Shop

Meny

Välj från lista

Fotledsskydd vid stukad fot

Fotledsskydd vid stukad fot – Skadekompassen rekommenderar

Forskningen visar att fotledsskydd leder till direkt ökad stabilitet och funktionsförmåga, minskad svullnad samt minskad risk för upprepad fotledsstukning. Fotledsskydd ersätter inte neuromuskulär och styrkeökande träning utan rekommenderas som ett komplement till denna.

Ligamenten i foten ger en mekanisk stabilitet, information om fotens läge och rörelse (proprioception) samt guidar fotledens rörelser. Fotledsstukning är en av de vanligaste skadorna och upprepad stukning av foten är också mycket vanligt och kan leda till långvariga besvär med instabilitet, för tidiga åldersförändringar i leden (degenerativa förändringar) och kronisk smärta. Dessutom innebär den inte sällan sjukskrivningsdagar och vila från idrott och aktivitet. Vila från aktivitet innebär i sin tur ökad risk för överbelastningsskada av andra vävnader, som hälsena och knäskålssena när hög aktivitet återupptas efter en viloperiod.

Att tidigt komma igång med aktivitet och träning, med hjälp av fotledsskydd för att minska risken för återstukning är rekommenderat. 

Beroende på grad av stukning och vilken aktivitet man vill göra rekommenderas därför olika typer av stabiliserande hjälpmedel omgående efter stukning. Tejpning för att öka stabiliteten är en vanlig åtgärd, men studier visar att det kostar mer än ett fotledsskydd att regelbundet tejpa fotleden efter fotledsstukning.

Akut omhändertagande och egenvård

Om du så fort du har stukat foten (helst inom 30 sekunder) lägger på tryckförband samt ligger med foten i högläge (ovan hjärthöjd) har du stor möjlighet att reducera efterföljande blödning och svullnad. Minskad svullnad leder till snabbare läkning och betydligt mindre smärta. Trycket skall vara hårt, särskilt precis framför och under yttre fotknölen. Behåll det hårda trycket i ca 20 min, därefter bör du linda om med något mindre tryck. Ha gärna foten i högläge då och då närmsta timmarna med bibehållen trycklindning. Kyla är smärtlindrande, men hindrar ej fortsatt svullnad. Fokusera istället på tryck och högläge. Läs mer om egenvård.

Våra rekommendationer

  • Vid akut fotledsstukning av allvarlig grad (Grad III) där det ej går att stödja på foten skall man söka akut för att bedöma om fraktur föreligger. Om frakturen är stabil kan ett så kallat Aircast-skydd rekommenderas.
  • Vid akut fotledsstukning av mild eller måttlig grad (Grad I och II). Där det går att gå på foten, men då det är svullet och smärtande samt risk för återstukning finns rekommenderas semistabila skydd med kompressionsförmåga.
  • Vid fotledsstukning av måttlig grad (grad I och II) som sker under idrott och fysisk aktivitet och där målsättningen är att snarast återgå till denna rekommenderas också semistabila skydd helst med kompressionsförmåga. Om svullnaden är liten och inte återkommande kan semistabilt skydd utan kompression användas, Activ Ankle är då ett bra val, se nedan.
  • Vid mild stukning där endast liten svullnad och besvär finns och då man inte skall hålla på med aktiviteter där risk för återstukning finns, kan ett mjuka komprimerande skydd med eller utan remmar räcka.
  • Vid återkommande svullnad eller långdragen sådan kan också komprimerande skydd användas.
Läs mer om Stukad fot – fotledsstukning

Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.

Tänk på att:

Tips på innehåll:

Så här används informationen du lämnar