fbpx

Shop

Meny

Välj från lista

Korsbandsskada, främre och bakre

Korsbandsskada, främre och bakre

Korsbandsskada uppstår då främre eller bakre korsbandet, helt eller delvis brister eller går av, så kallad total eller partiell ruptur. Detta åtföljs ofta av akuta besvär som smärta och svullnad och av kvarstående instabilitetsbesvär i knäleden.

Korsbanden är de ledband i knät som stabiliserar leden vid skjuvrörelser framåt och bakåt samt vid vridningar och i sidledsvackling.

Behandlingen av en korsbandsskada varierar beroende på skadans omfattning och individens huvudsakliga aktivitet. Dessa faktorer ligger till grund för om skadan ska behandlas konservativt med rehabilitering eller operativt. Korsbandsskada medför ofta lång rehabilitering och kan medföra långvariga problem och aktivitetsbegränsning varför både rehabilitering och eventuell operation bör handledas och utföras av kvalificerad vårdpersonal.

Korsbandsskador är vanligast bland idrottare som gör en snabb riktningsförändring, men kan även uppstå efter ett trauma mot knät där det forceras i en vackling eller översträckning. Kvinnor drabbas i högre utsträckning än män.

Kompetensmatchad vård för korsbandskador

Du kan få vår hjälp via video eller genom att boka en tid för ett fysiskt besök till någon av våra mottagningar.

Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.

Tänk på att:

Tips på innehåll:

Så här används informationen du lämnar