka ett besök för behandling hos oss, på vår mottagning, eller hyr hem en laser för självbehandling. Vid ett besök kan vi även hjälpa dig med hemövningar som kan användas både i lindrande och förebyggande syfte.
Vad är ischias?
Ischias är smärta i ben på grund av påverkan direk på ischiasnerven eller på de nervrötter som bildar den. Orsaken till denna påverka kan vara olika.
Orsaker till Ischias
Den vanligaste orsaken till ischias är diskrelaterade besvär från ländryggen, vilket ger tryck på en av ischiasnervens nervrötter. Den vanligaste orsaken till ryggrelaterad ischias är ett tryck på nerven av en skadad disk (85-90%).
Ischiasnerven kan dock påverkas av tryck eller skada längre bort från ryggraden närmare benet, och kan även påverkas av andra sjukdomar som ger nervpåverkan genom nedsatt blodcirkulation alternativt infektion.
Prognos
De allra flesta brukar återhämta sig från symtomet spontant då orsaken är diskrelaterat. Tiden som detta tar kan dock variera från 2 veckor till betydligt längre. Övriga orsaker till ischias är sällsynta och prognosen varierar beroende på orsak.
Diskprotrusion, diskbuktning och diskbråck
Eftersom majoriteten av ischiasbesvären beror på en skadad disk skall fokuset ligga i att först utreda detta samt utesluta allvarliga sjukdomar, vilket sker genom muskuloskeletal klinisk undersökning hos en ryggspecialiserade vårdgivare, exempelvis fysioterapeuter, läkare, naprapater och kiropraktorer som förutom sin grundutbildning fördjupat sig inom ortopedisk medicin: OMI, MDT eller OMT eller liknande muskuloskeletal medicinsk vidareutildning.
Piriformissyndrom
Ischiasnerven passerar piriformismuskeln som kan komma att trycka på nerven. Dock är det något oklart om muskeln i sig är huvudorsaken till ischiassmärtan eller om det kommer sekundärt på grund av diskrelaterade besvär från ländryggen.
Piriformismuskeln kan bli spänd och smärtpåverkad som följd av en indirekt påverkan på ischiasnerven genom kompression av nervroten i ländryggen. Klarlagt är dock att muskeln ofta blir påverkad vid ischiassmärtor då förstoring av muskeln har påvisats vid undersökning med magnetkamera (MR) hos patienter med ischias.
Höftledsartros
Artros är en sjukdom som drabbat framför allt ledens broskytor. Detta ger försämrad rörlighet i höftleden samt nedsatt stötdämpande förmåga. De vanligaste symtomen vid artros i höftleden är stelhet och belastningssmärta. Smärtan kan förutom i ljumsken, förläggas över baksidan och utsidan av sätet samt stråla ned längs låret ner mot knät. Då ofta på framsidan. Detta kan då vara mycket likt tryck mot ischiasnerven. En vårdgivare som är utbildad inom klinisk diagnostik och ortopedisk medicin kan dock bedöma detta.
Yttre skada på ischiasnerven
Vid fraktur, sträckning av baksida lår eller annan orsak till blödning längs och omkring ischiasnervens passage kan ge symtom som vid ischias.
Herpes Zoster
Herpes Zoster är en virusinfektion som både vid den primära infektionen samt vid en genital infektion kan ge nervsmärtor ner i benen.
Anatomi och biomekanik
Ischiasnerven är kroppens tjockaste nerv och är en förgrening från flera olika nivåer av ryggmärgens förlängning (cauda equina), längst ner i ryggen. Det går ut en förgrening på vardera sida i nivå L4-S3. Basen på förgreningen kallas för nervrot och går sedan ut igenom en båge som utgörs av två av ryggradens kotbågar. Det är oftast vid denna nervrot och denna passage som ischiasnerven blir skadad. Ischiasnerven kan bli skadad överallt längs dess bana. Vid en skada på nerven så kan smärtan förläggas överallt längs hela nervens bana. Nerven sprider sig främst ut längs lårets baksida men delas nedanför knät upp i tibialis, peroneus och suralis och innerverar då hela underbenet och foten. Nervens utåtgående signaler kontrollerar och aktiverar muskulatur samt styr olika reflexsvar. Nervens inåtgående signaler registrerar beröring, smärta, värme, kyla, och vibration samt även ledernas position och rörelse samt muskelaktivering. Den förmedlar också utåtgående reflexsvar.
Differentialdiagnoser
- Artros i höftleden
- Slemsäcksinflammation i höften
- Femuroacetabulärt impingement (FAI)
- Sträckning baksida lår (Hamstringsruptur)
- Gynekologiska besvär eller besvär i samband med graviditet
- Nedsatt blodcirkulation (t.ex. Claudicatio Intermittens)
Referenser
Barratt, P. A., Brookes, N. & Newson, A. (2017). Conservative treatments for greater trochanteric pain syndrome: a systematic review. Br J Sports Med.
Byström, M. G., Rasmussen-Barr, E. & Grooten, W. J. (2013). Motor control exercises reduces pain and disability in chronic and recurrent low back pain: a meta-analysis. Spine.
Cook, C. E., Taylor, J., Wright, A. et al. (2014). Risk factors for first time incidence sciatica: a systematic review. Physiother Res Int.
Fernandez, M., Hartvigsen, J., Ferreira, M. L., et al. (2015). Advice to Stay Active or Structured Exercise in the Management of Sciatica: A Systematic Review and Meta-analysis. Spine.
Han, S. K., Kim, Y. S., Kim, T. H., et al. (2017). Surgical Treatment of Piriformis Syndrome. Clin Orthop Surg.
Hernando, M. F., Cerezal, L., Pérez-Carro, L., et al. (2015). Deep gluteal syndrome: anatomy, imaging, and management of sciatic nerve entrapments in the subgluteal space. Skeletal Radiol.
Ji, M., Wang, X., Chen, M. et al. (2015). The Efficacy of Acupuncture for the Treatment of Sciatica: A Systematic Review and Meta-Analysis. Evid Based Complement Alternat Med.
Kao, S. C. & Lin, C. S. (2017). Caudal Epidural Block: An Updated Review of Anatomy and Techniques. Biomed Res Int.
Lehtola, V., Luomajoki, H., Leinonen, V., et al. (2016). Sub-classification based specific movement control exercises are superior to general exercise in sub-acute low back pain when both are combined with manual therapy: A randomized controlled trial. BMC Musculoskelet Disord.
Leung, F. T., Mendis, M. D., Stanton, W. R., et al. (2015). The relationship between the piriformis muscle, low back pain, lower limb injuries and motor control training among elite football players. J Sci Med Sport.
Lewis, R. A., Williams, N. H., Sutton, A. J. et al. Comparative clinical effectiveness of management strategies for sciatica: systematic review and network meta-analyses. Spine J.
Michaelson, P., Holmberg, D., Aasa, B., et al. (2016). High load lifting exercise and low load motor control exercises as interventions for patients with mechanical low back pain: A randomized controlled trial with 24-month follow-up. J Rehabil Med.
Petersen, T., Larsen, K., Nordsteen, J. et al (2011). The McKenzie method compared with manipulation when used adjunctive to information and advice in low back pain patients presenting with centralization or peripheralization: a randomized controlled trial. Spine
Reid, D. (2016). The management of greater trochanteric pain syndrome: A systematic literature review. J Orthop.
Rocha, I. D., Cristante, A. F., Marcon, R. M., et al. (2014). Controlled medial branch anesthetic block in the diagnosis of chronic lumbar facet joint pain: the value of a three-month follow-up. Clinics (Sao Paulo).
Ropper, A. H. & Zafonte, R. D. (2015). Sciatica. N Engl J Med.
Steffens, D., Hancock, M. J., Pereira, L. S. et al. (2016). Do MRI findings identify patients with low back pain or sciatica who respond better to particular interventions? A systematic review.
Ui-Cheol, J., Cheol-Yong, K., Young-Han, P., et al. (2016). The effects of self-mobilization techniques for the sciatic nerves on physical functions and health of low back pain patients with lower limb radiating pain. J Phys Ther Sci.
Vassalou, E. E., Katonis, P. & Karantanas, A. H. (2017). Piriformis muscle syndrome: A cross-sectional imaging study in 116 patients and evaluation of therapeutic outcome.
Övningar vid ischias - akut
I det akuta skedet handlar det om att minska smärta och risk för ytterligare försämring samt skapa förutsättningar för läkning. Prova nedanstående övningar och undvik den eller de som du upplever successivt försämrar dig och fortsätt med den eller de som du upplever förbättrar.
Sidofällning av knän
Ligg på rygg med fötterna i golvet och knän riktad upp mot taket. Fäll båda knäna ner mot ena sidan samtidigt som båda axlarna ligger kvar mot golvet. Syftet är att rotera ländryggen.
Extension / bakåtböjning av ländrygg
Ligg på mage. Sätt händerna under axlarna, som om du skulle göra en armhävning. Försöka att vara helt avslappnad (som förlamad) nedanför bröstryggen och ner och pressa överkropp och huvud upp enbart med armarnas hjälp. Gå så högt upp (gör så stor bakåtböjning) som du kan. Du ska inte undvika smärtan, men inte heller pressa elakt genom den utan ”smaka” lite på den och sänk sedan ned igen. Målsättningen är att efter upprepade extensioner eller träningstillfällen (bakåtböjningar) så minskar symtomen och rörligheten ökar. Om symtomen ökar eller drar sig längre ner i benet (och längre bort från centrum av ryggen) så minskar du intensiteten eller väntar med att göra övningen till dess den ger positivt resultat.
Viloposition vid ryggont
Lägg dig på rygg, med fötter och underben uppe på en stol, psoas-kudde eller liknande. Ta djupa andetag och slappna av i muskulaturen så att kroppen sjunker ner mot underlaget.
Övningar vid ischias - subakut/läkande
Vissa övningar i denna fas skiljer sig inte så mycket från det akuta skedet, däremot kan antal repetitioner och rekommenderad kraft variera.
Extension / bakåtböjning av ländrygg
Lägg dig på mage och sätt händerna i axelhöjd. Ligg avslappnad i ben och rumpa, ta ett djupt inandetag samtidigt som du sträcker i armarna så att överkroppen lyfts upp. Gå så långt du kan inom smärtgräns, håll kvar i det läget samtidigt som du andas ut. Vänd sedan tillbaka ner igen.
Smärta lokalt vid ryggraden är okej under tiden du gör övningen, så länge du upplever en förbättring efteråt. Om smärtan ökar eller du upplever smärta ut mot skinka/ben/fot avbryter du direkt.
Rygglyft
Lägg dig på mage med händer bredvid huvudet. Knip ihop med skinkor och skulderblad, och lyft sedan kroppen och armarna en liten bit från underlaget. Blicken hålls ner i golvet under hela övningen. Kom sedan sakta ner igen. Upprepa
Höftlyft
Ligg på rygg med böjda ben. Pressa hälarna lätt ner i marken så att du känner att rumpans muskler spänns, och lyft sedan upp rumpan så att den hamnar i en rak linje mellan knän och axlar. Sänk sedan långsamt neråt igen.
Övningar vid ischias - underhållande/förebyggande
I den underhållande/förebyggande fasen är smärtan ej så påtaglig, och här går övningarna mer ut på att stärka rygg- och bålmuskulaturen.
Crunches
Ligg med ländryggen på en pilatesboll. Aktivera bålen genom att pressa ner svanken mot bollen, samtidigt som du kommer upp lite med överkroppen. Håll kvar någon sekund och sänk sedan sakta ner igen.
Knäböj med hantel
Stå axelbrett isär mellan fötterna. Försök att ha vikten mer på hälarna när du böjer i knä och höft. Gå så djupt du kan/orkar. Knäna skall peka i samma riktning som fötterna under hela rörelsen. Överkroppen hålls upprätt under hela övningen så att ingen extra rörelse sker i ländryggen
Bålkontroll i ryggliggande
Ligg på rygg med böjda ben, gärna med en ihoprullad handduk längs ryggraden för ökad instabilitet. Håll armarna rakt upp mot taket så att skulderbladen ej tillför extra stöd mot marken. Pressa ner svanken mot underlaget med så låg kraft som möjligt. Ett tips för att hitta de djupa magmusklerna i denna övningen är att försöka dra in naveln mot ryggen.
Lägg sedan till kombinationsrörelser av armar och ben samtidigt som en anspänningen i bålens muskulatur bibehålls. Släpp ner ena armen och lyft motsatt ben en aning från marken utan att tappa kontrollen över magmuskulaturen.
Det är viktigt att inte spänna de ytliga magmusklerna, ”sex-packet”, utan istället försöka slappna av i dessa och använda den djupa magmuskeln. Försök även att bibehålla en lugn andning under övningen.
Ryggstöd och ryggskydd vid ischias
Ett ryggstöd eller ryggskydd, kompressionsstickat och med eller utan skenor ger stöd för buk och bål och kan lindra symtom och göra det lättare att klara vardag och arbete under tillfrisknandet. Ryggstöd och hjälpmedel bör aldrig vara den enda behandlingen utan skall ses som ett komplement till egenvård och eventuell annan behandling. Nedan har vi tillsammans med Rehaboteket valt ut lämpliga ryggstöd vid ischias. Vi har valt att ha ett betalt samarbete med Rehaboteket då vi i dialog med dem kan rekommendera lämpliga skydd med önskad funktion samt att de som företag svarar upp mot våra krav på produktkvalitet, kompetens, kundservice samt snabb och trygg handel.
-
Lumback Stabil
1.299,00 krExtra stabilt ryggstöd med 4 skenor i ländryggen och bukplatta som tillsammans med elastisk microfiber och stabila kardborreband ger avlastning av en smärtande ländrygg. Höjd Fram 20 cm H...
-
Ryggstöd Universal
599,00 krRyggstöd Universal ger stabilisering och avlastning av en smärtande rygg. Tillverkat av ett luftigt och kompressionsgivande material med god komfort.
Stabilitet: +++
Värme: +... -
Ryggskydd Stabil
799,00 krStabilt ryggstöd med skenor och extra stabiliserande bandsystem. Ryggstödet avlastar ländryggen effektiv vid smärta och problem. Höjd Fram 20cm Höjd Bak 26 cm.
Stabilitet: +++
Välj storlek och beställ
Ergonomi - optimera hållning och belastning
Därför är hållning så viktigt
Ischias beror nästan alltid på att en disk påverkar en av ischiasnervens nervrötter direkt mekaniskt och/eller indirekt kemiskt. Därav är behandling och åtgärder riktade mot grundproblemet – disken – starkt bidragande till direkt minskade besvär, ökad funktionsförmåga samt snabbare utläkning. Disken är en passiv vävnad (det finns inga muskler i den och den kan inte ”tränas upp”) som påverkas av kotan ovanför och under den. Kotornas påverkan på disken styrs av den position kotpelaren har och den belastning som kot-och disksegementet utsätts för (bära föremål, hoppa och studsa etc). DU bestämmer hur kotpelaren positioneras. En god positionering (= god hållning) optimerar förutsättning för förbättring och läkning. I ländryggen är den naturliga positionen den kurvatur din rygg tar när du promenerar. Det brukar vanligtvis innebära en lätt svank. Svankens storlek är individuell så jämför inte med andra. Din naturliga svank skall du sträva efter att bibehålla dygnets vakna timmar när du sitter eller står, men förstås röra dig så normalt du kan vid olika vardagliga rörelser.
Stå och sitt med optimal hållning
Att stå och gå innebär för de flesta förbättrad positionering/belastning/hållning och därmed läkningsprocess. Ett höj och sänkbart skrivbord samt en sadelstor där du sitter ”som i en sadel” där knäna pekar neråt gör att du gör det enkelt för dig att bete dig rätt genom god hållning.
Vi rekommenderar dessa bord och stolar
Vi har valt ut skrivbord av hög kvalitet och som är nätta och lätta att flytta runt, att höja och sänka och med olika storlekar på skivan. Sadelstolarna är de högkvalitativa orginalsadelstolarna som används dagligen i vården och som rekommenderas av ergonomer och fysioterapeter.
Skor med bra dämpning vid ischias
Skor med extra bra dämpning rekommenderas vid ischias. Stöten i varje steg du tar minskar och kan leda till att du omgående kan förbättra din gångförmåga. Vi rekommenderar de skor vi anser har bäst dämpning
-
Joya Altai STX Black
Joyaskon Altai är en Outdoor känga är män tillverkad i skinn och textil med grov sula med bra grepp som samtidigt är mjuk och dämpad, lämplig vid smärta i häl, fot, knä eller rygg.
... -
Joya Cortina II PTX Grey
Cortina II PTX från Joya är en rejäl vinterkänga som tål både snö och regn. Proof-Tex är vattenavstötande, andningsbar och vindtät. Ovandelen består av en lätt och mjuk fiber som andas oc...
-
Joya Wilma II Black
Joya Wilma II är en mjuk, skön och snygg känga i skinn för både city och promenad. Väldämpad och bra för häl, fot, knä och rygg. Denna damkänga för höst och vinter med jättemjuk sula ger ...
Läs mer om Ischias
-
Behandling vid Ischias
Behandling vid Ischias Vilken behandling som är bäst lämpad vid ischias symtom är styrt av orsaken till besvären. Behandlingen kan även inriktas mot att lindra symtomen vid ischias och kan...
-
Träningsprogram med övningar att göra hemma vid ischias
Det finns några riktigt bra övningar för ischias som ganska omgående kan göra dig bättre både vid akuta tillstånd samt för att läka skadan. Det finns även lämpliga övningar för...
Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.
Tänk på att:
Tips på innehåll:
Så här används informationen du lämnar