fbpx

Shop

Meny

Välj från lista

Kristallsjuka – godartad lägesyrsel

Kristallsjuka, kristallyrsel eller godartad lägesyrsel som den också vanligtvis benämns är den vanligaste yrseldiagosen. Den uppstår till störst del utan känd orsak (även kallat idiopatisk), men kan också uppstå till följd av ett trauma, som efter ett slag mot huvudet, tidigare funktionsnedsättning i anslutning till drabbade strukturer t.ex. Meniéres sjukdom, eller om man har genomgått en operation i innerörat.

Yrseln kommer då man förändrar huvudets position, antingen genom att vrida, fälla eller böja det upp eller ner. Huvudrörelser kan leda till kraftig yrsel, ostadighetskänsla, balansnedsättning och illamående. För att bekräfta diagnosen och för att utesluta andra sjukdomar så bör man söka vård hos en yrselutbildad fysioterapeut eller läkare.

Sjukdomstillståndet läker ut av sig själv men obehandlat kan besvär kvarstå i några månader. Behandlingen består i manöverbehandling som fysioterapeuten genomför och den har oftast mycket god effekt och kan omgående reducera eller eliminera symtom och besvär, varför detta rekommenderas.

Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.

Tänk på att:

Tips på innehåll:

Så här används informationen du lämnar