fbpx

Shop

Meny

Välj från lista

FaR - Fysisk aktivitet på Recept, Funktionell rörelseanalys & Hälsporre (plantar fasciit) – Skadekompassen

FaR - Fysisk aktivitet på Recept, Funktionell rörelseanalys & Hälsporre (plantar fasciit) resulterade i 1 vårdgivare

Förslag på djupare filtrering

FaR - Fysisk aktivitet på Recept

Fysisk aktivitet på recept (FaR) är en evidensbaserad behandlingsmetod som används inom hälsovården i syfte att främja fysisk aktivitet och därmed en bättre hälsa. FaR innebär att en förskrivare ordinerar dig fysisk aktivitet som medicinsk behandling istället för eller som komplement till läkemedel eller annan behandling. Det finns vetenskapliga bevis för att fysisk aktivitet kan användas både i förebyggande och behandlande syfte för över 30 fysiska och psykiska sjukdomstillstånd.

Funktionell rörelseanalys

Funktionell rörelseanalys är en kvalitativ rörelseanalys med systematisk observation och subjektiv bedömning av människans rörelsemönster utifrån kunskap från kinesiologin, biomekanik och neurovetenskap. I analysen tas fasta på optimalt (ekonomiskt) och avvikande rörelsebeteende. Man studerar hur rörelsen sker och genom fynden definieras rörelseproblemet. Utifrån detta formuleras en behandlingsstrategi i samarbete med patienten.

Hälsporre (plantar fasciit)

Hälsporre (plantar fasciit eller plantar fasciepati) kallas den skada som drabbar senstråket under foten. Syftet med detta senstråk är att stödja hålfotens båge och hindra hålfoten att sjunka ihop vid belastning. Vid stillastående och vid varje steg vi tar uppstår dragbelastning i senstråket och dess fästen samt tryckbelastning från underlaget mot fästet i hälbenet. När denna belastning blir för stor uppstår skada, svullnad och smärta, vilken vanligtvis placerar sig på insidan under hälen och/eller i framkant av och under hälen vid gående och stående. Behandling vid hälsporre är egenvård som cirkulationsträning, töjning, tungt belastad träning samt avlastning med hälkoppsinlägg, skoinlägg, tejpning och uppträning av stödjande muskulatur samt läkningsstimulerande behandling som stötvågsbehandling, laserbehandling, injektionsbehandling. I sällsynta fall även operation.

Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.

Tänk på att:

Tips på innehåll:

Så här används informationen du lämnar