fbpx

Shop

Meny

Välj från lista

Fysioterapeut, Massagebehandling, Klinisk undersökning och diagnostik, Ont i axeln & Hamstringsskada – Skadekompassen

Din sökning på Fysioterapeut, Massagebehandling, Klinisk undersökning och diagnostik, Ont i axeln & Hamstringsskada resulterade i 1 vårdgivare

Förslag på djupare filtrering

Massagebehandling

Klinisk undersökning och diagnostik

Klinisk undersökning och diagnostik innefattar att tolka patientens anamnes (sjukhistoria) samt fynden vid den kroppsliga undersökningen och uttrycka detta i en diagnos eller sjukdomstillstånd. Syftet med klinisk diagnostik är förutom att finna sjukdomstillståndet som ligger bakom patientens symtom och besvär även söka efter vad som kan ha orsakat sjukdomstillståndet samt föreslå lämpliga åtgärder, behandlingsalternativ och egenvård för att patientens tillstånd skall förbättras. Läs mer om klinisk undersökning och diagnostik.

Ont i axeln

Fysioterapeut

En fysioterapeut är sjukvårdens förstainstans, remissinstans och specialistinstans vid skador och sjukdomstillstånd i rörelseapparaten. Det krävs ingen remiss till fysioterapeut och man kan själv välja vilken sådan man önskar kontakta och boka tid till. En fysioterapeut arbetar med undersökning, bedömning, diagnostisering, behandling och rehabilitering av sjukdomstillstånd i rörelseapparaten. En fysioterapeut är specialiserad inom olika områden som neurologi, reumatologi, ergonomi, fysisk aktivitet och idrottsmedicin, ortopedisk medicin, äldres hälsa, andning och cirkulation, psykosomatiska tillstånd och habilitering och pediatrik. Fysioterapi eller sjukgymnastik är det tredje största vårdområdet efter sjuksköterskor och läkare. Det är en profession som är specialiserad på att förebygga skada och ohälsa samt på att efter skada och sjukdom kliniskt bedöma och diagnostisera tillstånd samt att återfå människor i funktionell rörlighet samt aktivitetsförmåga genom rörelse, behandling och hjälp till egenvård. Första januari 2014 byttes namnet på yrkesgruppen från sjukgymnast och sjukgymnastik till fysioterapeut och fysioterapi.

Hamstringsskada

Hamstringsskada uppstår oftast hastigt och upplevs som att det hugger till i baksidan av låret. Det vanligaste är att det sker i höghastighetslöpning/sprint. Det kan också uppstå i samband med en spark, till exempel ett skott/inlägg inom fotboll. När detta inträffar brukar idrottaren direkt behöva kliva av och låret bör lindas hårt för att minska blödningen som uppstår. Därefter rekommenderas guidad träning av fysioterapeut innehållande styrketräning, löpning och en gradvis återgång i idrott/aktivitet. Återgång efter en hamstringsskada kan ta mellan 2-8 veckor beroende på skadegrad. Vid händelse av en akut skada på hamstrings där du under dagarna efter har svårt att gå samt om du inte längre kan utföra de aktiviteter du vill - är det rekommenderat att söka hjälp hos medicinskt kunnig personal. När du söker till fysioterapeut för en misstänkt hamstringsskada börjar man alltid med en sjukhistoria, anamnes och en undersökning. Därefter fastställer man diagnos och lägger upp en rehabiliteringsplan för att du ska kunna återgå till dina aktivitetsmål. 

Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.

Tänk på att:

Tips på innehåll:

Så här används informationen du lämnar