Neue
Tåböjning med handduk
Övningsbeskrivning
Sitt på en stol med fötterna i golvet. Placera en lite tjockare handduk under halva foten. Målet är sedan att dra in handduken under foten genom att böja in tårna och aktivera hela undersidan av foten. Notera att det inte bara är tårna som är aktiva, utan försök jobba med hela framfoten. När du inte kan samla ihop mer utav handduken så ska du putta ut den igen genom att sträcka i tår och fot och släta ut handduken igen. Upprepa.
Växelvis tåsträck


Övningsbeskrivning
Sitt eller ligg ner så att foten är avlastad. Lyft upp stortån så högt du kan, samtidigt som resterande tår böjs så långt ner de kan. Håll kvar i ytterläget några sekunder, och böj sedan stortån neråt så långt det går samtidigt som resterande tår lyfts så högt upp det går. Håll kvar. Byt håll och upprepa.
Inåtföring av stortån


Övningsbeskrivning
Sitt ner på en stol med hela foten i marken. Slappna av i tårna, och för stortån in mot mitten och bort från de andra tårna. I början är det vanligt att det inte blir så stor rörelse, kanske ingen alls. Men träning ger färdighet.
Ibland kan det hjälpa att hålla ett finger på stortåns insida för att taktilt försöka hjälpa till att visa åt vilket håll rörelsen ska ske åt.
Utfall i sidled


Övningsbeskrivning
Ta ett stort steg i sidled. Böj i knät och höften så att rumpan rör sig bakåt/neråt. Fokus på att knät ska peka i samma riktning som knät under hela övningen, och ej hamna framför foten. Ryggen hålls i neutralposition så att ingen extra rörelse sker där. Pressa dig sedan uppåt genom att trycka foten mot marken och sträcka i knä och höft. Upprepa åt andra hållet.
Utfallssteg


Övningsbeskrivning
Ta ett stort steg och ställ dig med fötterna så långt ifrån varandra som möjligt. Ha lika mycket tyngd i bägge benen, och hitta en neutralposition för ryggen. Böj sedan i bägge knäna så att du rör dig rakt neråt mot golvet, utan att det sker någon extra rörelse i ryggen. Det främre knät ska hela tiden vara ovanför foten. Pressa dig sedan rakt uppåt igen genom att sträcka i bägge knäna. Upprepa innan du sedan byter plats på fötterna och gör samma sak.
Enbensbalans "klockan"
Övningsbeskrivning
Stå på ditt skadade ben, och tänk att du står i mitten av en klocka. Böj lite i knät och för sedan det andra benet så långt fram mot “kl 12” som möjligt och markera lätt med tån, samtidigt som du håller balansen. Gå sedan vidare till “kl 6”, “kl 3” och “kl 9”. Hela tiden med fokus på att hålla balansen.
Träna på att nå längre och längre iväg med foten, och sedan kan du gradvis röra dig mellan alla klockslag i olika kombinationer. För ytterligare svårighetsgrad kan du dessutom göra det med stängda ögon.
Tåhävning sumo


Övningsbeskrivning
Ställ dig med fötterna så brett isär du kan, fötterna pekar ut åt sidan. Händerna hålls rakt framför kroppen som balanshjälp. Böj i höfter och knän så du kommer ner lite mer mot golvet. Bibehåll sedan denna position samtidigt som du lyfter hälarna från marken så högt du kan, och sedan sänker ner dem sakta igen. Upprepa.
Skjuta pilbåge


Övningsbeskrivning
Ställ dig med höftbrett avstånd mellan fötterna. För den ena armen rakt framåt så långt du kan, och den andra armbågen så långt bakåt du kan. Föreställ dig att du håller i en pilbåge och spänner upp pilen maximalt. Håll kvar det läget i några sekunder och skifta sedan arm.
Kapseltöjning höft - flexion/extension


Övningsbeskrivning
Sätt dig långt ut på kanten av ett bord/säng. Ta tag om det ena knät och lägg dig ner på rygg. Knät dras så långt upp mot bröstet som du kan, och det andra benet hänger mjukt och avslappnat ner. Ligg kvar i några minuter, kom sedan upp och byt ben
Retraktion av nacke


Övningsbeskrivning
Sitt på en stol med god hållning. Ha gärna en spegel framför dig så att du kan bibehålla rätt position av huvudet. För hakan rakt bakåt utan att vinkla ner huvudet, du ska hela tiden kunna ha ögonkontakt med dig själv i spegeln. Gå så långt bak du kan inom smärtgräns. Släpp efter och upprepa.
Övningen kan stegras lite genom att du lägger fingrarna på hakan och hjälper till att ta ut rörelsen ytterligare genom ett lätt tryck av fingrarna mot hakan.
Viss smärta centralt kring ryggraden är okej under tiden du gör övningen, så länge du upplever dig totalt sett bättre efteråt. Men om smärtan börjar stråla ut mot skuldra/axel/arm så avbryter du.
Rotation av nacken


Övningsbeskrivning
Sitt på en stol med god hållning. Håll ner hakan något och rotera huvudet mjukt från sida till sida, så långt du kan inom smärtgräns. Håll kvar någon sekund i ytterläget.
Extension / bakåtböjning av bröstryggen


Övningsbeskrivning
Ställ dig framför en vägg eller dörr i gångstående. Sätt händerna i nacken/bakom huvudet och stötta armbågarna mot väggen. Glid sedan uppåt med armbågarna, samtidigt som du för bröstet närmre väggen. Gå så långt som det känns okej smärtmässigt, och vänd sedan tillbaka. Upprepa.
Viss ökad smärta centralt kring ryggraden är okej under tiden du gör övningen, så länge du upplever dig totalt sett bättre efteråt. Men om smärtan börjar stråla ut i sidan mot revbenen och kanske tom fram mot bröstet så avbryter du.
Lyft av hålfoten


Övningsbeskrivning
Sitt på en stol, med hela foten i marken. Börja med att notera hur du har belastningen under foten så att den är jämnt fördelad fram/bak och insida/utsida, tänk att undersidan av foten ska ha så stor understödsyta som möjligt – som att foten sjunkit ut över golvet och är avslappnad. Sedan är målet att “förkorta” foten, genom att du mjukt drar framfoten bak mot hälen. Tårna ligger avslappnade under hela övningen, det som ska jobba är hålfoten. Det är ingen stor rörelse som sker, så ta inte i för mycket för då är det lätt att det är tårnas “böjar”-muskler som tar över istället, utan känn efter att det tar på rätt ställe.
Spreta med tårna


Övningsbeskrivning
Sitt eller ligg ner. Aktivera foten och gör så att avståndet mellan varje tå ökar. Håll kvar i det läget i några sekunder, och slappna sedan av. Upprepa.
Ibland kan det underlätta att samtidigt spreta med fingrarna för att hjälpa hjärnan att förstå vilken rörelse det är som ska ske i foten.
Eversion fot - vinkla foten utåt.


Övningsbeskrivning
Sitt på golvet med benen raka, alternativ sitt på en stol med hälen i marken. Vinkla ut fotsulan utan att det sker någon rörelse i resten av benet. Föreställ dig att lilltån ska närma sig underbenets utsida. När du inte kommer längre vinklar du tillbaka igen och upprepar.
Inversion


Övningsbeskrivning
Sitt på golvet med benen raka, alternativ sitt på en stol med hälen i marken. Vinkla in fotsulan så att den förs inåt, utan att det sker någon rörelse i resten av benet. Tänk att hålfoten ska närma sig underbenets insida. När du inte kommer längre vinklar du tillbaka igen och upprepar.
Balans - stå på ett ben

Övningsbeskrivning
Lägg över all tyngd i ena benet, och lyft upp det andra benet en bit framför dig i luften. Händerna korsas på bröstet. Försök stå kvar på detta sätt tills du blir trött i benet.
Övningen kan göras lättare genom att hålla händerna ut åt sidan, och kan göras svårare genom att sluta ögonen.
Känner du dig osäker på att utföra denna övningen rekommenderar vi att du står i ett hörn hemma, eventuellt med en stolsrygg framför dig. Då minskar du risken att ramla utan kan endast luta dig mot väggen eller ta tag i stolsryggen om du tappar balansen.
Pendla med höften



Övningsbeskrivning
Stå bredvid en stol eller liknande för balansstöd. Låt det påverkade benet hänga fritt i luften, och för det mjukt och fint framåt/bakåt samt utåt. Överkroppen hålls stilla under hela övningen.
Släpcykling


Övningsbeskrivning
Ligg på rygg med benen raka. Bibehåll kontakt med hälen i underlaget under hela övningen, och glid med hälen upp mot rumpan så långt du kan inom smärtgräns. Sträck sedan ut knät genom att glida ut med hälen igen, och avsluta med att aktivera lårmusklerna på framsidan så att knät sträcks ut fullt. Upprepa.
Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.
Tänk på att:
Tips på innehåll:
Så här används informationen du lämnar