fbpx

Shop

Meny

Välj från lista

Mortons neurom

Mortons neurom, syndrom eller sjukdom kallas den skada som drabbar en nerv i framfoten och som då genererar en smärta i främre delen av foten och ut mot tårna. Det kan utöver smärta även förekomma nedsatt känsel i tårna. Vanligast är att smärtan placeras mellan tå nummer tre och fyra, men ibland kan det även förekomma i andra tår. Man vet inte exakt vad det är som göra att nerven skadas, men nedsjunkna främre fotvalv som leder till ett ökat tryck på nerven tros vara en del i problematiken. Detta kan försöka behandlas med hjälp av till exempel ortopediska skoinlägg, pelotter eller fotriktiga skor.

Smärtan och/eller känselbortfallet ökar oftast vid aktivitet, och blir lite bättre vid vila. Kvinnor i medelåldern drabbas i högre utsträckning än män.

Mortons neurom – klämd nerv mellan tår

När nerverna som löper mellan tårnas ben i framfoten kläms så kan de bli överbelastade, svullna och smärtande. Symtomen ger smärta, ömhet och domning i framfot och tår.

Pelotter kan omgående avlasta nerverna genom att de ger stöd av det främre valvet så att nerverna får mindre tryck. Fotträning för att stärka upp fotens förmåga till korrekt belastning rekommenderas för att undvika återfall och för att bli långvarigt tålig.

Kompetensmatchad vård för Mortons neurom

Du kan få vår hjälp via video eller genom att boka en tid för ett fysiskt besök till någon av våra mottagningar. Avlastning i form av pelott, inlägg eller mjuka skor kan ge direkt lindring.

Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.

Tänk på att:

Tips på innehåll:

Så här används informationen du lämnar