Mortons neurom
Mortons neurom, syndrom eller sjukdom kallas den skada som drabbar en nerv i framfoten och som då genererar en smärta i främre delen av foten och ut mot tårna. Det kan utöver smärta även förekomma nedsatt känsel i tårna. Vanligast är att smärtan placeras mellan tå nummer tre och fyra, men ibland kan det även förekomma i andra tår. Man vet inte exakt vad det är som göra att nerven skadas, men nedsjunkna främre fotvalv som leder till ett ökat tryck på nerven tros vara en del i problematiken. Detta kan försöka behandlas med hjälp av till exempel ortopediska skoinlägg, pelotter eller fotriktiga skor.
Smärtan och/eller känselbortfallet ökar oftast vid aktivitet, och blir lite bättre vid vila. Kvinnor i medelåldern drabbas i högre utsträckning än män.

Mortons neurom – klämd nerv mellan tår
När nerverna som löper mellan tårnas ben i framfoten kläms så kan de bli överbelastade, svullna och smärtande. Symtomen ger smärta, ömhet och domning i framfot och tår.
Pelotter kan omgående avlasta nerverna genom att de ger stöd av det främre valvet så att nerverna får mindre tryck. Fotträning för att stärka upp fotens förmåga till korrekt belastning rekommenderas för att undvika återfall och för att bli långvarigt tålig.
Kompetensmatchad vård för Mortons neurom
Du kan få vår hjälp via video eller genom att boka en tid för ett fysiskt besök till någon av våra mottagningar. Avlastning i form av pelott, inlägg eller mjuka skor kan ge direkt lindring.
Symtom
- Brännande smärta vid belastning som strålar ut mellan tårna, vanligast mellan tå tre och fyra
- Nedsatt känsel i de påverkade tårna
- Smärta som förvärras vid aktivitet eller av trånga skor.
- Huggsmärta vid aktivitet
Den som har drabbats av Mortons neurom beskriver oftast en smärta i framfoten, som vanligtvis upplevs stråla ut mellan tå tre och fyra, eller mellan tå två och tre.
Smärtan kan upplevas som brännande och i vissa fall förekommer även nedsatt känsel i de berörda tårna. I vila känns det oftast bättre, men vid aktivitet som gång och löpning brukar smärtan öka. Ibland kan smärtan beskrivas som huggande. Vid stora neurom kan tårna snedställas. Neurom kallas den svullnad som kan uppstå i en nerv.
När och var ska jag söka hjälp?
För diagnos och behandling
Om du lider av besvär med smärta i framfoten och du har testat att justera vilka skor du använder, men ändå inte fått besvären att avta rekommenderas kontakt med en vårdgivare som arbetar med muskuloskeletala sjukdomstillstånd, t.ex. en fysioterapeut eller naprapat.
De kan hjälpa dig med att undersöka foten och dess belastningsmönster och genom detta ställa rätt diagnos. Du kan även få råd gällande skoval och olika typer av inlägg. Ortopediska skoinlägg som är gjorda för just dina fötter kan tillverkas för att hjälpa dig att avlasta skadan. Dessutom kan övningar som stärker upp foten och förbättrar fotens position, rörelser och belastningsbild även vara del av en behandlingen vid Mortons neurom.
Vid dessa symtom ska du söka akut
Om du har stora svårigheter med att belasta foten, eller om du plötsligt får ont i foten och den svullnar upp rekommenderas att du söker läkare akut för undersökning.
Så här ställs diagnosen
Diagnosen ställs genom klinisk diagnostik och endast vid stora tvivel kring diagnostiken krävs teknisk undersökning för att komplettera den kliniska undersökningen. Vid den kliniska diagnostiken leder anamnesen (skadehistorian) samt vårdgivarens undersökning där leder, muskler, ligament och senor stressas genom olika test, fram till rätt diagnos.
Vid ett vanligt specifikt test för mortons neurom pressas framfoten ihop från sidorna samtidigt som mellanrummet mellan tårna, där nerven ligger, palperas. Detta kan generera smärta och ibland även ett litet klick.
Vårdgivaren berättar sedan om skadan, hur prognosen ser ut, vilken egenvård du bör göra samt vilka behandlingsalternativ som finns. Endast ett fåtal fall behöver gå vidare med radiologisk undersökning och då vanligtvis i form av ultraljudsundersökning.
Vad kan jag göra själv?
Akut
Det bästa som kan göras på egen hand för att lindra besvären är att försöka minska på trycket som blir i framfoten. Framförallt genom att vara noga med sina skor, tillräckligt breda skor är viktigt så att inte framfoten trycks ihop från sidorna. Högklackade skor medför ofta ett ökat tryck mot framfoten och kan vara bra att undvika.
Tillfälligt minskad belastning kan hjälpa till att lindra smärtan. Lättare cirkulationsövningar för framfot/tår kan också lindra smärta.
Subakut – läkande
Om inte skomodifiering fungerar kan man pröva så kallade pelotter, antingen pelotter enskilt eller skoinlägg med inbyggda pelotter. Pelotter är små kuddar som placeras under foten strax bakom framfotens trampdyna för att ge stöd åt det främre fotvalvet. Detta kan förändra biomekaniken och därigenom minska trycket mot nerven. En period med minskat tryck kan leda till successivt minskade besvär och utläkning.
Förebyggande och underhållande
Att förbättra styrka i hålfoten samt fotens små stabiliserande muskler kan hjälpa till att fördela krafterna som blir i foten vid stående och gående.
Behandling
Konservativ behandling ska alltid vara första steget innan vidare operativ åtgärd. Behandlingen innefattar att försöka minska på trycket mot nerven och nervirritationen. Nedanstående punkter kan vara exempel på detta.
- Ortopediska skoinlägg
- Framfotspelott
- Specialskor som är bredare och avlastar framfoten
- Stärkande övningar för fotens muskulatur
- Laserbehandling för att minska svullnad och smärta
Om detta ej hjälper så kan man gå vidare med
- Kortisoninjektion
- Operation
Pelott, inlägg och skor
En pelott, inlägg med pelott, ortopediska skoinlägg samt skor med bred framfot avlastar och brukar hjälpa vid Mortons neurom. En pelott och pelottinlägg lyfter och stödjer det främre valvet och skapar på så sätt bättre plats och förutsättningar för den svullna och klämda nerven. Skor med bredare framfot och mjuk sula brukar minskar också på provocerande belastning av tåleder och nerv.
Bäst avlastning ger ett individuellt format ortopediskt skoinlägg med inbyggd pelott. Dessa ger optimalt stöd och fördelning av belastningen under hela foten. Detta i kombination med träning av de fotmuskler som håller upp det mediala och främre valvet samt med laserbehandling för att minska svullnad i och kring nerven brukar ge de bästa förutsättningarna för snabbt och hållbart/långvarig bra resultat.
För många räcker en kort tids avlastning med pelott, pelottinlägg samt att gå i bra skor.
Laser för självbehandling
Hyr hem en laser och självbehandla Mortons neurom varje dag. Behandling med laser är en smärtfri och biverkningsfri behandlingsmetod vid Mortons neurom. Våra kroppar påverkas av ljus och laserljuset stimulerar aktiviteten i våra celler och leder till minskad smärta, minskad inflammation, minskad svullnad och främjar läkning.
Fördelar och effekt av laser
- Inflammationsmodulerande
- Smärtlindrande
- Minskar svullnad
- Påskyndar läkning
- Användas på akuta skador
- Användas på långvariga och svårbehandlade besvär
- Riskfritt
- Milda, få biverkningar
- Det känns inte
- Kan ge snabbt resultat som håller över tid
Hyr medicinsk laser av Skadekompassen
Vi har tagit fram ett tryggt erbjudande så att du enkelt kan hyra Irradias professionella laser för självbehandling. Det blir en kostnads- och tidseffektiv behandling då du genomför den själv varje dag.
- Du betalar via swish eller faktura.
- Du väljer om vi skall skicka den till ditt paketombud eller direkt hem till dig.
- Du får en retursedel så att du enkelt kan skicka tillbaka den.
- Det är enkelt förlänga hyran och önskar du köpa loss utrustningen så får du halva hyreskostnaden i rabatt.
- Du får behandlingsrekommendationer och support
Vad är Mortons neurom?
Mortons neurom innebär att en nerv klämts mellan två framfotsben, och svullnat upp. Detta kan ge smärta i framfoten, men även domningar i nervens utbredningsområde ut i tårna.
Varför får man Mortons neurom?
Orsaken till besvären beror på att trycket på en känselnerv som går ut till tårna ökar. Vanligtvis beror detta på att det främre fotvalvet har sjunkit ner vilket leder till att det blir ett ökad drag i nerven samt en mekanisk inklämning då två av framfotens ben klämmer åt nerven som ligger däremellan, som då blir irriterad och förtjockad och genererar smärta.
Vanligast är att detta sker på den tredje interdigitala nerven, detta kan bero på att den redan från början har dåligt med utrymme anatomiskt, vilket gör att den ofta är mer utsatt för kläm eller andra former av upprepade småskador. Det kan även bero på att nerven mellan trejde och fjärde mellanfotsbenen utsätts för högre stress på grund av att det tredje mellanfotsbenet ligger mer fixerat än det fjärde. Näst vanligast är det att 4e interdigitala nerven drabbas, sen är det mer ovanligt att de andra nerverna skadas, men det förekommer.
Fotens position påverkar alltså hur mycket nerven kläms åt, har man en inåtvriden (pronerad) position på foten kan detta förvärra besvären. Högklackade skor som förskjuter tyngdpunkten framåt kan även påverka negativt då trycket på framfoten ökar, vilket även sker om man har skor som är väldigt smala framtill.
Vilka drabbas?
Medelålders kvinnor är de som främst drabbas av Mortons neurom, men även män drabbas av denna inklämning. Det är dock ovanligt att barn och tonåringar drabbas.
Hur kan Mortons neurom undvikas?
Eftersom det inte är klarlagt exakt varför man får Mortons neurom är det svårt att säga vad man kan göra för att undvika det. Men för framfoten är det alltid positivt att ha skor som är tillräckligt breda, samt att träna upp en god styrka i hålfot och intrinsic-muskulaturen (framfotens små stabiliserande muskler)
Diffrentialdiagnoser
- Framfotsmärta utan nervpåverkan, ofta kallad Metatarsalgi
- Stressfraktur
- Reumatiska åkommor
Referenser
Hazem Z. Hassouna, Dishan Singh. The variation in the management of Morton’s Metatarsalgia
Philip Pastides, Sameh El-Sallakh. Morton’s neuroma: A clinical versus radiological diagnosis
Sameer Jain, Ken Mannan. The Diagnosis and Management of Morton’s Neuroma A Literature Review
Silvia Valisena, Gianfranco John Petri, Andrea Ferrero. Treatment of Morton’s neuroma: A systematic reviewKent K. Wu. Morton’s Interdigital Neuroma: A Clinical Review of Its Etiology, Treatment, and Results
Xu Z, Duan X. The accuracy of ultrasonography and magnetic resonance imaging for the diagnosis of Morton’s neuroma: a systematic review
Pelott, pelottsula och skoinlägg vid Mortons
Pelotter och skoinlägg avlastar och omfördelar belastningen i foten och ger vanligtvis en omgående förbättring av olika sjukdomstillstånd i foten. Ortopediska skoinlägg med pelott ger individanpassad och optimal avlastning och smärtlindring, men förformade och storleksanpassade kan i många fall vara tillräckligt och lämpligt att börja med.
Nedan har vi tillsammans med Rehaboteket valt ut lämpliga pelotter och skoinlägg vid Mortons neurom . Vi har valt att ha ett betalt samarbete med Rehaboteket då vi i dialog med dem kan rekommendera lämpliga pelotter, inlägg och hjälpmedel med önskad funktion samt att de som företag svarar upp mot våra krav på produktkvalitet, kompetens, kundservice samt snabb och trygg handel.
Skor lämpliga vid Mortons neurom
Bra skor och sandaler vid Mortons neurom är för oss sådana som har någon av följande egenskaper: rundad sula, bred sula/form eller mjukt skinn. Vilka egenskaper som lämpar sig beror på hur besvärssymtomen är. Rätt skor kan ge en direkt avlastning och lindring av smärta och därmed öka din aktivitetsförmåga.
Vi har här tillsammans med Stööks valt ut de specifika modeller som vi tror kan ha god chans att hjälpa dig. Vi har valt att ha ett betalt samarbete med Stööks, ett familjeföretag i tre generationer, som älskar skor och är intresserade och måna om sina kunder och svarar upp mot våra krav på produktkvalitet, stort sortiment, kompetens, service, snabb och trygg handel.
Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.
Tänk på att:
Tips på innehåll:
Så här används informationen du lämnar