fbpx

Shop

Meny

Välj från lista

Datortomografi (DT – CT)

Datortomografi (DT – CT)

Datortomografi (DT) även kallat CT (Computed Tomography), bygger på samma princip som en konventionell röntgen, men istället för att bara ta en bild, låter man röntgenkameran rotera runt och längsmed patienten som en spiral och ta en mängd bilder från olika lägen. Med hjälp av en dator lägger man sedan ihop alla dessa bilder och kan då skapa en 3D bild av patienten, tillskillnad från de 2D bilder man får ifrån en konventionell röntgen.

När används datortomografi (DT – CT)?

Med en datortomografi bild kan man få en hög kontrastupplösning, vilket gör att man lättare kan skilja mellan olika typer av vävnader, tyvärr har den däremot svårt att klara av när kontrastskillnaderna blir allt för stora, vilket gör att det exempelvis blir en väldigt svårtolkad bild om man skulle ha en inopererad höftprotes. Att kunna skapa sig en 3D bild av patienten är värt mycket, men för att göra det krävs som nämnts tidigare en dator och detta leder till att detaljskärpan kan bli lite begränsad då den beror av hur bra datorn kan skapa den digitala bilden, jämför tillexempel upplösningen på en analog- och en digitalkamera där i det senare fallet antalet pixlar är helt avgörande för hur bra bilden blir. Det större antalet bilder man måste ta för att skapa en 3D bild leder dessutom till en ökad strålmängd och man försöker därför begränsa användandet av datortomografi när det inte behövs, exempelvis när man vill studera degenerativa processer i skelettet och man istället kan använda sig av konventionell röntgen, och spara datortomografi till när man exempelvis vill studera benfraktioner, dislokationer och ligamentskador då den information man får från 3D bilden är till stor nytta.

Hur går datortomografi undersökningen till?

Själva undersökningen går rent praktiskt till som så att man ligger på en brits som åker igenom hålet av en stor ring. I ringen snurrar röntgenkameran och det kan låta lite brummande. Somliga patienter kan dessutom uppleva viss klaustrofobi, men undersökningen brukar inte ta längre tid än ca 5-20 minuter. Det är av yttersta vikt att man försöker ligga helt stilla under undersökningen för att få så tydliga bilder som möjligt.

  • Skribent

  • Uppdaterat

    2014-03-18

  • Skriv ut

  • Dela

Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.

Tänk på att:

Tips på innehåll:

Så här används informationen du lämnar