Supraspinatus tendinit (supraspinatus tendinos)
Supraspinatustendinit innebär att supraspinatusmuskelns sena har blivit inflammerad. Detta uppstår oftast efter överansträngning eller efter en skada/trauma och resulterar i att det gör ont att lyfta armen uppåt, ut från sidan av kroppen. Inflammationen, som är den första fasen i läkningsprocessen och alltså naturlig, går vanligtvis över inom några dagar men vävnadsförändringar och värk och besvär kan kvarstå. Smärttillståndet kallas efter den första fasen istället för supraspinatustendinos. Tendinit och tendinos beskriver alltså olika faser och sjukligt tillstånd i en vävnad och är inte samma sak. Tendinos beskriver en degenerativ icke inflammatorisk förändring av en sena och tendinit är inflammation av sena.

Smärtan vid dessa sjukdomstillstånd placerar sig på utsida eller framsida av axeln och ofta strålar det ner i utsida av överarmen. Skadan bedöms och omhändertas i den allmänna vården.
Kompetensmatchad vård för supraspinatus tendinit
Du kan få vår hjälp via video eller genom att boka en tid för ett fysiskt besök till någon av våra mottagningar.
Behandling för axelsmärta online hos Joint Academy, kostnad 0kr.
Joint Academy bedriver fysioterapi online på landstingskassa. Läs mer om Joint Academy och deras arbete med axelsmärta här eller anslut till programmet direkt via knappen nedanför.
Symtom
Smärtan placerar sig på utsida eller framsida av axeln samt även oftast ner längs utsida av överarmen.
Vid elevation föreligger ofta en smärtbåge (painful arc) vilket betyder att det gör särskilt ont att lyfta eller sänka armen mellan 70-130 graders vinkel ut från kroppen).
Det kan även göra ont att ha armen i ytterläget, det vill säga allra längst upp mot huvudet, men det är inte nödvändigt.
Det gör även ont då man trycker på själva sena eller senfäste.
Motståndstest är positivt (det gör ont att pressa armen utåt mot exempelvis en dörrpost/vägg).
Om svaghet föreligger vid motståndstest så kan en delbristning föreligga.
En smärtfri oförmåga att själv lyfta armen utåt (elevera) kan bero på total ruptur av supraspintatus eller neurologisk skada. Detta drabbar oftast medelålders och äldre.
När och var skall jag söka hjälp?
För diagnos och behandling
Vid smärta i axeln kan du söka direkt till en fysioterapeut (sjukgymnast) eller läkare specialiserad på ortopedisk medicin. De är specialiserade på axeldiagnostik och behandling. Fysioterapeuterna hjälper dig även med medicinsk träning, ergonomi och rehabilitering. Du kan söka direkt utan remiss. Använd vårt register över vårdgivare som arbetar med supraspinatus tendinit.
Vid dessa symtom ska du söka akut
Har du fått akut uppkommen smärta som är så stark att du har svårt att sova, svårt att röra armen och/eller måste ha stark smärtlindring bör du söka dig till din vårdcentral.
Likaså om du råkat ut för ett mildare trauma (våld, exempelvis ramlat) och har kraftig värk eller svårt att lyfta armen bör du söka till din vårdcentral.
Vad kan jag göra själv?
Akut
Vila från retsam belastning. Tänk på att du har en vävnadsskada som skall avlastas och läka ut. Försök minska den belastning som provocerar smärtan eller värken. Statiskt arbete eller upprepade belastning med armen positionerad en bit ut från kroppen eller i axelhöjd bör undvikas eller minskas till dess denna belastning inte framkallar besvär. Tag hjälp av ergonom eller fysioterapeut / sjukgymnast för förändring av belastningsbild i arbete eller idrottsutövande.
Medicinering. I den akuta fasen kan inflammationshämmande läkemedel som Ipren eller Voltaren provas.
Cirkulationsträning. Lätta avlastade övningar som görs flera gånger om dagen i syfte att smärtlindra och starta upp en läkprocess. Se förslag på övningar nedan.
Subakut – läkande
Aktiv vila. Under skadeperioden är det bra om du kan hitta andra former av träning och aktivitet. Prova med promenader, cykling, rullskridskor, skridskoåkning, gymträning av bål och underkropp etc.
Rehabiliteringsträning – medicinsk träning. Rehabträning är viktig del av omhändertagandet vid supraspinatus tendinit. Det är bra att göra excentrisk träning för just den muskeln i kombination med träning för att förbättra kontrollen och funktionen i skuldran. Dessa kan utföras dagligen i hemmet, men du bör följa ett program gjort just för dig av rehabspecialisten.
Behandling
Bäst omhändertagande får patienten då ett nära samarbete föreligger mellan rehabenhet och medicinenhet.
- Diagnostik och förklaring av skada
- Översyn av och hjälp till förändring av bakomliggande orsak
- Medicinsk träning (excentrisk-, koncentrisk-, stabiliserings-, koordinationsträning)
- Akupunktur
- Tvärfriktionsmassage
- Stötvågsbehandling
- Ultraljudsbehandling
- Laserbehandling
Detta görs på vårdenheten (vårdcentralen)
- Diagnostik och förklaring av skada
- Ordination av läkemedel
- Injektionsbehandling
Detta görs på ortopedavdelningen
- Diagnostik och förklaring av skada
- Ordination av läkemedel
- Injektionsbehandling
- Operation
Vad är supraspinatus tendinit?
Supraspinatus tendinit/tendinos innebär att det blivit en överansträngning i senan, med vävnadsförändringar och värk som följd.
Varför får man supraspinatus tendinit?
Muskeln Supraspinatus lyfter armen utåt-uppåt från sidan av kroppen, vilket kallas elevation. Under denna rörelse och framför allt då armen är rakt ut från kroppen kläms supraspinatussenan mot ”taket” i det trånga hålrum den skall glida genom. Är då senan svullen och känslig så uppstår smärta. Supraspinatus är den av axelledens vävnader som oftast blir skadad/överbelastad och symtomgivande. Skadan lokaliseras vanligtvis till senfästet, men kan även drabba själva senan eller muskeln. Naturliga åldersförändringar (degenerativa förändringar) och delbristningar (partiella rupturer) är vanligt förekommande. Ibland går senan helt av och det kallas då ruptur. Under den första reaktiva fasen uppstår en inflammation vilket startar igång läkningsprocessen i senan. Det är viktigt att lyssna på och ta hänsyn till tidiga symtom då fortsatt felaktig belastning hindrar senan att läka och återfå normalt utseende och belastningstålighet. Vid fortsatt för hög belastning utan vila går senan istället vidare i en felläkningsfas och därefter till en degenerativ fas. Dessa två faser innebär senförändringar och besvär som är betydligt svårare att med egenvård och olika behandlingsformer behandla.
Du kan läsa mer om senskadors olika faser och vilken typ av egenvård och behandling som rekommenderas i dessa i artikeln om senskador.
Prognos
Prognosen är god, men besväret kan fortgå länge och skadan förvärras om felaktig belastning av supraspinatus fortföljer.
Diffrentialdiagnoser
- Infraspinatus tendinit
- Bursit
- Begynnande frozen shoulder
- Utstrålande smärta från nacken
- AC-leds artros
Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.
Tänk på att:
Tips på innehåll:
Så här används informationen du lämnar