fbpx

Shop

Meny

Välj från lista

Sjukgymnast, Laserbehandling (LLLT), Löpanalys, Ont i hälen, Patellaluxation och subluxation (knäskålen ur led) & Stressproblematik – Skadekompassen

Din sökning på Sjukgymnast, Laserbehandling (LLLT), Löpanalys, Ont i hälen, Patellaluxation och subluxation (knäskålen ur led) & Stressproblematik resulterade i 1 vårdgivare

Förslag på djupare filtrering

Laserbehandling (LLLT)

Laserbehandling (Low Level Laser Therapi - LLLT) är en behandlingsform som med ljus med våglängd över 600 nm påverkar cellaktiviteten och leder till minskad inflammation.

Löpanalys

Löpanalys innebär att man studerar biomekanik, steglängd, stegfrekvens och studshöjd under löpning. Löparen filmas från olika vinklar och dessa analyseras sedan i slow motion där avvikelser blir mer tydliga. Löpanalys görs oftast med löparen springandes på ett löpband då det är tekniskt svårt att utföra analysen live i löparspåret. Studier visar dock att det är ganska överrestämmande att göra analysen i spåret eller på bandet. Syftet med en löpanalys kan vara att finna en ogynnsam löpteknik. En ogynnsam löpteknik kan innebära ökad risk att drabbas av en löparskada och den anses också kunna vara en bidragande orsak till en befintlig skada. En löpanalys kan även göras för att man önskar förbättra en löpteknik och prestationsförmåge.

Ont i hälen

Sjukgymnast

En sjukgymnast (fysioterapeut) är sjukvårdens förstainstans och specialistinstans vid skador och sjukdomstillstånd i rörelseapparaten och instans för bedömning, behandling och rehabilitering av neurologiska, reumatologiska och psykosomatiska tillstånd. Det krävs ingen remiss till sjukgymnast och man kan själv välja vilken sjukgymnast man önskar kontakta och boka tid till. Vid misstanke om fraktur eller allvarlig sjukdom bör istället vårdcentral eller akutmottagning först sökas. Sjukgymnastik (eller fysioterapi) är det tredje största vårdområdet efter sjuksköterskor och läkare. Det är en profession som är specialiserad på att efter skada och sjukdom kliniskt bedöma och diagnostisera tillstånd samt att återfå människor i funktionell rörlighet samt aktivitetsförmåga genom rörelse, behandling och hjälp till egenvård. Första januari 2014 byttes namnet på yrkesgruppen från sjukgymnast och sjukgymnastik till fysioterapeut och fysioterapi.

Stressproblematik

Patellaluxation och subluxation (knäskålen ur led)

Patellaluxation innebär att knäskålen glidit/hoppat ur led. Knäskålen har lagt sig på sidan, vanligtvis utsidan, av sin fåra i lårbenet. Luxationen sker ofta då knät är böjt och samtidigt roteras och är vanligare hos kvinnor/flickor än hos män/pojkar. Knäskålen reponeras antingen av sig själv eller av vårdgivare och både vid skadetillfället (vid själva luxerandet) och vid reponeringen kan skada på brosket uppstå, varför knät bör röntgas efter denna skada. Knät brukar svullna upp, vara smärtande vid tryck eller belastning, ligament kan skadas och en instabilitet med ökad risk för återfall (recidiv) kan följa. Rehabiliteringsträning och fysioterapi är den primära behandlingen, men operation kan ibland krävas. Subluxation innebär att knäskålen (patella) glidit för långt åt sidan i sin fåra, men utan att den glidit ur denna.

Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.

Tänk på att:

Tips på innehåll:

Så här används informationen du lämnar