Whiplash
Whiplash, pisksnärtskada eller WAD (Whiplash Associated Disorder) är ett tillstånd som kan uppstå efter att en person fått en plötslig och kraftig stöt som leder till att huvudet kastas bakåt och sen hastigt framåt. Den vanligaste orsaken till Whiplash är bilolyckor, men det kan också orsakas av ett fall, en idrottsskada eller en annan typ av trauma.
Symtom på Whiplash kan omfatta nacksmärta, stelhet, huvudvärk, yrsel, trötthet, känselstörningar och balansproblem. I vissa fall kan personer med Whiplash också uppleva förändringar i humör eller beteende.
Det finns ingen universalbehandling för Whiplash, men en kombination av behandlingar rekommenderas ofta. Dessa kan inkludera medicinering, sjukgymnastik, massage, akupunktur och/eller kiropraktik. I vissa fall kan det vara nödvändigt med kirurgi.
Rehabilitering är en viktig del av behandlingen av Whiplash. Detta kan omfatta övningar för att töja och stärka nackmusklerna samt aktiviteter för att förbättra balansen och koordinationen.
Om du tror att du kan ha Whiplash är det viktigt att du träffar en läkare eller annan sjukvårdspersonal för diagnos och behandling. Med rätt behandling kommer de flesta personer med Whiplash att återhämta sig helt och hållet.
Vård vid Whiplash
Du kan få hjälp via video eller genom att boka en tid för ett fysiskt besök till någon av våra mottagningar. Du kan även hyra en hemlaser för daglig behandling hemma.
Symtom vid Whiplash
Whiplash kan medföra en stor variation av symtom. Symtomen uppstår ofta direkt men kan även komma flera dagar efter traumat. Det vanligaste symtomet är lågintensiv konstant nacksmärta men även andra typer av smärta och symtom förekommer.
Symtom vid Whiplash:
- Nacksmärta
- Muskelstramhet eller muskelsammandragning i nacken
- Nedsatt nackrörlighet, ofta svårt att rotera huvudet
- Huvudvärk, ofta belägen till bakre delen av huvudet
- Smärta ner mot skulderblad och ryggen
- Yrsel
- Domningar, i ansikte eller armar
- Trötthet
- Sömnstörningar
Det finns en stor variation i hur länge symtom vid Whiplash kvarstår. Vissa individer har endast besvär i några veckor upp till någon månad medan andra har symtom i flera år efter skadetillfället.
När och var ska jag söka hjälp?
För diagnos och behandling
Om du har symtom som du misstänker kan vara kopplade till Whiplash är det bra att boka tid hos en vårdgivare som är vidareutbildad inom klinisk diagnostik och ortopedisk medicin, till exempel fysioterapeut. Det kan du göra om symtomen inte har börjat avta inom ca 1-2 veckor.
Använd vårt register över vårdgivare som arbetar med Whiplash
Vid dessa symtom ska du söka akut
Det är viktigt att uppsöka akut sjukvård om du nyligen utsatts för ett pisksnärtstrauma och har:
- Domningar i armar, händer, ben och fötter.
- Kraftig smärta i nacken
Såhär ställs diagnosen
Diagnosen Whiplash ställs framförallt genom sjukdomshistoria (anamnes) och klinisk undersökning. Vid lågintensiv nacksmärta och/eller stelhet efter att ha blivit utsatt för ett trauma som stämmer överens med whiplash räcker ofta för diagnos. Teknisk utredning som röntgen och MR används för att bestämma omfattning av skada om specifika symtom förekommer. Finns misstanke om grad II, III, IV rekommenderas ofta röntgen, vid misstanke om grad III eller IV kan MRT användas. För mer information om klassificering av Whiplash se rubriken ”Vad är Whiplash” längre ner i artikeln.
Vad kan jag göra själv
Det du kan göra själv är mycket viktigt vid rehabilitering efter Whiplash. Det är viktigt att fortsätta hålla sig aktiv i den mån det är möjligt. Lättare aktiviteter som promenader och enkla nackrörelser främjar läkning av skador som kan ha uppstått i samband med Whiplash. Konditionsträning har generellt en positiv effekt på smärta, 30 minuter cykling eller rask promenad två till tre gånger per vecka kan leda till smärtreduktion vid långvarig nacksmärta.
Receptfria anti-inflammatoriska läkemedel, NSAID, eller läkemedel som innehåller paracetamol kan användas i syfte att lindra smärta.
Hållning kan vara viktigt att tänka på efter Whiplash då många strukturer i nacken kan utmanas i onödan vid dåligt hållning. Detta gäller både i stående, sittande och i liggande. Försök att alltid hålla en ståtlig hållning med hakan lätt indragen i stående och sittande. Sovposition och position i liggande kan hjälpas av att ligga med en låg kudde och undvika att använda flera kuddar om du ligger på rygg, sidosovare kan istället må bra av att ha en något högre kudde.
Behandling vid Whiplash
En av de viktigaste delarna av behandling vid Whiplash är information. Att personen som drabbats tidigt får information om skadan, att prognosen ofta är god och det inte är farligt har visat sig ha en stor effekt för utvecklingen av besvären. Att ”övermedikalisera”, dvs att bromsa individen för mycket, lägga för mycket vikt på vidare utredningar och medicinering kan leda till sämre långsiktigt resultat. För en god återhämtning rekommenderas en gradvis återgång till så mycket normala aktiviteter som möjligt tidigt, så långt smärta och funktion tillåter.
Fysioterapi rekommenderas i de allra flesta fall av Whiplash, både vid akuta smärta men också vid långvariga symtom. Fysioterapeuten kan hjälpa med ergonomi och hållning, information om skadan, specifik rehabträning och träningsråd samt manuell behandling. Träning kan innefatta mer generella råd som konditionsträning men även mer specifikt riktad nackmuskelträning. Träning har i flertalet studier visat på effekt på smärta vid whiplash och speciellt specifikt riktad nackträning. Nackträning med Virtual Reality-glasögon har på senare tid fått erkännande som behandling vid Whiplash, träningen är enkel att utföra och VR-glasögonen tillför även ett starkt utvärderingsmått.
Fysioterapeuter, kiropraktorer och naprapater kan även använda så kallade mobilisering och manipulationstekniker för att behandla symtom vid whiplash. I ett tidigt skede av whiplash rekommenderas inte manipulation av nackens leder. Behandlingen syftar till att öka rörlighet och funktion samt minska smärta. Mobilisering och manipulation av nacken ska ses som ett komplement till träning.
Massage och akupunktur är ytterligare behandlingsalternativ som kan användas i kombination med annan intervention vid whiplash. Syftet med behandlingen är att minska smärta.
Operation är sällan nödvändigt vid Whiplash och rekommenderas främst om skadan har resulterat i instabilitet på grund av skador på ligament eller skelett. Injektionsterapi har inte visat sig ha god effekt som behandling vid Whiplash.
Avlastning med nackortoser rekommenderas i regel inte vid Whiplash, detta då det i studier har noterats att individer behandlade med nackortos rapporterar högre grad av smärta än individer som har fått röra fritt på nacken.
Vad är Whiplash
Definitionen av Whiplash är en nackskada som uppstått till följd av en acceleration-decelerationsmekanism som orsakar att en hastig extensionsrörelse följt av en hastig flexionsrörelse i nacken, det vill säga en bakåtböjning följt av en framåtböjning.
Whiplash-traumat kan orsaka skada på nackens leder, diskar, ligament, muskler och nervrötter och skador på dessa strukturer kan förklara den stora variation i symtom som förknippas med skadan.
Skada på facettlederna i nacken som följd av Whiplash är sannolikt orsak till nacksmärta och huvudvärk, medan förändringar på alarligamentet i nacken har noterats hos individer med långvariga symtom efter Whiplash.
Whiplash klassificeras efter en fyra gradig skala utifrån symtom och undersökningsfynd.
Grad I – Nacksmärta och/eller upplevd nackstelhet, inga fynd från klinisk undersöknig
Grad II – Nacksmärta och/eller upplevd nackstelhet med en nedsatt rörlighet eller ömma punkter.
Grad III – Nacksmärta och/eller upplevd nackstelhet med neurologiska fynd (nedsatta reflexer, svaghet och känselnedsättnign)
Grad IV – Nacksmärta och/eller upplevd nackstelhet med frakturer i nacken
Varför får man Whiplash
Whiplash definieras av det trauma som nacken utsatts för, hastig extension följt av hastig flexion. Vanligast är att skadan uppstår i samband med bilolyckor, och specifikt där en bil blir påkörd bakifrån. Skadan kan också uppstå i samband med andra former av olyckor, till exempel inom utövande av kontaktsporter.
Symtomen som uppstår vid Whiplash är varierande från individ till individ. Detta kan sannolikt förklaras med att traumat kan orsaka skador på flera olika strukturer. Långvariga besvär med huvudvärk i kombination med nacksmärta efter whiplash har kopplats till skador på nackens facettleder.
Varför vissa får långvariga och andra endast relativt kortvariga besvär är ännu oklart. Studier med högupplöst magnetkameraundersökning på individer med långvariga besvär visar att dessa i större grad påvisar skador på ligament alare i nacke än jämfört med en frisk kontrollgrupp.
Utöver fysiska komponenter har långvariga symtom efter whiplash tydligt kopplats till psykologiska faktorer som ångest, depression och katastroftankar.
Referenser
Ludvigsson ML, Peterson G, O’Leary S, Dedering Å, Peolsson A. The effect of neck-specific exercise with, or without a behavioral approach, on pain, disability, and self-efficacy in chronic whiplash-associated disorders: a randomized clinical trial. Clin J Pain. 2015 Apr;31(4):294-303.
Sarig Bahat H, Takasaki H, Chen X, Bet-Or Y, Treleaven J. Cervical kinematic training with and without interactive VR training for chronic neck pain – a randomized clinical trial. Man Ther. 2015 Feb;20(1):68-78.
Seferiadis A, Rosenfeld M, Gunnarsson R. A review of treatment interventions in whiplash-associated disorders. Eur Spine J. 2004 Aug;13(5):387-97.
Oostendorp RAB, Elvers JWH, van Trijffel E, Rutten GM, Scholten-Peeters GGM, Heijmans M, Hendriks E, Mikolajewska E, De Kooning M, Laekeman M, Nijs J, Roussel N, Samwel H. Clinical Characteristics and Patient-Reported Outcomes of Primary Care Physiotherapy in Patients with Whiplash-Associated Disorders: A Longitudinal Observational Study. Patient Prefer Adherence. 2020 Sep 28;14:1733-1750.
McClune T, Burton AK, Waddell G. Whiplash associated disorders: a review of the literature to guide patient information and advice. Emerg Med J. 2002 Nov;19(6):499-506.
Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.
Tänk på att:
Tips på innehåll:
Så här används informationen du lämnar