Shop

Meny

Välj från lista

Trokanterit, smärta på utsidan av höften

Trokanterit är en senfästesskada eller slemsäcksinflammation som ger smärta på utsidan av höften och som förvärras när du ligger på sidan, står på ett ben eller vid mycket gång eller löpning. Det är ett mycket vanligt besvär, framförallt i den äldre populationen och kvinnor är mer drabbade än män.

Orsaken till trokanterit är framförallt så kallad tendinopati i höftens muskelsenor som fäster mot det benutskott som sitter på utsidan av höften, trokanter. Tidigare har bursit (slemsäcksinflammation) varit den primära förklaringen till smärta, men anses idag bara stå för en liten del av trokanteriter.

Behandling vid trokanterit är framförallt avlastning, aktivitetsanpassning samt träning, alltså sådant som du i stor utsträckning kan göra själv, men det är lämpligt att du börjar med en undersökning och diagnos samt förskrivning och genomgång av detta med din fysioterapeut. I artikeln nedan ger vi dig tips på hur du kan hitta avlastning och vilka övningar du kan göra vid trokanterit.

Vård vid Trokanterit

Du kan få hjälp via video eller genom att boka en tid för ett fysiskt besök till någon av våra mottagningar. Du kan även hyra en hemlaser för daglig behandling hemma.

Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.

Tänk på att:

Tips på innehåll:

Så här används informationen du lämnar