fbpx

Shop

Meny

Välj från lista

Tibialis posterior tendinopati

Tibialis posterior tendinopati är en senskada som drabbar tibialis posterior senan som löper från underbenets baksida, bakom den inre malleolen och ner till hålfoten. Skada på senan kan leda till nedsatt funktion av muskeln vilket resulterar i en överdriven pronation och i förlängningen till förändring av foten som kallas förvärvad plattfot. Den nedsatta funktion i muskel och sena kallas ofta för tibialis posterior dysfunktion och är i många fall synonymt med tibialis posterior tendinopati.

Symtom vid tibialis posterior tendinopati är aktivitetsrelaterad smärta på någon punkt längs senan. Ofta förekommer svullnad i och omkring senan vid malleolen. Det är inte ovanligt att fotvalvet kollapsar och foten tappar viktiga delar i sin funktion.

Behandlingen vid tibialis posterior tendinopati är först och främst specialanpassad träning för att främja läkning, men hjälpmedel i form av skoinlägg och fotledsstöd rekommenderas ofta. Skadan försämras om inga åtgärder tas och vid framskriden senskada och uttalad deformitet i foten kan operation vara nödvändigt.

I denna artikel förklarar vi symtom och när du ska söka vård. Vi ger tips på egenvård och vart du kan söka hjälp för diagnos och vidare hjälp med dina besvär.

Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.

Tänk på att:

Tips på innehåll:

Så här används informationen du lämnar