fbpx

Shop

Meny

Välj från lista

Metatarsalgi

Metatarsalgi eller framfotssmärta är ett mycket vanligt besvär i foten, och kan ha flera olika orsaker. Vid metatarsalgi är smärtan lokaliserad på undersidan av framfoten, vanligast strax innan tå 2, 3 och ibland 4. Smärtan känns framförallt av vid belastning så som långvarigt stående, gående eller löpning. En bidragande orsak är ofta att biomekaniken i foten har förändrats, vilket leder till att trycket på mellanfotsbenens främre del ökar och detta retar kringliggande strukturer och genererar smärta. Kvinnor drabbas något oftare än män, och det är en vanlig åkomma hos äldre.

Metatarsalgi är smärta i och under framfot

Orsaken är överbelastning i någon av vävnaderna i fot och framfot vilket kan bero på svaghet i fot, nedsjunkna fotvalv eller gång på hårt underlag och/eller i trånga, hårda skor.

Behandling med olika typer av inlägg och fotbäddar vilket avlastar de olika fotvalven är alltid förstahandsalternativet vid metatarsalgi. Syftet är att minska belastningen mot mellanfotsbenens främre del. Fotträning för att stärka upp de muskler som optimerar fotens styrka, svikt och kraftupptagande strukturer är också betydelsefullt. 

Vård för Metatarsalgi

Boka en tid för ett fysiskt besök till en expert på fotsmärtor och metatarsalgi. En sådan kan förutom att ställa diagnos och ta fram en behandlingsplan även behandla tillståndet,  utforma ett program av medicinska övningar samt hjälpa dig vidare med tillverkning av ortopediska inlägg om det bedöms bäst. Du kan också hyra hem och ge dig själv daglig behandling med vår hemlaser samt du kan söka direkt avlastning och lindring i form av pelott, inlägg med pelott eller mjuka skor. Vi rekomenderar dig också att direkt börja med de övningar vi tipsar om.

Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.

Tänk på att:

Tips på innehåll:

Så här används informationen du lämnar