Schlatters sjukdom (schlatterknä)
Schlatters sjukdom (schlatterknä) är smärta från knäskålssenans fäste i underbenet på grund av överbelastning av vävnader i tillväxt. Barn i tillväxtåren mellan 8-15 års ålder och som samtidigt belastar knäna med mycket hopp och löpning kan drabbas.
Barns senor är starka men benvävnaden där senorna fäster hänger inte riktigt med vad gäller hållfasthet under tillväxtåren. Hos vuxna är det tvärtom sena och senfäste som är bräckligare än benvävnaden. Vid schlatters sjukdom svullnar fästet, som sitter på en knöl några centimeter nedanför tippen av knäskålen, upp och det värker under och/eller efter aktivitet som belastat lårmuskeln och knäskålssenan. Sjukdomstillståndet är ofarligt och läker vanligen ut, men kan leda till ett resttillstånd av en förstorad knöl i själva fästet, vilket kan ge smärta eller obehag vid knästående på hård underlag i vuxen ålder. Det är bra att belastningsanpassa och om inte det leder till förbättring så finns behandling och knäskydd som kan lindra besvären och underlätta fortsatt fysisk aktivitet under utläkningen.
Kompetensmatchad vård vid schlatter
Du kan få vår hjälp via video eller genom att boka en tid för ett fysiskt besök till någon av våra mottagningar.
Symtom
Smärtan vid Schlatters sjukdom kan vara allt ifrån svag till mycket intensiv och aktivitetshämmande. Smärtan är lokaliserad till området för knäskålssenans fäste på framsidan och högt upp på underbenet och detta är ofta svullet eller förtjockat samt ömt att trycka på. Smärtan ökar ofta vid uppresning, trappgång, löpning och hopp.
- Smärta från området på framsidan av knät där knäskålssenan fäster på underbenet.
- Svullnad eller förtjockning av fästet.
- Ökad smärtan vid aktivitet som belastar lårmuskeln och knäskålssenan som; uppresning, trappgång, hopp och löpning.
- Ömhet eller smärta vid tryck mot fästet.
Behandling
Schlatters sjukdom anses gå över av sig själv, men om den besvärar till den grad att aktivitetsnivån påverkas bör vård sökas. Det är dessvärre vanligt att individer som har besvär med Schlatter-knä slutar idrotta på grund av smärtan. Att minska den explosiva belastningen (hopp och ruscher) under träningen och i övrigt i vardagen är ett bra första steg att ta, men inte sluta helt.
Fysioterapi (sjukgymnastik) med övningar för fram- och baksida lår samt sätesmuskulatur där belastningen successivt stegras rekommenderas. Syftet med träning är att korrigera rörelsemönster för att reducera onödigt hög belastning mot quadriceps. Isometrisk träning används för att minska smärtan temporärt, vilket kan tillåta fortsatt träning.
Knäskydd vid Schlatter – så kallat Schlatterband, kan användas under träningen för att lindra besvären under utläkningsperioden.
Stötvågsbehandling har rapporterats vara en säker behandling med mycket gott resultat, men medlänge låg nivå av vetenskaplig evidens, då få studier ännu är gjorda. Behandlingen kan ges 2-5 gånger med följande förslag på behandlingsdos: rESWT; 2000-2500 impulser, 3.5 bar.
Lyssna 2.45 min in i detta klipp där den danske ortopeden Bjarne Pedersen pratar om sin kliniska erfarenhet av stötvågsbehandling vid Schlatter i knät.
Knäskydd och schlatterband vid Schlatter
Laserbehandling Schlatter
Behandling med laser har i studier visat sig hjälpa vid schlatter. Våra kroppar påverkas av ljus och laserljuset stimulerar aktiviteten i våra celler och leder till minskad smärta, minskad inflammation, minskad svullnad och främjar läkning.
Fördelar och effekt av laser
- Inflammationsmodulerande
- Smärtlindrande
- Minskar svullnad
- Påskyndar läkning
- Användas på akuta skador
- Användas på långvariga och svårbehandlade besvär
- Riskfritt
- Milda, få biverkningar
- Det känns inte
- Kan ge snabbt resultat som håller över tid
Hyr medicinsk laser av Skadekompassen
Vi har tagit fram ett tryggt erbjudande så att du enkelt kan hyra professionella laser för självbehandling. Det blir en kostnads- och tidseffektiv behandling då du genomför den själv varje dag.
- Du betalar via swish eller faktura.
- Du väljer om vi skall skicka den till ditt paketombud eller direkt hem till dig.
- Du får en retursedel så att du enkelt kan skicka tillbaka den.
- Det är enkelt förlänga hyran och önskar du köpa loss utrustningen så får du halva hyreskostnaden i rabatt.
- Du får behandlingsrekommendationer och support
Knäskydd och schlatterband vid schlatterknä
Nedan rekommenderar vi skydd och schlatterband som ger stöd och lindring vid Schlatter. Schlatterband syftar till att komprimera knäskålssenan för att minska smärtan som uppstår då kraft går igenom denna. Knäskydd kan även tillföra kompression över musklerna runt knät för att stimulera till både smärtlindring och ökad muskelaktivering av dessa. Knäskydd för schlatter kan även innehålla pelotter vilka med hjälp av remmar reglerar trycket mot knäskålssenan.
Vi har valt att ha ett betalt samarbete med Rehaboteket då de svarar upp mot våra krav på produktkvalitet, kompetens, service och snabb och trygg handel.
-
Knäskydd MB Schlatter, PFSS
1.999,00 krKnäskydd Schlatter Stabil är ett knäskydd för optimal avlastning av schlatter, hopparknä och knäskålsrelaterade problem i samband med aktivitet.
... -
Schlatterknäskydd – Genum Patella
399,00 krGenum Patella är ett enkelt och smidigt knäskydd speciellt utvecklat för idrottande barn mellan 8 – 15 år vid problem med schlatter.
... -
Stabilt Schlatter knäskydd
699,00 krKnäskydd Schlatter Stabil är ett knäskydd för optimal avlastning av schlatter, hopparknä och knäskålsrelaterade problem i samband med aktivitet.
...
Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.
Tänk på att:
Tips på innehåll:
Så här används informationen du lämnar