Trokanterit, smärta på utsidan av höften
Trokanterit är en senfästesskada eller slemsäcksinflammation som ger smärta på utsidan av höften och som förvärras när du ligger på sidan, står på ett ben eller vid mycket gång eller löpning. Det är ett mycket vanligt besvär, framförallt i den äldre populationen och kvinnor är mer drabbade än män.
Orsaken till trokanterit är framförallt så kallad tendinopati i höftens muskelsenor som fäster mot det benutskott som sitter på utsidan av höften, trokanter. Tidigare har bursit (slemsäcksinflammation) varit den primära förklaringen till smärta, men anses idag bara stå för en liten del av trokanteriter.
Vård vid Trokanterit
Du kan få hjälp via video eller genom att boka en tid för ett fysiskt besök till någon av våra mottagningar. Du kan även hyra en hemlaser för daglig behandling hemma.
Symtom vid Trokanterit
Symtom vid trokanterit är smärta på utsidan av höften, ofta specifikt mot det stora benutskott som finns där. Smärtan är ofta värre nattetid, t.ex. om ligger på sidan, eller vid stående längre stunder (mer än 15 minuter). Ibland beskrivs även symtom av utstrålande smärta samt parestesi. Det är inte ovanligt med symtom på båda sidorna (bilateralt).
Den som lider av trokanterit har även i större utsträckning besvär med ländryggsmärta, knäsmärt och knäartros samt iliotibialband smärta. Det är dock inte klarlagt om trokanterit orsakar dessa smärtor eller vise versa.
När och var ska jag söka hjälp
För diagnos och behandling
Om du besväras av smärta som du misstänker kan vara trokanterit är det bra att boka tid hos en vårdgivare som är vidareutbildad inom klinisk diagnostik och ortopedisk medicin, till exempel fysioterapeut. Det kan du göra direkt om symtomen inte har börjat avta inom ca 1-2 veckor.
Använd vårt register över vårdgivare som arbetar med trokanterit
Vid dessa symtom skall du söka akut
Om smärta på utsidan av höften har uppstått i samband med ett fall eller annat trauma samt att det är svårt att gå och stödja på benet är det viktigt att söka akut sjukvård.
Om det på kort tid uppstår en svullnad, rodnad och värmeökning i området samt om du får feber rekommenderas akut sjukvård.
Så här ställs diagnosen
En kombination av en grundlig sjukdomshistoria och en väl utförd klinisk undersökning går det att ställa diagnosen trokanterit utan teknisk undersökning. Smärtlokalisation, symtomdebut, provocerande aktivitet är information som hjälper undersökaren att komma fram till diagnos.
FABER-test och Trendelenburgs-test är rekommenderade test för diagnostik av trokanterit. FABER är en akronym och står för flexion, abduktion, utåtrotation (external rotation), smärta vid rörelsen anses som ett positivt test. Trendelenburgs innebär inspektion av bäckenrörelser vid enbensstående och i gång. Positivt FABER-test och/eller Trendeleburgs i kombination med att du kan ta på och av strumpor och skor utan besvär är tecken på trokanterit och är användbart i differentiering av trokanterit och höftledsartros.
Vad kan jag göra själv?
Det du gör själv är mycket viktigt när det kommer till att ta hand om din trokanterit. Behandling vid trokanterit är framförallt träning, avlastning och aktivitetsanpassning och smärtlindring.
Använd smärthanteringsmodellen för aktivitetsanpassning
I de fall smärtan kopplas till förändring i senorna som fäster på utsidan av höften belastning trots smärta, men inom vissa begränsningar. Smärthanteringsmodellen är ett beprövat verktyg för att anpassa belastningen.
Smärthanteringmodellen – SMH
Smärta utvärderas med hjälp av en 10 gradig skala, 0 motsvarar ingen smärta och 10 värsta tänkbara smärta.
Träning och belastning bör ej resultera i smärta som upplevs vara över 4-5 på denna skala. Det är okej att känna av smärta både under och efter träning till denna nivå men ska då ha klingat av till morgonen efter belastning. Om smärtan överskrider 4-5 på skalan bör belastningsgraden reduceras.
Ett tillägg till SMH är att smärtan inte ska förvärras vecka till vecka. Ett bra verktyg för att använda smärthanteringsmodellen är att föra träningsdagbok. Notera smärtnivå under en specifik belastning, 1-2 timmar efter belastning och morgonen efter. Jämför smärtnivå vecka till vecka i samband med den specifika belastningen och var vaksam på om graden av smärta ökar eller minskar.
Genom att bevaka smärta med detta verktyg kan aktivitet bibehållas trots skada. Det kan dock innebära att aktivitetsnivån modifieras mot vad som är normalt för dig, försök därför att aktivera dig genom alternativa träningsformer.
Läkning genom träning, vad händer
Träningen som rekommenderas vid trokanterit har framförallt två olika syften, (1) att stärka upp-, främja läkning i- och öka belastningstålighet av muskulaturen som fäster mot trokanter; och (2) hjälpa till att avlasta höfter genom att öka kontroll av bålen med bålmuskulatur.
Styrketräning med så kallad excentrisk träning och koncentrisk-excentrisk träning leder ofta till god läkning av tendinopati. Den teori som förklarar detta är att en cell kallad tenocyter tvingas aktiveras efter denna typ av träning. Tenocyter har till uppgift att bygga upp senan och kan därför leda till läkning.
Akut fas
I en akut fas av trokanterit rekommenderar vi framförallt aktivitets modifiering, avlastning och lättare träning. Smärtlindring med NSAID (antiinflammatorisk medicin) kan användas under en kort period om behov finns.
Avlastning:
- Undvik att sitta med korsade ben
- Undvik att ligga på den sida som är drabbad (eller ligg på rygg om båda sidor är drabbade)
- Placera en kudde mellan benen om du ligger på den sida som inte är smärtsam.
- Sitt med höfter högre upp än knäna
Anpassning av aktiviteter:
- Undvik långa promenader, löpning och mycket gång i trappor
- Minimera enbent belastning
Se övningar nedan för tips på träningsövningar i en akut fas.
Subakut fas
I den subakuta fasen är det rekommenderat att du börjar återuppta aktiviteter som tidigare undvikits. För bästa resultat rekommenderas att denna återgång utförs successivt, gärna i samråd med din fysioterapeut
Övningar i den subakuta fasen är mer belastande för att bygga styrka och tålighet, samt att åtgärda misstänkta biomekaniska utlösande faktorer. För tips på övningar i en subakut fas, se nedan.
Förebyggande och underhållande
När smärtan har klingat av och du har återupptagit tidigare aktivitetsnivå är det rekommenderat att fortsätta med träning för att bibehålla styrka, rörlighet och god biomekanik
Se nedan för tips på övningar i en förebyggande och underhållande fas.
Behandling vid Trokanterit
Rätt behandling vid trokanterit är viktigt. I en studie noterades att 79% av de individer som behandlats med träning och aktivitetsanpassning förbättrades under ett år, medan endast 52% av en kontrollgrupp, som inte erhöll behandling, förbättrades inom samma period.
Behandlingen är i första hand rehabiliteringsträning i kombination med korrekt avlastning. Om du lider av akut smärta kan receptfria antiinflammatoriska mediciner användas för att dämpa smärtan. Kortisoninjektioner används frekvent, men dess användning är omdiskuterad. I flera studier anses dock kortisoninjektioner vara en säker och potent smärtlindring. Injektionsbehandling bör kombineras med avlastning och träning för bästa och bestående effekt då endast injektionsbehandling resulterar i en sämre förbättring än genom endast träning.
Avlastning kan innebära aktivitets modifiering för att undvika eller reducera aktiviteter som provocerar symtom. Det kan också innebära avlastning från sidoliggande, sittande med korsade ben eller avlastning med skoinlägg vid benlängdsskillnad eller överdriven pronation. Om du upplever smärta när du korsar benen kan det också vara fördelaktigt att ligga med en kudde mellan knäna även när du ligger på motsatt sida från smärtan.
Rehabiliteringsträning vid trokanterit är främst inriktad på styrka och uthållighet i bålmuskulatur samt både styrka, rörlighet och uthållighet av höftens muskulatur. En belastningsregim med daglig excentrisk träning rekommenderas ofta vid tendinopatier. Det är dock viktigt att inte fastna i enbart excentrisk träning. Isometrisk och koncentrisk-excentrisk träning är även det viktigt och kan användas i olika stadier av skada och syften. Uppträning av en bättre biomekanik och muskelrekrytering är lämpligt om dessa bakomliggande faktorer till skadan föreligger.
Stötvågsbehandling brukar rekommenderas vid trokanterit och erfarenhetsmässigt brukar det leda till god och bestående lindring av symtomen om det kombineras med träning och avlastning. Studier som undersöker effekten av stötvågsbehandling vid trokanterit påvisar ofta goda resultat men saknar i många fall jämförelse med en kontrollgrupp vilket gör att en slutsats inte går att dra.
Palet Rich Plasma-injektion (PRP) är en behandlingsmetod som förekommer i behandling av trokanterit och har påvisad god effekt i ett fåtal studier. Behandlingen är ovanlig men kan användas om andra behandlingar inte leder till lindring av symtom.
Operation av trokanterit innebär framförallt att bursor opereras bort med eller utan förlängning av det iliotibiala bandet. Dessa operationer bör alltid reserveras till de individer som har haft långvariga besvär som inte har svarat på icke-kirurgisk behandling. Om du har tränat, avlastat och smärtlindrat i mer än 12 månader kan remiss till ortoped kirurg vara nödvändigt.
Vad är Trokanterit?
Orsaken till trokanterit är, som med många muskuloskeletala besvär, omdebatterad. Tidigare ansågs slemsäckar (bursor) vara inflammerade och drivande i smärtan, så kallad trokanterbursit. Smärtan anses även kunna vara refererad från rygg eller komma sekundärt från höftleden.
Förståelsen för orsaken till smärtan vid trokanterit har dock förändrats på senare tid och anses nu i stor utsträckning bero på senskada, så kallad tendinopati, av de yttre sätesmusklerna (gluteus medius och minimus). Bursit och refererad smärta kan dock vara orsaken till smärta, och misstänks vara mer vanligt förekommande vid svårare symtom eller symtom som inte svarar på vanliga behandlingsmetoder. Det är inte ovanligt med så kallade kalkinfällningar i gluteus medius och minimus senorna vid trokanterit.
För mer information om vad som sker vid tendinopati lär vår artikel om senskador här.
Varför får man Trokanterit?
Anatomi och biomekanik
I detta stycke beskrivs trokanter. Det finns ett större (trochanter major) och ett mindre (trochanter minor) utskott på lårbenet som båda bär namnet trokanter. För enkelhet kommer vi bara att referera till trochanter major som trokanter i beskrivningen.
Trokanter är namnet på det benutskott som går att känna på utsidan av höften. Benutskottet är en krök i lårbenet där det övergår i lårbenshalsen, följt av ledkulan. Det är en vanlig missförståelse att det är höftleden som går att känna på utsidan av höften men själva leden är belägen mot ljumsken.
Längs med den övre och yttre randen av trokanter fäster flera muskler som utför rörelser av benet i förhållande till bäckenet. På den främre kanten fäster gluteus medius; den mellersta – gluteus minimus; den bakre mellersta och bakre delen – gluteus maximus och den bakre delen – piriformis.
I området finns tre slemsäckar (bursor). Dessa bursor är påsar med vätska som har till uppgift att minska friktionen mellan sena och skelett. Trokanter bursan är lokaliserad mellan det iliotibiala bandet och trokanter och är den största av bursorna. Gluteus medius bursan sitter mellan lår
Muskulaturen på utsidan av höften har till uppgift att föra benet ut till sidan från kroppen (abduktion) samt att balansera och stabilisera höft, bål och bäcken vid gång, löpning och andra aktiviteter som utförs främst på ett ben i taget.
Höftens anatomi och biomekanik kan liknas med axeln, båda lederna är så kallad kulleder som kan utföra rörelser i ett stort omfång. Därför finns det också en stor liknelse mellan skador som vanligt uppstår i axel och höften. Ett vanligt fenomen vid axelbesvär är ett så kallat impingement, dvs. en inklämning av sena, senfäste eller bursa mellan överarmsbenet och ett benutskott från skulderbladet (akromion). I höften finns inget benutskott som kan liknas akromion, men däremot finns ett stramt och brett band av fascia som kallas det iliotibiala bandet. Detta band löper från höftbenskammen och sätesmuskulaturen ner över trokanter och utsidan av låret ner och över knät. Som akromion i axeln kan det iliotibiala bandet orsaka inklämning, speciellt då bäckenet tippas åt sidan och trokanter skjuter ut mot bandet. Strukturerna som kan klämmas in mellan det iliotibiala bandet och trokanter är främst trokanter bursan, gluteus medius och gluteus minimus senor och seninfästen.
Genetik
Kvinnor drabbas i högre utsträckning än män med en kvot på ca 4:1. Anledningen anses vara att det kvinnliga bäckenet är bredare och utåtvikt än det manliga och att detta leder till annorlunda belastning mot muskelfästerna. Trokanterit är vanligare bland äldre individer och debuterar ofta i 50års åldern.
Skolios, benlängdsskillnad, samtidig fotskada (hälsporre, hälseneinflammation, skräddarknuta och mortons neurom) samt ledsjukdom i höft, knä och fot är riskfaktorer för utveckling av trokanterit.
Knäsmärta, ländryggssmärta och iliotibial bands smärta har rapporterats vara både symtom och riskfaktorer för trokanterit, vad som orsakar vad är ännu inte helt klarlagt. Övervikt anses också i vissa studier vara en riskfaktor för utveckling av trokanterit men även här är sambandet helt entydigt.
Prognos
Prognos vid trokanterit är god, de allra flesta med trokanterit återhämtar sig inom 1 år vid rätt åtgärd.
Differentialdiagnoser
Det finns många differentialdiagnoser till trokanterit, och de flesta är mycket ovanliga eller skiljer sig tydligt från en klassisk klinisk presentation av trokanterit. Några exempel på dessa är:
- Ruptur i glutealmuskulaturens senor
- Höftledsartros
- Fibromyalig
- FAI
- SI-leds smärta
- Ländryggsbesvär, refererad eller radierande smärta (L2-L4)
- Stressfraktur på lårbenshalsen
- Morel-lavallee lesion
Referenser
Bird PA, Oakley SP, Shnier R, Kirkham BW. Prospective evaluation of magnetic resonance imaging and physical examination findings in patients with greater trochanteric pain syndrome. Arthritis Rheum. 2001 Sep;44(9):2138-45.
Fearon AM, Scarvell JM, Neeman T, Cook JL, Cormick W, Smith PN. Greater trochanteric pain syndrome: defining the clinical syndrome. Br J Sports Med. 2013 Jul;47(10):649-53.
Ho GW, Howard TM. Greater trochanteric pain syndrome: more than bursitis and iliotibial tract friction. Curr Sports Med Rep. 2012 Sep-Oct;11(5):232-8.
Leonard MH. Trochanteric syndrome; calcareous and noncalcareous tendonitis and bursitis about the trochanter major. J Am Med Assoc. 1958 Sep 13;168(2):175-7.
Mellor R, Bennell K, Grimaldi A, Nicolson P, Kasza J, Hodges P, Wajswelner H, Vicenzino B. Education plus exercise versus corticosteroid injection use versus a wait and see approach on global outcome and pain from gluteal tendinopathy: prospective, single blinded, randomised clinical trial. BMJ. 2018 May 2;361:k1662.
Pianka MA, Serino J, DeFroda SF, Bodendorfer BM. Greater trochanteric pain syndrome: Evaluation and management of a wide spectrum of pathology. SAGE Open Med. 2021 Jun 3;9:20503121211022582.
Segal NA, Felson DT, Torner JC, Zhu Y, Curtis JR, Niu J, Nevitt MC; Multicenter Osteoarthritis Study Group. Greater trochanteric pain syndrome: epidemiology and associated factors. Arch Phys Med Rehabil. 2007 Aug;88(8):988-92.
Övningar vid trokanterit - Akut
I det akuta stadiet av trokanterit rekommenderas övningar som ökar cirkulation och som kan minska symtom. När smärtan är som värst kan det vara svårt att gå på med mer krävande träning. Se tips på avlastning ovan.
Pendla med höften
Stå bredvid en stol eller liknande för balansstöd. Låt det påverkade benet hänga fritt i luften, och för det mjukt och fint framåt/bakåt samt utåt. Överkroppen hålls stilla under hela övningen.
Släpcykling
Ligg på rygg med benen raka. Bibehåll kontakt med hälen i underlaget under hela övningen, och glid med hälen upp mot rumpan så långt du kan inom smärtgräns. Sträck sedan ut knät genom att glida ut med hälen igen, och avsluta med att aktivera lårmusklerna på framsidan så att knät sträcks ut fullt. Upprepa
Övningar vid trokanterit - Subakut
I det subakuta stadiet av trokanterit är fokus i rehabträning styrka och uthållighet i höft och bålmuskulatur samt biomekanik och rörelsemönster. Grad av symtom, aktivitetsnivå och individens förutsättningar är sådant som påverkar vilka rehabövningar som rekommenderas.
Abduktion av höften med gummiband
Fäst gummibandet på utsidan av foten, och den andra änden i en fast punkt vid sidan av dig, till exempel ett bordsben. Behöver du balansstöd kan du ha en pinne i handen, eller ha en stolrygg stående framför dig. Den foten som har gummiband runt sig lättar från golvet, och förs rakt ut åt sidan i en mjuk rörelse så långt du kan inom smärtgräns och utan att det åstadkommer någon ytterligare rörelse i resten av kroppen. Bromsa sedan långsamt tillbaka till utgångsläget och upprepa.
Extension av höften med gummiband
Fäst ett gummiband runt ankeln, och fäst det i en fast punkt framför dig, exempelvis i ett bordsben. För balansstöd kan en pinne användas i ena handen. Övningen börjar med att hälen förs rakt bakåt så att rumpan spänns. Fokusera på att bibehålla kontroll av svanken under hela övningen. Benet förs så långt bak du kan utan att det sker någon ytterligare rörelse i ländryggen. För sedan benet långsamt tillbaka igen och upprepa.
Höftlyft
Ligg på rygg med böjda ben. Pressa hälarna lätt ner i marken så att du känner att rumpans muskler spänns, och lyft sedan upp rumpan så att den hamnar i en rak linje mellan knän och axlar. Sänk sedan långsamt neråt igen.
Övningen kan göras svårare med ett ben i taget
Övningar vid trokanterit - Förebyggande
När symtomen har avtagit mer övergår rehabträningen vid trokanterit träning från rehab till mer förebyggande. Det innebär träning med övningar som utmanar höfter och bål med styrka, uthållighet och balans. Som tidigare faser måste övningarna i denna fasen anpassas efter individens förmåga och vilka krav som denna ställer på funktion.
Marklyft
Stå med fötterna höftbrett isär. Lyft upp en skivstång och håll den nära kroppen med axelbrett avstånd mellan händerna. I början kan det vara bra att börja med en lättare stång eller enbart en pinne för att få in tekniken. Böj lätt i knäna och för din rumpa långt bakåt samtidigt som du sänker ner stången så långt du kan utan att du tappar kontrollen på ländryggen. Vänd sedan åter upp genom att räta på kroppen, skivstången hålls nära kroppen tills du åter står rakt upp. Upprepa.
Utfall i sidled
Ta ett stort steg i sidled. Böj i knät och höften så att rumpan rör sig bakåt/neråt. Fokus på att knät ska peka i samma riktning som knät under hela övningen, och ej hamna framför foten. Ryggen hålls i neutralposition så att ingen extra rörelse sker där. Pressa dig sedan uppåt genom att trycka foten mot marken och sträcka i knä och höft. Upprepa åt andra hållet.
Enbensbalans "klockan"
Stå på ditt skadade ben, och tänk att du står i mitten av en klocka. Böj lite i knät och för sedan det andra benet så långt fram mot ”kl 12” som möjligt och markera lätt med tån, samtidigt som du håller balansen. Gå sedan vidare till ”kl 6”, ”kl 3” och ”kl 9”. Hela tiden med fokus på att hålla balansen. Träna på att nå längre och längre iväg med foten, och sedan kan du gradvis röra dig mellan alla klockslag i olika kombinationer. För ytterligare svårighetsgrad kan du dessutom göra det med stängda ögon.
Bålkontroll i ryggliggande
Ligg på rygg med böjda ben, gärna med en ihoprullad handduk längs ryggraden för ökad instabilitet. Håll armarna rakt upp mot taket så att skulderbladen ej tillför extra stöd mot marken. Pressa ner svanken mot underlaget med så låg kraft som möjligt. Ett tips för att hitta de djupa magmusklerna i denna övningen är att försöka dra in naveln mot ryggen. Lägg sedan till kombinationsrörelser av armar och ben samtidigt som en anspänningen i bålens muskulatur bibehålls. Släpp ner ena armen och lyft motsatt ben en aning från marken utan att tappa kontrollen över magmuskulaturen. Det är viktigt att inte spänna de ytliga magmusklerna, ”sex-packet”, utan istället försöka slappna av i dessa och använda den djupa magmuskeln. Försök även att bibehålla en lugn andning under övningen.
Knäböj ett ben
Ställ dig på ett ben. Med bibehållen svank för du rumpan bakåt/neråt i en kontrollerad rörelse genom att böja i knä och höft. Kontrollera att knät går i samma riktning som foten under hela övningen, samt att knät inte hamnar framför tårna. Gå så djupt du klarar med kontroll, och vänd sedan uppåt igen. Upprepa.
Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.
Tänk på att:
Tips på innehåll:
Så här används informationen du lämnar