Shop

Meny

Välj från lista

Löpteknik kan minska risken för skador.

Löpteknik kan minska risken för skador

Korrigering av löpteknik kan minska risker för en rad olika skador, framför allt i höft, knä och fot. Att lägga om löpsteget så att man försöker landa så mjukt som möjligt kan till exempel reducera risken för benhinneinflammation, PFSS och plantarfasciit. Samma effekt har påvisats av att öka stegfrekvens eller att korta ner steglängden på grund av att vi ändrar på hur foten möter marken. Samma mekaniska förändring har iakttagits vid byte från väldämpade till minimalistiska skor.

Det är dock mycket viktigt att poängtera att en förändring av mekanik vid löpning leder till att vi omplacerar belastningen från en struktur till en annan. Vid byte från väldämpade till minimalistiska skor så kan effekten bli att löparen upplever en ökad smärta från vadmuskulaturen. Samtidigt noteras en ökad rapportering av vad- och hälseneskador för individer som tränar på att springa tyst.

Kombination av löpteknik och styrketräning

Löpning ställer stora krav på styrka och uthållighet i muskulatur. En förändrad löpteknik leder som nämnt ovan till att belastning omplaceras vilket kan medföra att annan muskulatur än vanligt måste arbeta lite hårdare. Det är en av anledningarna till att styrketräning i kombination med löpteknik kan vara förebyggande för löprelaterade skador.

En annan orsak till att styrketräning kan vara viktigt i förebyggandet och behandlingen av skador är belastningstålighet och belastningsfördelning. En skada i till exempel en sena eller muskel uppstår ofta som följd av att belastningen mot senan eller muskeln överstiger vad strukturen tål. Genom att belasta vår kropp ökar vi belastningståligheten men vi blir även bättre på att använda våra kroppar för att fördela belastningen på så många starka muskler som möjligt.

Hur ska vi träna för att lägga om löpsteget?

Det finns en generell konsensus om att en kombination av visuell och audiell feedback under löpning vara bra hjälpmedel vid korrigering av löpteknik. Det kan innebära att individen springer på ett löpband och samtidigt får se sig själv i en spegel eller på en monitor som projicerar bilder från en kamera. Denna visuella feedback kombineras med muntlig coachning från en tränare eller terapeut för bästa effekt.

Slutsats

I många fall är det bra att korrigera löpteknik hos löpare i syfte att förebygga eller rehabilitera löparskador. Det är viktigt att se över styrkor och svagheter inför en förändring av löpteknik och att adressera dessa med rätt typ av övningar. Det är också viktigt att tänka efter vad syftet är med korrigeringen. Är syftet att minska belastning mot höften, knät eller foten så kan detta åstadkommas på olika sätt. Ha i åtanke att ett kortare löpsteg eller ett löpsteg med fotisättning på tårna kan leda till minskad belastning mot knäna men en ökad belastning mot vad- och hälsena.

För att få hjälp med löpteknik går det bra att vända sig till en terapeut som arbetar med löpanalys och coaching.

Vårdgivare som arbetar med löpanalys

Referenser

Barton, C. J., Bonanno, D. R., Carr, J, et al. (2016). Running Retraining to Treat Lower Limb Injuries: A Mixed-methods Study of Current Evidence Synthesised with Expert Opinion. British Journal of Sports Medicine.

Chan, Z. Y. S., Zhang, J. H. W., Au, I. P. H., et al. (2017). Gait Retraining Lowers Injury Risk in Novice Distance Runners: A Randomized Controlled Trial. The American Journal of Sports Medicine.

Vercruyssen, F., Tartaruga, M. & Horvais, N. et al. (2016). Effects of Footwear and Fatigue on Running Economy and Biomechanics in Trail Runners. Medicine & Science in Sports & Exercise

 

  • Skribent

  • Uppdaterat

    2020-12-10

  • Skriv ut

  • Dela

Läs mer om Löparskador

Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.

Tänk på att:

Tips på innehåll:

Så här används informationen du lämnar