Plattfot och lågt fotvalv hos barn
Barns fötter, som resten av kroppen, utvecklas och växer. När vi föds är fotvalven till synes obefintliga på grund av en fett-ansamling där hålfoten ska vara. Under tillväxten reser sig hålfoten. För de flesta reser sig alltså valvet successivt under småbarnsåren men det är ändå vanligt att barns fötter har låga fotvalv även upp till lågskoleåldern. Vanligtvis är det normalt och orsakar inga besvär. I enstaka fall kan barnets fötter orsaka lidande och en utredning av fötterna kan då vara viktig. Behandling med skoinlägg är vanligt och kan vara en bra metod att få bukt på problem som härstammar från fötterna. Det är dock viktigt att veta när skoinlägg rekommenderas då fötter utan symtom kan vara normalt och skoinlägget då kan orsaka smärta istället för att hjälpa.
Kompetensmatchad vård vid plattfot och lågt fotvalv hos barn
Du kan få vår hjälp via video eller genom att boka en tid för ett fysiskt besök till någon av våra mottagningar.
Symtom
Symtomen vid plattfothet hos barn kan skilja mycket, då det är väldigt vanligt att ha platta eller låga valv som ung vilket i de flesta fall inte ger några symtom alls.
Men symtom från barnets fotposition (platta/låga fotvalv) kan te sig som belastningsrelaterad smärta i fot, knä eller höft som inte tolkas bero på annan orsak.
När och var kan jag söka hjälp?
Om ens barn besväras av smärta i fötter, oavsett fottyp, eller om barnets förmåga att gå, springa eller utföra fysisk aktivitet upplevs hindrad av någon orsak är det alltid bra att söka vård hos Vårdcentral eller Fysioterapeut. Gärna hos någon med ”specialkunskap om fotbesvär hos barn”.
Om barnet har låga fotvalv och inte har några besvär är det ofta ingen orsak att söka vård. Undantaget är barn med låga fotvalv där hålfoten inte reser sig när barnet står på tå. Då är det bra att få foten undersökt även då inga besvär finns.
Höga fotvalv kan vara orsakade av olika anledningar, i de fall då barnet samtidigt besväras av böjda tår eller smärta i fötter så är det bra att söka vård.
Behandling
Behandling vid avvikande fottyper ska alltid grundas i en djupgående analys av barnets fot. Vid olika fottyper rekommenderas olika åtgärder, se nedan. I de fall då fottypen beror på en bakomliggande neurologisk sjukdom eller trauma ska dessa först utredas av läkare med relaterad kompetens.
Lågt fotvalv och mjuk fot (Pes Planus Flexibel)
Vanligen innebär denna fottyp ingen smärta och behandling med skoinlägg kan resultera i obehag och tillför då mer skada än nytta. Istället bör potentiell svaghet i höfter och bål utvärderas och åtgärdas om så anses nödvändigt. I många fall är det tillräckligt med skor med ett stabilt stöd kring hälen som de flesta gymnastikskor har. Om barnet har en begränsad rörlighet i ankeln, vilket tyder på en kort hälsena, kan regelbunden stretching rekommenderas.
I de fall fottypen beror på en överrörlighet bör åtgärden riktas mot den grundläggande orsaken. Ytterligare kan regelbunden töjning av vadmuskulaturen rekommenderas.
Vid skada på underbensmuskeln tibialis posterior bör behandling riktas mot bakomliggande orsaker till skadan. Detta kan innebära specifik träning för fot och höft. I många fall rekommenderas också avlastning för muskel och sena med skoinlägg.
Lågt fotvalv och stum fot (Pes Planus Fixed)
En stum fot med konstaterat lågt fotvalv bör alltid utredas vidare av ortopedläkare med specialisering inom barns fotbesvär.
Högt fotvalv och stum fot (Pes Cavus/equinus)
I de fall då en neurologisk sjukdom eller trauma är orsaken bör neurolog- respektive ortopedläkare konsulteras. Då det inte föreligger någon tydlig orsak kan skoinlägg med fördel rekommenderas i kombination med töjningsövningar för fot och vadmuskulatur.
Referenser
- Carr 2nd, J. B., Carr, Yang S. & Lather L. A.(2016). Pediatric Pes Planus: A State-of-the-Art Review. Pediatrics.
- Dars S., Uden H., Banwell H. A., et. al. (2018). The efficacy of nonsurgical interventions for pediatric flexible pes planus: a systematic review: Update. PLoS One
- Bouchard M. & Mosca V. S. (2014). Flatfoot deformity in children and adolescents: surgical indications and management. J Am Acad Orthop Surg
- Dare D. M. & Dodwell E. R. (2014). Pediatric flatfoot: cause, epidemiology, assessment, and treatment. Curr Opin Pediatr
- Schwend R. M. & Drennan J. C. (2003). Cavus foot deformity in children. J Am Acad Orthop Surg
Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.
Tänk på att:
Tips på innehåll:
Så här används informationen du lämnar