fbpx

Shop

Meny

Välj från lista

Ledskydd och ortoser, Funktionell rörelseanalys, Ont i ryggen, Impingement (inklämningssyndrom i axeln) & McKenzie/MDT (examen) – Skadekompassen

Ledskydd och ortoser, Funktionell rörelseanalys, Ont i ryggen, Impingement (inklämningssyndrom i axeln) & McKenzie/MDT (examen) resulterade i 0 vårdgivare

Ledskydd och ortoser

Skydd och ortoser för leder - ledskydd, används för att stödja, minska smärta och motverka svullnad i en led. Vanliga ledskydd är; armbågsskydd, handledsskydd, tumbasortos (tumledsskydd), ryggstöd, nackstöd, hållningsväst, knäskydd, fotledsskydd, hälkopp och skoinlägg. Skydd och stöd för ryggen underlättar en korrekt hållning och minskar risken för utvecklande av smärta och besvär i rygg, nacke och skuldra. Ett bra ledskydd eller ortos har en god passform och är tillverkade i hållbart material och som tål att bäras även vid aktivitet. Ledskydd skall vid behov kunna anpassas individuellt och leda till antingen minskad smärta, minskad svullnad, ökad stabilitet, förbättrad hållning eller önskad avlastning. Ett ledskydd kan vara en god hjälp i målsättningen att undvika besvär eller för att nå friskhet och belastningstålighet snabbare vid skada eller nedsatt funktion.

Funktionell rörelseanalys

Funktionell rörelseanalys är en kvalitativ rörelseanalys med systematisk observation och subjektiv bedömning av människans rörelsemönster utifrån kunskap från kinesiologin, biomekanik och neurovetenskap. I analysen tas fasta på optimalt (ekonomiskt) och avvikande rörelsebeteende. Man studerar hur rörelsen sker och genom fynden definieras rörelseproblemet. Utifrån detta formuleras en behandlingsstrategi i samarbete med patienten.

Ont i ryggen

McKenzie/MDT (examen)

Examen i McKenzie fås efter klarat slutprov efter genomgång av alla grundkurser (A till E) inom Mekanisk Diagnostik och Terapi (MDT). En vårdgivare med examen i Mckenzie har hög kompetens inom diagnostik och behandling av sjukdomstillstånd i rörelseapparaten. MDT-undersökningen är en unik, logisk och grundlig genomgång av dina problem i nacke – rygg, leder och muskler. Med kännedom om hur olika rörelser påverkar smärta och rörlighet kan en MDT-utbildad sjukgymnast/fysioterapeut komma fram till vilken typ av problem patienten har. Genom strukturerad undersökning, behandling och förebyggande åtgärder får patienten verktyg att hjälpa sig själv. Patienten får förståelse för sitt smärttillstånd och får lära sig att själv avhjälpa sitt problem och slippa smärtor. Yttersta målet med MDT är att förebygga att nya besvär uppstår och en av huvudprinciperna är att patienten ska bli oberoende av andras hjälp och behandling. Många patienter kan vittna om att deras livskvalité ökat då de lärt sig hantera sitt smärttillstånd själv.

Impingement (inklämningssyndrom i axeln)

Impingement kallas den skada som framkallar smärta i axeln eller överarmen då armen lyfts uppåt ut från sidan. Skadan är en av de vanligaste orsakerna till kontakt med sjukvården. På svenska kallar vi skadan för inklämningssyndrom i axeln. Smärtan kommer just av att en skadad vävnad som därmed blivit svullen och belastningskänslig kläms mot andra vävnader i axeln då överarmen lyfts uppåt. Att smärtan placerar sig i axeln eller utsidan och/eller framsida av axeln samt nästan alltid ut en bit ner längs överarmens utsidan beror på att den nerv som försörjer de klämda vävnaderna även försörjer dessa områden och hjärnan kan inte särskilja på var i nervens utbredningsområde själva vävnadsskadan är.

Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.

Tänk på att:

Tips på innehåll:

Så här används informationen du lämnar