Shop

Meny

Välj från lista

Muskelbristning och sträckning

Muskelbristning kan vara en lindrig sträckning eller mer omfattande i form av partiell eller total ruptur och kan drabba alla muskler i kroppen men är vanligare i muskler som går över två leder till exempel hamstrings (baksida lår) och vaden. En muskelbristning uppstår då muskeln utsätts för en stor kraft och resulterar i att muskelns fibrer går sönder. Det kan vara genom att muskeln spänns och drar ihop sig (kontraheras) i ett utsträckt läge eller genom ett trauma eller slag mot muskeln.

Symtomen är lokal smärta och svaghet i muskeln. Ofta resulterar bristningen i en blödning i muskeln, vid större muskelbristningar är det vanligt med ett hematom, ett blåmärke.

Behandling vid muskelbristning består initialt av det akuta omhändertagandet PRICE/POLICE. I en subakut fas är det viktigt att belasta muskeln för att återställa funktion och styrka samt minska risken för ärrbildning, vilket kan vara en orsak till återfall.

Muskelbristningar är vanligast i underkroppen, framförallt i de muskler som sträcker sig över två leder som vadmuskeln och lårmuskler som quadriceps och hamstrings.

Kompetensmatchad vård vid muskelbristning

Du kan få vår hjälp via video eller genom att boka en tid för ett fysiskt besök till någon av våra mottagningar.

Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.

Tänk på att:

Tips på innehåll:

Så här används informationen du lämnar