Nackspärr (akut torticollis)
Nackspärr innebär att man plötsligt får stelhet och ont i nacken. Det blir svårt att vrida och luta huvudet, ofta mer åt ett håll, samt att nack- och halsmuskler blir krampaktiga och ömma. Nackspärr är ett tillstånd som drabbar många någon gång i livet och det är vanligt att ha återkommande nackspärrsepisoder. Det klassas inte som någon sjukdom i sig utan snarare som ett symtom med flera möjliga orsaker. Nackspärr uppstår plötsligt och är övergående. Ofta börjar besvären med att man gjort en häftig rörelse med huvudet eller att man sovit med huvudet i en ogynnsam position.
Uppkomstmekanismen kan vara olika men det är vanligt att en diskförändring leder till att vävnader med nerver i sig signalerar smärta och att ett reflektoriskt muskelpåslag följer på detta. Ofta går tillståndet över av sig själv inom ett par dagar eller en vecka, men nackspärr orsakat av en disk kan gå över betydligt snabbare om egenvård och behandling riktad mot diskbesvären påbörjas.

Kompetensmatchad vård för nackspärr
Du kan få vår hjälp via video eller genom att boka en tid för ett fysiskt besök till någon av våra mottagningar.
Symtom
Det gör ont i nacken och den känns stel. Symtomen uppkommer plötsligt, under några timmar eller under natten. Smärtan sitter ofta i ena nacksidan och kan stråla ut i skuldran, bröstet eller armen, ibland upp mot bakhuvudet. Musklerna i nacken känns spända och ömma och huvudet kan ofrivilligt vridas åt ena sidan. Huvudrörelser förvärrar smärtan och det brukar göra mer ont att vrida huvudet åt den onda sidan. Ibland är tillståndet så starkt att huvudet inte ens kan hållas i neutralläge. Som en följd av smärtan och överdrivet muskelpåslag kan man bli trött i axlarna och uppleva domningar i armar och händer eller få huvudvärk. Det är mycket vanligt att ha en samtidig smärta ner mot insidan av ena skulderbladet och ibland kan smärta och domning upplevas ner i samma sidas arm, hand och fingrar.
När och var skall jag söka hjälp?
För diagnostik och behandling
Om smärtorna kvarstår efter en vecka kan man kontakta vården, i första hand till en fysioterapeut.
Det här gör fysioterapeuten (primärkontakt = ingen remiss krävs)
Undersöker dig och ställer diagnos
Instruerar egenvård
Behandlar (mobilisering, manipulation, smärtlindring)
Hänvisar dig vidare vid misstanke om allvarlig skada eller sjukdom
Det här gör läkaren (primärkontakt = ingen remiss krävs)
Undersöker dig och ställer diagnos
Skriver ut läkemedel
Hänvisar dig till fysioterapeut för behandling och egenvård
Skriver remiss för radiologisk utredning vid misstanke om allvarlig skada eller sjukdom
Vid dessa symtom ska du söka akut
Om smärtorna är mycket starka eller om man upplever svaghet och domningar i ena armen eller handen bör man kontakta vården så snart som möjligt.
Är man stel i nacken och samtidigt har feber och är allmänpåverkad bör man uppsöka läkare på en gång.
Så här ställs diagnos
Oftast kan diagnos ställas genom ingående samtal mellan patient och behandlare kombinerat med en klinisk undersökning. Fysioterapeuten eller läkaren testar då nackens rörlighet, muskler, reflexer och gör olika ortopediska tester för att undersöka kotor och nerver. I sällsynta fall görs röntgen eller scanning för att kunna ställa precis diagnos.
Vad kan jag göra själv?
Akut
Det är viktigt att röra på sig som vanligt så långt det är möjligt. Undvik sängläge och att böja huvudet framåt. Nackkrage kan användas i det akuta skedet för att avlasta och underlätta att hålla huvudet upprätt, men bör sedan undvikas. Det är inte farligt att försiktigt röra nacken åt sidorna och bakåt, men undvik för säkerhets skull framåtböjning av nacken till dess orsaken är konstaterad hos vårdgivare eller till dess du känner att detta kan göras utan påverkan på symtom. Kyla respektive värme kan upplevas lindrande i det akuta skedet. Muskelmassage lindrar ofta och kan få de reflektoriskt överaktiva musklerna mer avslappnade.
Se fördjupat avsnitt om egenvård vid nackspärr.
Subakut – läkande
Fortsätt att hålla kroppen aktiv, undvik statiska positioner i den mån möjligt. Efter ett par dagar när den mest akuta smärtan har klingat av kan det vara bra att ta ut mer rörlighet i nacken. Rörelser som tidigare har provocerat smärta kan nu påbörjas, utvärdera förändringar i smärta och reducera aktiviteten om smärtan ökar och ligger kvar efter.
Förebyggande och underhållande
För att förebygga nacksmärta är det rekommenderat att undvika statiska positioner under längre tid. Försök att tänka på att hålla jämvikt mellan framåtböjningar och bakåtböjningar av nacken. När vi sitter framför dator eller mobilen böjer vi nacken/skjuter hakan framåt och det kan då vara bra att också böja nacken bakåt under pauser i arbetet.
Om du tidigare har blivit hjälpt av retraktion, rotation eller bakåtböjning av nacken är det bra att se dessa övningar som en första hjälpen om smärtan skulle börja smyga på igen.
Behandling
I de flesta fall går smärtan över av sig själv. Då orsaken ofta är en buktande disk kan egenövningar och behandling riktad mot detta snabbare återställa normal funktion samt minska risken att tillståndet förvärras. Om man söker hjälp hos fysioterapeut, kiropraktor eller naprapat kan en kombination av mobilisering, massage och neuromuskulär behandling utövas. Manipulation endast om mycket tydlig indikation finns, utan kontraindikation. TENS (Transkutan Elektrisk Nervstimulering) och akupunktur kan också användas i smärtlindrande syfte. Patienten kan rekommenderas ta receptfria smärt- och inflammationshämmande läkemedel i syfte att lindra besvären och dämpa den inflammation som kan uppstå.
Se fördjupat avsnitt om behandling vid nackspärr.
Har du återkommande episoder med nackspärr så kontakta en vårdgivare specialiserad på McKenzie eller OMI (ortopedisk medicin) så får du information och verktyg att hantera detta.
Vad är nackspärr?
Nackspärr innebär att man plötsligt får stelhet och ont i nacken. Det blir svårt att vrida och luta huvudet, ofta mer åt ett håll, samt att nack- och halsmuskler blir krampaktiga och ömma.
Varför får man nackspärr?
Oftast är det svårt att se någon tydlig orsak till att nackspärren uppstod då den ofta kommer på morgonen efter att man vaknat efter en normal natts sömn eller efter en hastig huvudrörelse, vilken gått bra att göra tidigare.
Orsaken till smärtan vid nackspärr beror enkelt beskrivet på att nerver har blivit stimulerade av något och börjar signalera till hjärnan där smärta upplevs. Ett reflektoriskt muskelpåslag följer och musklerna blir ömma och spända.
Det finns olika teorier om vad som orsakar stelheten i nacken, förutom det reflektoriska muskelpåslaget, samt vilket stimuli som retar smärtnerverna. Därför får du som patient olika information beroende på vilken vårdgivare du träffar. Patienten själv tror oftast att hen har sträckt eller överbelastat en muskel och det är tyvärr lätt att tro att just muskeln är själva grundorsaken eftersom musklerna alltid blir reflektoriskt påkopplade vid en skada i kotpelaren och då blir spända och ömma. Och i fallet med nackspärr blir musklerna väldigt starkt påkopplade och nästan krampande. Inte konstigt att de blir ömma och värker.
En vanlig teori är att nackspärr som kommer eller finns på morgonen efter en natts sömn beror på att huvudet under natten har varit i en ensidig position vilket har belastat diskarna mellan kotorna ojämnt. Diskkärnan, nucleus pulposes, vilken ligger inne i disken pressas då bakåt och utgör ett tryck på bakre diskväggen vilken efter hand börjar bukta ut. En diskbuktning har uppstått. Ofta buktar disken snett bakåt åt höger eller vänster och därför blir det svårt att böja och vrida huvudet åt detta håll samt att den sidan smärtar mer. Diskväggen har smärtnerver vilka signalerar smärta och de vävnader som får tryck av den buktande disken har också nerver vilka signalerar smärta. Ett ofrivilligt reflektoriskt och starkt muskelpåslag följer i syfte att fixera kotpelaren och hindra fortsatt buktning av disken vilket skulle kunna leda till diskbråck och allvarligare skada. Denna teori (med disken som orsak) förklarar också nackspärr som kommit mer smygande under några timmar.
En teori till orsaken till nackspärr som uppkommit mer plötsligt, som efter en hastig rörelse, är att diskväggen spruckit upp och trycker på intilliggande vävnader med smärta och reflektoriskt muskelpåslag som följd. Andra vanliga teorier är att nackspärr kan bero på en lättare skada eller irritation i muskel eller ligament i nacken eller att det kan uppstå en låsning i de facettleder som ligger mellan kotorna, med smärta och spänningstillstånd som följd.
Undersökningar har visat att förekomsten av nack- och skuldersmärta är högre hos personer med reducerad muskelstyrka i skulderpartiet.
Bakomliggande sjukdomar kan också orsaka smärta och stelhet i nacken, men detta är mer ovanligt. Sök till din vårdcentral om symtomen kommit plötsligt och är kraftiga och om du känner dig febrig och omtöcknad eller om du upplever en uttalad sjukdomskänsla.
Den årliga risken att drabbas av nacksmärta (inte bara nackspärr) varierar i olika studier mellan 15-19 procent och risken att drabbas under sin livstid är 70 procent. Nackbesvär är liksom ryggbesvär ofta återkommande och risken att drabbas återkommande kan ligga på omkring 40 procent. Och av de personer som får nacksmärta med utstrålning ner i armen får en tredje del det igen. Även just nackspärr är vanligt att drabbas av. Har du inte drabbats själv så har flera i din bekantskapskrets gjort det. Många dessutom flera gånger.
Prognos
Det är viktigt att förbli aktiv. Detta förkortar läkningstiden. Nackspärr går oftast över av sig själv inom 24-48 timmar men det kan ta upp till en vecka innan alla symtom försvunnit. Även då orsaken till muskelspasmen försvunnit, exempelvis diskbuktning eller låsning i fasettleden, kan svullnad och ömhet kvarstå en tid. Återhämtningen kan vara längre då nackspärren har diskogena orsaker. Det kan i dessa fall ta flera veckor innan alla symtom försvunnit.
Hur kan nackspärr undvikas?
God hållning under dygnet kan möjligen minska risken att drabbas
Diskarna mellan kotorna kan inte tränas. De är en passiv stödjevävnad som påverkas uteslutande av kotan ovanför och kotan under och hur dessa belastar, trycker och vrider, på disken. Sitter man mycket med dålig hållning (framskjutet huvud, vridet huvud, framåtböjt huvud) eller sover på rygg med för hög kudde så blir disken under dygnets timmar snedbelastad och mer känslig för att börja bukta ut efter en natts sömn med huvudet i sned position. En disk som snedbelastats mycket är potentiellt sett också mer känslig för en hastig rörelse och plötslig diskskada.
Ökad styrka och uthållighet kan möjligen minska risken
Allmän styrka och uthållighet i muskler i nacke rygg och mage kan förbättras med regelbunden träning. Stavgång, gymnastik och bassängträning är exempel på allmänna träningsformer. Fysioterapeuten kan hjälpa till att utforma ett anpassat självträningsprogram för nacke, skuldror och rygg.
Differentialdiagnoser
- Torticollis Spastica innebär okontrollerade sammandragningar i nackmuskulaturen och orsakar felställningar och upprepade rörelser av huvudet åt ena sidan. Tillståndet är ofta psykogent betingad.
- Thorakobrakialt syndrom är ett samlingsbegrepp för olika patologiska tillstånd som har gemensamt att nerver och kärl i övre thorax påverkas genom kompression. De kan ge smärtor i armen, domning eller svaghet i handen.
- Hals och luftvägsinfektioner kan orsaka svullnad i lymfkörtlar i nacken. Detta kan trigga spasmer i nackmuskulaturen.
- Skador i nacken, kärlmissbildningar eller tumörer är sällsynta orsaker till nacksmärta.
Referenser
- Persson B, Wingstrand H. Ortopedisk Grundbok. Studentlitteratur, Lund. 2009.
- Rundcrantz B-L. Behandling av smärta och funktionsstörningar i nacken; in: Holmström E, Moritz U (red.) Rörelseorganens funktionsstörningar – Klinik och sjukgymnastik. 3e Uppl. Studentlitteratur.2007
- Karlsson J, Thomee R, Martinsson L, Swärd L. Motions-och idrottsskador och deras rehabilitering. SISU Idrottsböcker-Idrottens förlag, Stockholm. 2008.
- Carlsson J, Norlander S, Rundcratz B-L, Jonsson T. Evidensbaserad sjukgymnastisk behandling, patienter med nackbesvär. SBU 1999. Statens beredning för medicinsk utvärdering, Stockholm: SB Offset AB 1999.
- Hagberg M. Nacke & Skuldra-Att förebygga arbetsrelaterad sjuklighet. Rådet för arbetslivsforskning; 1996.
- McKenzie R, May S. The cervical & thoracic spine, Mechanical diagnosis & therapy, vol. one. Second edition. Spinal publications New Zeeland. 2008
Övningar vid nackspärr - akut fas
Vid nacksmärta som uppstått akut men då det inte finns någon misstanke om allvarligare sjukdomar är det viktigt att hålla kroppen i rörelse. Promenader i den mån som är möjligt kan hjälpa att minska smärta. Att röra på nacken i ett smärtfritt omfång är bra, undvik att bli helt stilla under längre perioder. Det är ofta bra att påbörja övningar tidigt efter debut för att påskynda utläkning.
Retraktion av nacke
Sitt på en stol med god hållning. Ha gärna en spegel framför dig så att du kan bibehålla rätt position av huvudet. För hakan rakt bakåt utan att vinkla ner huvudet, du ska hela tiden kunna ha ögonkontakt med dig själv i spegeln. Gå så långt bak du kan inom smärtgräns. Släpp efter och upprepa. Övningen kan stegras lite genom att du lägger fingrarna på hakan och hjälper till att ta ut rörelsen ytterligare genom ett lätt tryck av fingrarna mot hakan. Viss smärta centralt kring ryggraden är okej under tiden du gör övningen, så länge du upplever dig totalt sett bättre efteråt. Men om smärtan börjar stråla ut mot skuldra/axel/arm så avbryter du.
Hur vet du om övningen är bra för dig?
Om du har utstrålande smärta i armen, axeln eller skulderbladet skall smärtan centraliseras dvs röra sig upp mot nacken efter att du gjort övningarna. Om du bara har ont mitt i nacken skall smärtan minska efter att du gjort övningen.
Varning!
Om du får ökade symtom längre ner/ut i axeln eller armen=sluta med den övningen


Rulla axlarna
Stå eller sitt med god hållning. Lyft axlarna i en stor rörelse framåt/uppåt, och fortsätt sedan rörelsen neråt bakåt så att axlarna har rört sig som i en cirkel. Upprepa. Övningen kan med fördel göras både med framåtrullningar och bakåtrullningar.


Rotation av nacken
Sitt på en stol med god hållning. Håll ner hakan något och rotera huvudet mjukt från sida till sida, så långt du kan inom smärtgräns. Håll kvar någon sekund i ytterläget.


Övningar vid nackspärr - subakut/läkande fas
Fortsätt att hålla kroppen aktiv, undvik statiska positioner i den mån möjligt. Efter ett par dagar när den mest akuta smärtan har klingat av kan det vara bra att ta ut mer rörlighet i nacken. Rörelser som tidigare har provocerat smärta kan nu påbörjas, utvärdera förändringar i smärta och reducera aktiviteten om smärtan ökar och ligger kvar efter.
Retraktion av nacke
Sitt på en stol med god hållning. Ha gärna en spegel framför dig så att du kan bibehålla rätt position av huvudet. För hakan rakt bakåt utan att vinkla ner huvudet, du ska hela tiden kunna ha ögonkontakt med dig själv i spegeln. Lägg fingrarna på hakan och hjälp till att trycka på lätt så att du tar ut rörelsen ytterligare. Gå så långt bak du kan inom smärtgräns. Släpp efter och upprepa. Övningen kan stegras genom att du i ytterläget även lutar huvudet lite lätt bakåt så att du tittar upp mot taket.
Hur vet du om övningen är bra för dig?
Om du har utstrålande smärta i armen, axeln eller skulderbladet skall smärtan centraliseras dvs röra sig upp mot nacken efter att du gjort övningarna. Om du bara har ont mitt i nacken skall smärtan minska efter att du gjort övningen.
Varning!
Om du får ökade symtom längre ner/ut i axeln eller armen=sluta med den övningen


Raka armdrag med gummiband
Fäst ett gummiband i ett dörrhandtag eller lite högre upp. Håll i gummibandet med raka armar en bit framför kroppen. Dra ihop skulderbladen lite, samtidigt som du för armarna snett neråt mot höften. Armarna bibehålls raka under hela övningen. För armarna strax förbi höften och vänd sedan sakta tillbaka. Upprepa.


Extension / bakåtböjning av bröstryggen
Ställ dig framför en vägg eller dörr i gångstående. Sätt händerna i nacken/bakom huvudet och stötta armbågarna mot väggen. Glid sedan uppåt med armbågarna, samtidigt som du för bröstet närmre väggen. Gå så långt som det känns okej smärtmässigt, och vänd sedan tillbaka. Upprepa. Viss ökad smärta centralt kring ryggraden är okej under tiden du gör övningen, så länge du upplever dig totalt sett bättre efteråt. Men om smärtan börjar stråla ut i sidan mot revbenen och kanske tom fram mot bröstet så avbryter du.


Övningar vid nackspärr - underhållande/förebyggande fas
För att förebygga nacksmärta är det rekommenderat att undvika statiska positioner under längre tid. Försök att tänka på att hålla jämvikt mellan framåtböjningar och bakåtböjningar av nacken. När vi sitter framför dator eller mobilen böjer vi nacken/skjuter hakan framåt och det kan då vara bra att också böja nacken bakåt under pauser i arbetet.
Om du tidigare har blivit hjälpt av retraktion, rotation eller bakåtböjning av nacken är det bra att se dessa övningar som en första hjälpen om smärtan skulle börja smyga på igen.
Stående rodd med hantlar
Stå framåtböjd med bibehållen svank och blicken snett neråt. Armarna händer rakt ner som ett lod med en hantel i var hand. Övningen startar genom att armbågarna dras upp mot taket i en mjuk rörelse. Händerna går då i riktning mot magen. Stanna ungefär i nivå med kroppen, känn att skulderbladen pressas samman. Sänk långsamt tillbaka. Upprepa.


Shrugs med hantlar
Stå med händerna utmed sidan, gärna med en hantel i varje hand. Lyft sedan upp axlarna så högt upp mot öronen som du kan. Håll kvar i ytterläget någon sekund, och sänk sedan sakta neråt. Sträva efter att sänka ner axlarna ännu lite längre än utgångsläget innan du startade. Upprepa.


Läs mer om Nackspärr (akut torticollis)
-
Behandling vid nackspärr
Behandling vid nackspärr McKenzie och OMI Då orsaken anses bero på disken instruerar fysioterapeuter utbildade inom OMI och McKenzie speciella övningar vilka skall upprepas flera gånger under dagen. Detta i...
-
Egenvård vid nackspärr (akut torticollis)
Egenvård vid nackspärr Kroppen läker bäst när den får röra på sig och då ökar blodcirkulationen som påskyndar läkningen. Försök att gradvis öka rörligheten i nacken genom utföra försiktiga rörelser....
Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.
Tänk på att:
Tips på innehåll:
Så här används informationen du lämnar