fbpx

Shop

Meny

Välj från lista

Schlatters sjukdom (schlatterknä)

Schlatters sjukdom (schlatterknä) är smärta från knäskålssenans fäste i underbenet på grund av överbelastning av vävnader i tillväxt. Barn i tillväxtåren mellan 8-15 års ålder och som samtidigt belastar knäna med mycket hopp och löpning kan drabbas.

Barns senor är starka men benvävnaden där senorna fäster hänger inte riktigt med vad gäller hållfasthet under tillväxtåren. Hos vuxna är det tvärtom sena och senfäste som är bräckligare än benvävnaden. Vid schlatters sjukdom svullnar fästet, som sitter på en knöl några centimeter nedanför tippen av knäskålen, upp och det värker under och/eller efter aktivitet som belastat lårmuskeln och knäskålssenan. Sjukdomstillståndet är ofarligt och läker vanligen ut, men kan leda till ett resttillstånd av en förstorad knöl i själva fästet, vilket kan ge smärta eller obehag vid knästående på hård underlag i vuxen ålder. Det är bra att belastningsanpassa och om inte det leder till förbättring så finns behandling och knäskydd som kan lindra besvären och underlätta fortsatt fysisk aktivitet under utläkningen.

Schlatterknä kallas smärta från överbelastning av knäskålssenans fäste högt upp på underbenets framsida, strax under knät.

Fästet blir uppluckrat och förstorat och känsligare för de dragkrafter som sker i detta från knäskålssenan (patellasenan). Det uppdrivna fästet blir också ömt och tryckkänsligt.

Det är inte farligt att belasta trots smärta men det rekommenderas att belastningsanpassa och söka en belastning där successiv förbättring nås.

Kompetensmatchad vård vid schlatter

Du kan få vår hjälp via video eller genom att boka en tid för ett fysiskt besök till någon av våra mottagningar.

Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.

Tänk på att:

Tips på innehåll:

Så här används informationen du lämnar