fbpx

Shop

Meny

Välj från lista

Metatarsalgi

Metatarsalgi eller framfotssmärta är ett mycket vanligt besvär i foten, och kan ha flera olika orsaker. Vid metatarsalgi är smärtan lokaliserad på undersidan av framfoten, vanligast strax innan tå 2, 3 och ibland 4. Smärtan känns framförallt av vid belastning så som långvarigt stående, gående eller löpning. En bidragande orsak är ofta att biomekaniken i foten har förändrats, vilket leder till att trycket på mellanfotsbenens främre del ökar och detta retar kringliggande strukturer och genererar smärta. Kvinnor drabbas något oftare än män, och det är en vanlig åkomma hos äldre.

Metatarsalgi är smärta i och under framfot

Orsaken är överbelastning i någon av vävnaderna i fot och framfot vilket kan bero på svaghet i fot, nedsjunkna fotvalv eller gång på hårt underlag och/eller i trånga, hårda skor.

Behandling med olika typer av inlägg och fotbäddar vilket avlastar de olika fotvalven är alltid förstahandsalternativet vid metatarsalgi. Syftet är att minska belastningen mot mellanfotsbenens främre del. Fotträning för att stärka upp de muskler som optimerar fotens styrka, svikt och kraftupptagande strukturer är också betydelsefullt. 

Kompetensmatchad vård för metatarsalgi

Du kan få vår hjälp via video eller genom att boka en tid för ett fysiskt besök till någon av våra mottagningar. Hjälpmedel som pelott, inlägg och bra skor kan ge direkt lindring.

Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.

Tänk på att:

Tips på innehåll:

Så här används informationen du lämnar