Ryggskott (Akut Lumbago)
Ryggskott karaktäriseras av att det uppkommer plötsligt och ger symtom med smärta från ländryggen. Smärtan placerar sig framför allt i och omkring ryggen, men ibland strålar smärtan ner till skinkan och benet. Ungefär 85% av alla människor kommer någon gång i livet att drabbas av ett ryggskott. Smärtorna minskar för det mesta inom de närmsta dagarna, men ibland tar det längre tid. Om du har fått ett ryggskott har du ökad risk för att drabbas igen. Vid ett ryggskott har det uppkommit en skada på disk, facettled, ligament, muskulatur eller nerv, men kan även vara en kombination av dessa. Behandling kan vara nödvändig för att minska smärta, förbättra funktionen samt för att snabba på läkningsförloppet. Dessutom kan information, behandling och egenvård minska risken för att ryggskottet övergår till ett diskbråck eller ischias samt att det kan minska risken för återkommande ryggskott. Vanliga behandlingsåtgärder är mobilisering/manipulation, specifik träning, mjukdelsbehandling, akupunktur, tejpning och laserbehandling.
Ryggskott och akut lumbago
Akut uppkommen smärta i ryggen är mycket vanligt. Ofta förekoms den av en period med “lite värk och stelhet”. Orsaken är svår att bevisa i det individuella fallet men en erfaren vårdgivare har god chans att ringa in vävnadsskadan, ställa diagnos och hjälpa dig att förstå det teoretiska orsakssambandet, behandla dig och ge dig verktyg att fortast möjligt bli frisk igen.
Kompetensmatchad vård för ryggskott
Du kan få vår hjälp via video eller genom att boka en tid för ett fysiskt besök till någon av våra mottagningar.
Symtom
Nedan följer en lista på de vanligaste symtomen vid ett ryggskott.
- Plötsligt uppkommen smärta från ländrygg eller säte som ibland även sprider sig ned längs benet. Utstrålning till benet sker oftast bara på en sida.
- Smärtan kan vara molande, brännande, skärande eller huggande.
- Ibland förekommer det även stickningar, domningar och pirrningar i benet.
- Muskelsvaghet i rygg och ben.
- Smärta vid rörelser i ryggen, ofta vid framåtböjning och vridningar.
- Smärta vid belastning av kroppsvikten, t ex vid gång.
När och var ska man söka vård?
Vid ryggskott är det bra att boka tid hos en vårdgivare som är vidareutbildad inom klinisk diagnostik och ortopedisk medicin. Detta kan du göra vid besvärens uppkomst för att bli undersökt, få en diagnos och eventuellt omgående behandling då denna många gånger är direkt smärtlindrande. Du kan då också i ett tidigt skede påbörja rätt inriktad egenvård. Du kan även vänta i ett par dagar med att söka vård för att se om smärttillståndet förbättras av sig själv. Under flikarna här nedan ger vi tips på lämpliga övningar som kan provas på egen hand, du får även tips på läkemedel och avlastande hjälpmedel som omgående kan lindra besvär och underlätta vardagen under tillfrisknandet.
För diagnostik och behandling rekommenderar vi följande kompetenser:
Obs! Filtrera på din ort/län för att finna vårdgivare närmare dig.
Vårdgivare med McKenzie examen
Du kan även skriva in din ort i vårt vårdgivarsök så får du en lista över vårdgivare som arbetar med ryggskott.
Vid vissa symtom bör man istället söka sig direkt till en akutmottagning. Om man i samband med sina ryggbesvär samtidigt inte känner att man är kissnödig eller får svårt att hålla sig samt får domningar eller nedsatt känsel i underlivet eller ändtarmen, bör man vända sig till en akutmottagning då detta kan innebära en större skada på de nerver som kontrollerar dessa funktioner, vilket kan kräva en akut operation. Man bör även söka vård akut om man har ont i ryggen och varit med om ett trauma, har feber och känner sig allmänt sjuk samt om man har samtidig smärta från bröstkorg eller mage.
Så här ställs diagnosen
Ryggskott eller akut lumbago som diagnos säger inte mycket om vilken skada som ligger bakom ryggbesvären. Det beror på att det är svårt att bevisa orsaken till denna typ av ryggvärk trots moderna och avancerade diagnostiska metoder och maskiner. En klinisk undersökning är det viktigaste och ligger till grund för fortsatt omhändertagande. Bilddiagnostik som magnetkamera-undersökning, datortomografi och vanlig röntgen tillför sällan användbar information utan läggs endast till om misstanke om allvarlig skada finns eller för att bekräfta en teori eller för bedömning inför operation.
Vad kan jag göra själv?
Vid ryggskott är det bra att försöka röra på sig ungefär som vanligt. Dock är det lämpligt att undvika framåtböjningar och stora vridningar i framåtböjt läge de första dagarna. Detta för att ryggskott oftast beror på en diskskada och för att minska risken att diskskadan förvärras är det bättre att ha en bra hållning där du försöker bibehålla din naturliga svank. Då får du en jämn och trygg belastning av disk och övriga ryggvävnader. Ta promenader, korta men flera, om det är kämpigt. När man går och pendlar med armarna rör sig ryggen på ett dynamiskt och snällt sätt vilket kan minska smärta och få musklerna som blir reflektoriskt överspända att slappna av något. Det kan även vara bra att använda ett stöd för ryggen i sittande position.
Akuta besvär
- Försök ta flera promenader varje dag. Gå med kortare steg om det behövs och pendla med armarna.
- Undvik framåtböjningar och rotationer i framåtböjt läge.
- Sitt upprätt i bra hållning och använd gärna ett ryggstöd för att få hjälp att sitta med naturlig svank.
Subakut – läkande fas
- Försök vara fysiskt aktiv, men undvik det som gör dig successivt sämre
- Gör mycket av de övningar som du känner gör dig sussessivt bättre
- Undvik längre tids sittande samt sittande i hopsjunken position
Förebyggande och underhållande egenvård
- Var regelbundet fysiskt aktiv.
- Träna styrka för ben och bål.
- Skall du sitta länge, använd gärna hjälpmedel eller bra stolar, så att du kan sitta med normal kurvatur (som i stående)
- Tänk på att det är bra att böja ryggen bakåt också, framåt blir det mycket av ändå.
Behandling
Ryggskott behandlas ofta mest effektivt genom en kombination av träning och manuell terapi. Där träning och manuella metoder är specifikt anpassade och inriktade mot orsaken till smärta. En klinisk undersökning där orsaken till smärta bör ligga till grund för valet av behandling. Ofta kan smärtstillande mediciner vara ett komplement till behandlingen och kan vara nödvändigt för att kunna utföra behandlingen. Nedan följer exempel på behandlingar som används.
- Injektionsbehandling
- Tejpning
- Laserbehandling
- Mjukdelsbehandling
- Nervmobilisering
- Mobilisering/Manipulation
- Specifik träning
- Information
Vad är ryggskott?
Ungefär 85% av alla människor kommer någon gång i livet att drabbas av smärta från ländryggen. 90% av dessa förbättras inom 3 månader. Det är dock vanligt med återkommande ryggskott och det uppskattas att ca 50% kommer ha åtminstone en besvärsperiod till senare i livet.
Uppkomst av ryggskott kan ha flera orsaker. Arbeten med tung fysisk belastning och arbeten som innehåller mycket framåtböjningar och vridningar av ryggen ger ökad risk att drabbas. Även den som utsätts för vibrationer eller långvarigt sittande lider en ökad risk. Detta inkluderar även om du kör mycket bil. Generellt så drabbas människor som sitter eller står hela dagarna oftare av ryggbesvär än de som varierar position under dagen. Om du röker så innebär detta en ökad risk för ryggskott och ländryggssmärta.
Referenser
Brennan, G.P., Fritz, J.M., Hunter, S.J., et al. (2006). Identifying subgroups of patients with acute/subacute ”nonspecific” low back pain: results of a randomized clinical trial. Spine (Phila Pa 1976).
National Guideline Centre (UK). (2016). Low Back Pain and Sciatica in Over 16s: Assessment and Management. London: National Institute for Health and Care Excellence (UK); 2016 Nov. National Institute for Health and Care Excellence: Clinical Guidelines.
Press, J., Dvorak, J. (2012). Low back pain. I: Brukner P et al (red). Clinical sports medicine. 4:e upplagan. McGraw-Hill Education.
Ryggstöd och ryggskydd vid ryggskott
Ett komprimerande ryggstöd eller ryggskydd med eller utan skenor som ger stöd för buk och bål kan lindra symtomen och göra det lättare att klara vardag och arbete under utläkningstiden. Ryggstöd och hjälpmedel bör aldrig vara den enda behandlingen utan skall ses som ett komplement till egenvård och eventuell annan behandling.
Nedan har vi valt ut lämpliga ryggstöd ur Rehabotekets sortiment. Vi har valt att ha ett betalt samarbete med Rehaboteket då deras skydd och företag svarar upp mot våra krav på funktions- och produktkvalitet, kompetens, kundservice samt snabb och trygg handel.
-
Lumback Stabil
1.299 krExtra stabilt ryggstöd med 4 skenor i ländryggen och bukplatta som tillsammans med elastisk microfiber och stabila kardborreband ger avlastning av en smärtande ländrygg. Höjd Fram 20...
-
Ryggstöd stabil
799 krStabilt ryggstöd med skenor och extra stabiliserande bandsystem. Ryggstödet avlastar ländryggen effektiv vid smärta och problem. Höjd Fram 20cm Höjd Bak 26 cm.
Stabilitet: ++...
-
Ryggkorsett LITE
989 krExtra låg och smidig ryggkorsett med avlastande skenor, tillverkat av Sensitex för bästa luftighet och komfort utan avkall på stabilitet. Höjd Fram 14 cm Höjd Bak 20 cm.
Stab...
Läs mer om Ryggskott (Akut Lumbago)
-
Behandling vid Ryggskott (akut lumbago)
Behandling vid Ryggskott Ryggskott uppstår ofta som akut smärta i ländryggen och orsakerna till smärta kan variera. Det är viktigt att behandlingen är inriktad mot de bakomliggande orsakerna till ryggskottet....
-
Övningar och egenvård vid ryggskott, ischias och diskbråck
Övningar och egenvård som hjälper vid ryggskott, ischias och diskbråck Övningar och egenvård är det man kan göra själv då man råkat ut för ryggskott, lumbago, ischias eller diskbråck. Vid...
Ibland har vi extra bra tips, kampanjer eller erbjudanden och då berättar vi om dem för dig i ett nyhetsbrev
Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.
Tänk på att:
Tips på innehåll:
Så här används informationen du lämnar