fbpx

Shop

Meny

Välj från lista

FaR - Fysisk aktivitet på Recept, Knäartros (gonartros) & Psykosociala arbetsmiljön – Skadekompassen

FaR - Fysisk aktivitet på Recept, Knäartros (gonartros) & Psykosociala arbetsmiljön resulterade i 0 vårdgivare

FaR - Fysisk aktivitet på Recept

Fysisk aktivitet på recept (FaR) är en evidensbaserad behandlingsmetod som används inom hälsovården i syfte att främja fysisk aktivitet och därmed en bättre hälsa. FaR innebär att en förskrivare ordinerar dig fysisk aktivitet som medicinsk behandling istället för eller som komplement till läkemedel eller annan behandling. Det finns vetenskapliga bevis för att fysisk aktivitet kan användas både i förebyggande och behandlande syfte för över 30 fysiska och psykiska sjukdomstillstånd.

Psykosociala arbetsmiljön

Psykosociala arbetsmiljön handlar om saker utanför den fysiska arbetsmiljön och kan röra; arbetsmängd och arbetstempo, stress, förväntningar på arbetsinsats, arbetsplatsförändringar och otrygghet, risker för hot och våld, oregelbundna arbetstider, konflikter, ensamarbete, ensidiga och monotona arbeten etc. Arbetsgivaren kan anlita extern hjälp för översyn, genomförande och uppföljning av det psyksociala arbetsmiljöarbetet hos tex företagshälsovård, arbets- och organisationspsykolog.

Knäartros (gonartros)

Knäartros (gonartros) är ett symtomgivande tillstånd av långsamt framskridande ledförändringar med broskförlust samt benpålagringar vid ledkanterna. Vanliga symtom är att det gör ont att gå, komma i och ur bilen, resa sig från sittande eller gå i trappa och knäet kan bli ömt, varmt och svullet. I senare skede kan knäet göra ont även när man vilar. Man vet inte exakt varför man får knäartros men risken ökar om man är överviktig, har skadat sitt knä någon gång eller har dålig muskelstyrka i benen.

Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.

Tänk på att:

Tips på innehåll:

Så här används informationen du lämnar